Yılbaşı denildiği zaman akla ilk gelen yemek hindi yemekleri olmaktadır. Yılbaşı hindisi nasıl yapılır? Yılbaşı hindisi pişirmede hangi püf noktalar uygulanıyor? Ve yılbaşı hindisini nasıl pişirebilirim? Şeklinde merak ettiğiniz soruları cevaplandırmaya çalışacağız. Eğer aklınızda soru işareti bulunuyorsa hindi kızartırken işinize yarayacak püf noktaları gözden geçirebilirsiniz.
Hindiyi pişirmek ilk olarak zahmetli ve yapımı son derece ustalık isteyen bir yemekmiş gibi görünebilir fakat sabırlı olduğunuz zaman kolaylıkla lezzetli bir yılbaşı hindisi sunabilirsiniz. İlk olarak hindiyi temiz ve dondurulmuş şekilde satın almaya özen göstermelisiniz. Temizlenmemiş hindiyi yılbaşı gecesinde pişirmeye çalışmak ekstra bir emek isteyecektir. Hep birlikte hindi pişirme yöntemlerine ve püf noktalarına bakalım.
Hindi Marine Etme
Hindi nasıl marine edilir? Dediğinizi duyar gibiyiz. Hindiyi marine etmeden önce eğer dondurulmuşsa buzunun çözülmesini bekleyin. Ardından yıkayarak kâğıt havlu ile kurulayın. Hindinizi ortalama 8 saat tamamı suyun içinde kalacak şekilde bir kaba aldıktan sonra bir miktar tuz ekleyin. Tuzlu suda bekleterek kolaylıkla marine edebileceğiniz gibi aynı zamanda baharatlardan bir sos hazırlayarak da marine edebilirsiniz.
Yılbaşı hindisini marine etmek için sos kullanmayı düşünüyorsanız karabiber gibi aromatik baharatlar, otlar ve zeytinyağı ilave ederek üzerini bolca suyla tamamlayabilirsiniz. Hindinizi yaklaşık bir gün boyunca baharatlı ve yağlı karışımda beklettikten sonra marinasyon sürecini hızlandırmış olursunuz. Hindiyi pişirmek için limon suyu, zeytinyağı, tereyağı, bal ve domates salçası gibi çeşitli malzemelerden hazırlamış olduğunuz karışımı hindi etine iyice yedirerek hazır hale getirdikten sonra pişirebilirsiniz.
Kızarmış Yılbaşı Hindisi
Şimdi yılbaşı hindisi nasıl kızartılır sorusuna yanıt arayalım. Bütün bir hindi yaklaşık 5 kilogram civarında olacağı için pişerken suyunu salacaktır. Bu gibi hususları göz önüne alarak fırın tepsisinin yeterli büyüklükte ve derinlikte olmasını göz ardı etmemeniz gerekir. Hindinin kızartılma aşamasında derisine ve iç tarafına çeşitli soslar hazırlayıp sürerek daha lezzetli bir hale getirebilirsiniz.
Sos hazırlarken istediğiniz baharatı kullanabilirsiniz. Mutfak ipi kullanarak tepsiye düzgünce yerleştirdiğiniz hindinin ayaklarını bağlayabilirsiniz. Aynı zamanda kanatlarını çöp şiş yardımıyla gövdeye yapıştırarak pişme esnasında havaya kalkmasını önleyebilirsiniz. Hindinin pişerken nemini kaybetmemesi için alüminyum folyo ile iyice kaplamanız gerekmektedir.
Fakat aynı zamanda hindi kızarırken derisinin de çıtır çıtır olmasını isteyebilirsiniz. Bu nedenle sarmış olduğunuz alüminyum folyoyu son 25 dakika çıkarmanız gerekir. Fırınınızın ayarlarına göre en az 160 derecede pişirmeniz hindi kızartmanız için uygun olacaktır. Bütün bir hindi 160 derece sıcaklıkta 3-4 saat gibi bir sürede yenmeye hazır hale getirilecektir. Hindiyi çıkardıktan hemen sonra servis etmek yerine 20 dakika dinlendirmeniz gerekmektedir.
Pilavlı Hindi Dolması
Dondurulmuş hindi satın alıyorsanız hindi ile birlikte ciğer ve boyun kısmı gibi çeşitli iç organları da ayrı paketlere konmuş halde satılmaktadır. Verilen bu parçaları atmamanız gerekir. Bu malzemelerle iç pilav ve sote gibi tarifler hazırlayabilirsiniz. Hindinin boyun kısmı yağlı bir bölüm olduğu için haşlayarak suyundan pilav veya çorba yapabilirsiniz. Hindinizi fırınlamadan önce derin bir tencerede haşlamak da son derece iyi bir fikir olacaktır.
Haşladığınız suyu çorba veya pilav gibi tariflerde kullandığınız zaman lezzetine hayran kalacaksınız. Hindiyi pişirmek istediğiniz tepsinin taban kısmını çok iri doğradığınız patates, havuç ve damak tadınıza uyan sebzelerle kaplayarak veya hindi için kestaneli bir iç pilav hazırlayarak fırınlayabilirsiniz. Eğer içine pilav koymayı düşünüyorsanız, pişme derecesini en az 180 dereceye ayarlamanız ve süresini yarım saat daha uzatmanız gerekmektedir. Termometreniz sıcaklığı 80 dereceyi gösterdiği zaman fırınınızı kapatabilirsiniz.