Bebeğin dünyaya geldiği andan itibaren ilk 6 ay boyunca yalnızca anne sütüyle beslenmesi yeterli besini alabilmesi için gereklidir. Anne sütünün içeriğindeki vitamin ve mineraller bebeğin hem bilişsel gelişimini hem de fizyolojik gelişimini desteklemektedir. Fakat bazı istisnai durumlarda anneler bebekleri emziremiyor.
Bu durumda anneler göğüslerindeki sütü sağmak zorunda kalabiliyorlar. Bunun için ihtiyaçları olan tek şey bir süt pompası oluyor. Peki, süt pompası nedir ve nasıl kullanılır? Annelerin kullanımına sunulan göğüs pompasının çeşitleri nelerdir? Bu sorulara cevap arıyorsanız yazımızı okuyabilirsiniz. Süt pompası kullanımı ile ilgili tüm detaylara yazımızda yer vermeye çalıştık.
Süt Pompasını Ne Zaman Kullanmalıyım?
Anne sütü hem bebek için faydalı olan besinleri sağladığı için hem de anne ile bebek arasındaki bağı kuvvetlendirmek için eşsiz bir ilaçtır. Yapılan bir takım bilimsel araştırmalara göre bebeklik döneminde yeterli miktarda anne sütü alan bireylerin, alamayanlara kıyasla hem fiziksel hem de zihinsel gelişimi arasında ciddi bir fark olduğu sonucuna varılmıştır.
Dolayısıyla sütünüz yeterli miktarda geliyorsa bebeği doya doya emzirmeniz gerekir. Fakat bazı durumlarda anneler sütlerini sağarak muhafaza edip bebeklerini beslemek durumunda kalabiliyor. Göğüs pompasını ne zaman kullanmalıyım sorusu devamlı sorulduğu için bu sorunun cevaplarına hep beraber bakalım:
- Hepimizin bildiği üzere kadınlar iş hayatında artık daha aktif rol alıyor. Mesai saatleri boyunca bebeklerinden ayrı kalan anneler için süt pompası kullanımı zorunlu hale geliyor. Sağdığınız sütleri özel bir süt saklama poşetinde bekleterek zamanı geldiği zaman bebekleri beslemek en doğru yöntem olacaktır.
- Prematüre bebekler doğduktan belli bir süre sonra kuvözde kalabiliyor. Bu durumda bebekler yeterince gelişmediği için annenin göğsünden süt emmede zorluk yaşayabilmektedir. Bu gibi durumlarda anne sütünün süt pompası yardımı ile sağılması ve bebeğe verilmesi en doğru yöntem olacaktır. Hatta anne sütünün üretiminin devamlılığı için bu işlem şart diyebiliriz.
- Bazı annelerin sütü diğer annelere kıyasla daha az olabilmektedir. Eğer sütü arttırmak istiyorsanız Bu yöntemle anne sütünün artırımını sağlayabilirsiniz.
- Aynı şekilde bunun tam tersi olacak biçimde sütünüz çok fazla olabilir. Bu durumda belirli aralıklarla sütünüzü sağabilir ve hijyen koşullarına dikkat ederek saklayabilirsiniz.
- Süt kanallarının belli bir nedenden dolayı tıkanması anlamına gelen mastit sorunu ile karşı karşıyaysanız göğüs pompası kullanımı tek çareniz olacaktır. Bu yöntem göğsünüzün rahatlamasını sağlayarak fazla sütün hızlı bir şekilde dışarı çıkmasına yardımcı olacaktır.
- Eğer emzirme sürecinde ilaç kullanmanız gerekiyorsa ve bu ilaçları emzirirken kullanamıyorsanız anne sütünü ilaçtan önce sağarak göğüslerinizden boşaltmanız gerekmektedir. Bu durumda göğsünüzdeki süt üretiminin devam ettirilmesi için süt pompası kullanmanız şart.
Süt Sağma Pompasını Nasıl Kullanabilirim?
Bu soruyu cevaplamadan önce göğüs pompası çeşitlerini bilmemiz gerekiyor. Göğüs pompaları; manuel süt pompası ve elektrikli süt pompası olmak üzere iki çeşitlidir. Manuel süt pompası el yordamıyla kullanılır. Genellikle küçük göğüslü veya nadiren süt sağması gereken annelerin tercih ettiği el süt pompası kullanımı son derece basittir.
Manuel göğüs pompasını göğüs uçlarınıza doğru şekilde yerleştirmeniz ve sonra pompanın pistonunu belli bir sıklıkla çekip bırakmanız gerekiyor. Bu hareketler pompanın içerisinde emme gücü oluşturarak sütün başarılı bir şekilde sağılmasını sağlıyor. Elektrikli süt pompasının kullanımında ise meme ucunuzu pompa mekanizmasının açık kısmına tam oturacak şekilde yerleştirmeniz gerekiyor.
Meme ucu tam yerleştiği zaman makinenin çalışma prensibini göz önünde bulundurarak işlemi başlatabilirsiniz. Makine üzerinde yer alan düğmeler sağım işleminin hızını ayarlamanızı sağlayacaktır. İşlem esnasında ilk önce yavaş, ilerleyen dakikalarda hızlı ritimleri kullanmanızı tavsiye ederiz. Böylelikle anne sütü göğsünüzden doğru şekilde boşalacaktır.
Anne Sütü Sağmanın Püf Noktaları
- Süt sağmaya olabildiğince erken başlayın: Doğumdan hemen sonra süt sağım işlemini başladığınız takdirde göğüste fazlaca biriken süt dışarıya aktarılacaktır.
- Kendi göğüs yapınıza en uygun göğüs pompasını seçin: Kullanacağınız pompayı doğru seçmek hem sağma işlemini kolaylaştıracak hem de göğüsleriniz için sağlıklı olacaktır. Tek elle kullanım kolaylığı sağlayabilen manuel süt pompaları veya otomatik süt pompası ile dilediğiniz zaman bebeğimizi besleyebilirsiniz.
- Eğer elektrikli bir süt pompası satın almayı düşünüyorsanız; pompalama basıncını bebeğin emiş gücü ile aynı seviyede olacak şekilde ayarlayabileceğiniz makinelere yönelin.