Zencefil nedir, hangi besin değerlerini içerir?
Zencefil, Çin tıbbında en çok kullanılan ve aynı şekilde Osmanlı mutfağında da çokça kullanılan bir baharat türüdür. Kolon kanseri gibi ciddi risk taşıyan hastalıkların tedavisinde yüksek ölçüde ağrı gideren bir doğa mucizesidir. Kış mevsiminde grip ve nezleye bağlı öksürüklerin geçmesini sağlayan zencefilin, cilde pek çok fazla yarar sağladığı kanıtlanmıştır. Ciltte meydana gelen birçok problemin tedavisi aşamasında zencefil kullanılıyor.
Aynı zamanda zencefil, bulantı ve sindirim sisteminde oluşabilecek problemlerin hafifletilmesinde kullanılıyor. Zencefil, geçmişten günümüze solunum hastalıklarının tedavisinde kullanılan doğal bir ilaçtır. Bilim adamlarının yapmış olduğu son araştırmalara göre, anti-inflamatuar özelliğinin bulunduğu da ortaya konulmuştur. Aktif bileşenlere sahip olan zencefil, astımı rahatlatmaya yardımcı olur. İçeriğinde bulunan gingerol bileşiği sayesinde şampuan, masaj yağı ve sabun gibi ürünlerin yapımında da sıklıkla kullanılır.
Kilo verme aşamasında büyük yarar sağlayan zencefil, kalori yakımı aşamasında oldukça etkili. Sonbahar mevsiminde tüm yapraklarını döktükten sonra kökleri çıkartılıp temizce yıkanıyor.
1.5-2 metre boyundaki bitki ülkemizde yetişmiyor. Dış kabuğu soyularak güneşte kurutulan zencefili toz halinde de bulabilmeniz mümkündür.
Zencefil Tozu
Özellikle soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara çok iyi gelen zencefili toz halinde aktarlardan satın alabilirsiniz. Fiyat olarak gayet uygun olan zencefil tozunu bitki çaylarının içine koyarak tüketebilirsiniz. Sağlığınız açısından büyük bir öneme sahip olan zencefil tozlu çaylar, bağışıklık sisteminizi güçlendirerek grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı daha dirençli olmanızı sağlıyor. Cilt açısından da çeşitli faydaları bulunan zencefil, her haliyle şifa kaynağı oluyor.
Zencefilin faydaları nelerdir?
Anavatanı Güney Asya olan zencefil Roma, Çin, Yunan ve Osmanlı tıp tarihi kayıtlarında tıbbi bir bitki olarak girmiştir. Fitoterapi ve bitkisel ürünlerle alakalı olan Alman Federal Enstitüsü Komisyonu zencefil kökünü hazımsızlık ve otomobil tutmasından korunmak için tavsiye eder. Klinik çalışmalarda bu bitkinin deniz tutması, baş dönmesi, bulantı ve kusmaya olan etkileri incelenmiştir.
Yapılan iki değişik çalışmada 60 ve 120 kadında bulantı ve kusmaya olan etkisi incelenmiştir. 1 gr zencefil günlük kullanım dozu olarak verilmiş ve etkili bir şekilde kusmayı önlediği ispatlanmıştır. Son senelerde uygulanan farmakolojik çalışmalarla zencefil ekstresinin önemli ölçüde plazma ve LDL kolesterol (kötü kolesterol) seviyesini düşürdüğü, sıçanlarla uygulanan çalışmada dahi askorbik asite (C vitamini) yakın antioksidan etkinliği olduğu ve standardize zencefil ekstresinin osteroartritli (eklem kıkırdak bünyesinde oluşan bir hastalık) dizlerdeki ağrıyı büyük ölçüde azalttığı saptanmıştır.
Peki zencefilin cilde faydaları nelerdir?
Zencefil, cildimizin canlılığı ve parlaklığı açısından büyük önem taşır. Zencefil düzenli bir biçimde tüketildiği zaman ciltte bulunan toksinlerin tamamının atılmasını sağlar. Bu sayede cildiniz eskiye oranla hem daha canlı hem de daha parlak bir görünüm kazanır. Kırışıklıkları önleyerek genç ve dinamik bir yapıya sahip olmanızı sağlayan zencefil, içeriğindeki gingerol aracılığıyla vücuttaki serbest radikalleri yok eder.
Aynı zamanda akne ve çıban gibi ağrılı sivilce oluşumlarını büyük ölçüde engelleyen zencefil, cilt yaralarını kısa sürede kapatarak lekelerin de yok olmasını sağlıyor. Cilde faydaları saymakla bitmeyen mucizevi bitki, cildi yenileyerek tüm ölü derilerden arınmasını sağlar. Yağ asitleri sayesinde cildin devamlı nemli kalmasını sağlayan zencefil, kırışıklıkları önleyerek gözeneklerdeki kiri temizler. Cilt güzelliğindeki etkileri muazzam olan zencefil, cildinize zarar veren tüm etkenler üzerinde etkili olarak cildi korumaktadır.
İçeriğinde barınan mineral ve vitaminler aracılığıyla cildi besleyen zencefil düzenli kullanıldığı takdirde selülit oluşumunu engeller. Aynı zamanda çok güzel bir leke kapatıcı olan zencefil, düzenli kullanımda oluşan lekelerin yok olmasını sağlıyor. Son olarak da zencefilin saç sağlığı açısından son derece önemli olduğunu belirtelim. Dökülmeleri %80 e kadar önleyen zencefil, saç dökülme problemi yaşayanlar için ilaç niteliğinde. Güzelliğine ve cilt sağlığına önem veren tüm kadınların günlük bakımında yer edinen zencefilin çok fazla faydasını görmekteyiz. Peki birden fazla etkisini gördüğümüz zencefili nasıl kullanabileceğimize bakalım.
Zencefili cildimize nasıl uygulayabiliriz?
Zencefili cildimize nasıl uygulayabileceğimize dair birçok soru sorulmaktadır. İşte zencefil maskesi için gerekli olan malzemeler:
- 1 tatlı kaşığı zencefil (toz)
- 1 tatlı kaşığı buğday nişastası
- 1 tatlı kaşığı kaymak
- Ve son olarak da 1-2 damla kadar lavanta yağı
Tüm malzemeleri küçük bir kapta birbirine karıştırarak pamuk yardımıyla temiz cildinize yedirin. Karışımı cildinizde 20 dakika kadar bekletin ve soğuk su ile durulayın. Yüzünüzde botoks etkisi bırakacak olan bu karışım cildinizin kusursuz bir görünüme bürünmesini sağlıyor. Birbirinden yararlı etkileri ile şaşırtan zencefil, cildinize zarar vermeden hassasça tüm bakteri ve ölü derilerden arındırıyor. Zencefil tozunu yüzünüze istediğiniz şekilde uygulayarak olumlu sonuçlar elde edebilirsiniz. Zencefil tozunun cilde fayda sağladığı kadar zencefil yağı da cilt bakım işlemleri için çok önemli bir yere sahiptir. Uzun bir süre boyunca zencefili yüzünüzün akneli veya lekeli kısmına uyguladıktan sonra olumlu sonuçlar elde ettiğinizi göreceksiniz. Yalnız unutmayalım ki alerjileri önlemek adına öncelikle karışımı vücudunuzun küçük bir kısmına uyguladıktan sonra kullanmanız daha sağlıklı olacaktır.
Zencefil zayıflatır mı?
Zencefil bağırsak florasını pozitif yönde etkileyerek kan şekerini regüle etmeye yardım eder. Diyet listelerinde toz veya kök şeklinde kullanılarak dolaylı yoldan kilo vermeye yararlı etkisi vardır.
Zencefilin yan etkileri, zararları var mı?
Zencefilin hipersensitif (aşırı duyarlılık) reaksiyonlara neden olarak dermatitise (cilt iltihaplanması-Egzema) neden olduğu, çok yüksek dozda alındığı hallerde sinir sistemi depresyonu ve kardiyak aritmiye neden olduğu rapor edilmiştir. Bugüne kadar normal dozda tüketiminde tespit edilen önemli bir yan tesir yoktur.
Zencefil nasıl kullanılır?
Piyasada 100mg, 400mg, 420mg, 460mg ,470mg,550mg ve 1000 mg.'lık kapsülleri, çiğnenebilen tabletleri (67.5 mg), yağı (%100) ve çay poşetleri bulunmaktadır. Genel olarak 2 gr toz zencefil 10 gr taze zencefile karşılık gelir.
Zencefil içeren cilt bakım ürünleri arasında favorilerimizden biri Kiehl's Ginger Leaf & Hibiscus Firming Mask. Zencefil yaprağı içeren bu maske, cildimizde hemen sıkılaşma etkisi gösteriyor. Düzenli kullanımla beraber cildin daha genç görünmesine, ince çizgi görünümünün yumuşamasına da dayanak oluyor.
Zencefilli peeling tarifi
Cildinizi ölmüş derilerden arındırarak detaylıca temizlemek için bu maskeyi deneyebilirsiniz.
Gerekli malzemeler
- 2 yemek kaşığı toz zencefil
- 2 yemek kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı bal.
- 2 yemek kaşığı tatlı badem yağı
Maskenin hazırlanışı
Tüm malzemeleri bir özensiz koyup iyice karıştırın. Kan dolaşımını uyarmak için karışımı cildinize dairesel hareketlerle uygulayın. Ardından cildinizi ılık suyla yıkayın.