Aromatik kokulu, yaprak dökmeyen bir ağaç cinsi olan tarçın insanlık tarihinin en eski baharat türlerinden biridir. Anavatanı Güneydoğu Asya’dır. Çin tarçınlı ve Seylan olmak üzere iki önemli türü vardır. Mutfaklarda kullandığımız güzel aroması olan Seylan tarçınıdır. Kan şekerine ve insülin direncine iyi gelen ise Çin tarçınıdır.
Tip 2 diyabet dünyada en yaygın metabolik hastalık olarak tanımlanmıştır ve prevalansının 2030 yılında 366 milyona yükselmesi tahmin edilmektedir. Metabolik bir hastalık olmasına rağmen ilerlemesine diyetin rolü vardır. Diyetine uymayan şeker hastaları da körlük, ayakta çürüme gibi ciddi sorunlar oluşmaktadır.
Tarçının yararları
Tarçının en önemli etkileri insülin direnci ve açlık kan şekerini düzenleyici etkisidir. Tarçının doğal bir insülin uyarıcısı olduğu iddia edilmektedir. Yapılan birçok araştırmada tarçının kan şekeri ve HbA1c üzerinde anlamlı etkiler göstermiştir.
Yapılan bir deneyde 6 gram tarçın, 300 gram pudingin içerisinde sağlıklı 40 insana verilmiş ve bu kişilerin kan tokluk glukoz konsantrasyonunu azalttığı görülmüştür.
Çin tarçını nasıl kullanılmalıdır?
Tarçının etkili olması için günde en az 1-2 gram Çin tarçını tozu kullanılmalıdır ve 1-2 ay düzenli olarak kullanılmaya devam edilmelidir. Yapılan araştırmalar da gösteriyor ki tarçın güçlü bir antidiyabetiktir. Gün içinde besinlerin üzerine toz tarçını serpiştirerek veya akşamdan sıcak suyun içerisinde kabuk tarçını atıp demlenmesini sağlayarak tüketebilirsiniz. Özellikle tatlı krizlerinin önlenmesinde oldukça etkili olacaktır.
Tarçının zararları
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nazan Turhan, Çin tarçınının kullanımıyla ilgili hayati uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Turhan, “Çin tarçını, zengin bir kumarin kaynağı. Bazı bilimsel araştırmalara göre, fazla kumarin tüketmek, karaciğerde hasar riskini artırıyor. 59 kilogram bir kişi, günde en fazla 5 miligram kumarin almalı. Çin tarçınının kumarin içeriği ise, çay kaşığı başına 7 ila 18 miligram arasında değişebiliyor. Tarçın yemeyin demiyorum. Ancak Çin tarçını, fazla miktarda tüketilmemeli” dedi.
Çin tarçını nasıl anlaşılır?
Çin tarçını ve Seylan tarçını farkı; Çin tarçını, koyu çubuklar ve Seylan tarçınından daha pürüzlü bir dokuya sahip koyu kahverengi-kırmızı bir renk olma eğilimindedir.
Tarçın ve diyabet arasındaki bağlantı araştırılmaya devam ediyor. Ancak tarçının bilinen faydalarından yaralanmak için kullanımına önem vermek gerekiyor.