Gebelik döneminde hem anne adayları hem de baba adayları farklı pek çok konuda endişe duyabilmektelerdir. Kimi zaman da çiftler normal veya sezaryen yolu ile doğum konusunda ikilemde kalabilmektedir.
Sezaryen aracılığıyla gerçekleştirilen doğumlarda anne rahmi kasılmakta, rahmin eski durumuna gelmesi ise tam olarak 6 haftayı bulmaktadır. Bu sebepten ötürü çiftlerin yeniden ilişkiye girebilmesi için en az 6 hafta beklemek gerekmektedir. Aksi takdirde sezaryen sonrası cinsel ilişki, sağlık açsından sorun yaratabilecek, anne adayının acı duymasına sebebiyet verecektir.
Kadın, Sezaryenden Sonra Cinsel İlişkiye Ne Zaman Hazır Olur?
İster normal doğum isterse de sezaryenle doğum gerçekleştiren anne adayının hem fiziksel olarak toparlanabilmesi hem de psikolojik açıdan kendisine gelebilmesi adına belirli bir sürenin geçmesi gerekmektedir.
Peki, anne adayı sezaryenden sonra cinsel ilişkiye ne zaman hazır olur? Vajinanın cinsel ilişkiye hazır hale gelebilmesi için en az 6 haftanın geçmiş olması gerekmektedir. Bu nedenle yeni doğum yapan tüm anne adaylarının lohusalık sürecinde ilişkiye girmekten kaçınmaları şiddetle tavsiye edilmektedir.
Sezaryen Doğumu Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Lohusalık dönemlerinde ilişki yaşayan kadınların kesi yeri acı verebilecek, rahatsızlık yaratabilecektir. Bu hususta çiftlerin kasık bölgelerine baskı yapmayan pozisyonlarda cinsel ilişki yaşaması tavsiye edilmektedir.
Öte yandan sezaryen doğumu sonrasında dikkat edilmesi gerekenlerden bir diğer husus da doğum sonrası dahi olsa tekrardan bir gebeliğin oluşmasının mümkün olduğudur. Bu alanda hizmet veren uzman doktorların da görüş ve önerilerini dikkate alarak sizler için en etkili korunma yollarını belirlemeniz gerekmektedir.
Sezaryen doğumu vücudunuzda çeşitli değişikliklere sebep olabilmektedir. Eğer sezaryen doğumu yapmaya karar verdiyseniz sezaryen sonrası yeme içmenize ve iyileşme sürecinizin hız kazanmasına yönelik işlemlerin bilincinde olmalısınız.
En kısa zamanda iyileşme sağlayabilmek için:
- Mümkün olduğu kadar dinlenmeli ve ağır işlere yönelmekten kaçınmalısınız. Aynı zamanda ilk haftalarda çömelme ve öksürme, gülme durumlarında ekstra dikkat etmelisiniz.
- Sezaryen doğumu sonrasında çok su tüketerek doğum esnasında kaybetmiş olduğunuz vücut sıvısını geri kazanmak ve kabızlıkla karşı karşıya kalmamak için bol bol sıvı tüketmeniz gerekmektedir.
- İhtiyaç duyduğunuz an ağrı kesici ilaçlar kullanarak iyileşme sürecini hızlandırmalısınız.
Kegel Egzersizleri
Hepimizin de bildiği üzere hem hamilelik dönemlerinde hem de lohusa dönemlerinde anne adayının hafif egzersizler yapması sürecin daha kontrollü işlemesini sağlayacaktır. Doğumdan hemen sonra bireylerin kegel egzersizi yaparak vajinalarının toparlanmasını kolaylaştırmaları gerekmektedir.
Özellikle gebelik döneminde ve sonrasında doktorlar tarafından sıklıkla önerilen bir egzersiz olup son derece faydalıdır. Şimdi sizlerle birlikte sezaryen sonrası kegel egzersizlerin ne olduğuna ve faydalarının neler olduğuna kısaca değinelim.
Kegel egzersizleri; kadınların vajinal kaslarının daha güçlü bir hale gelmesi için yapmış olduğu egzersizlerdir. Kegel egzersizleri: vajina, üretra ve mesaneye oldukça yarar sağlamaktadır.
Doğumdan hemen sonra idrar kaçırma gibi sıkıntılar yaşayanlar için genellikle kegel egzersizleri tavsiye edilmektedir. Peki kegel egzersizi nasıl yapılır? Gelin hep birlikte inceleyelim.
Lohusalık döneminde yapılan kegel egzersizleri, vajina kaslarını büyük oranda güçlendirir öte yandan rahim ve mesane kaslarını da geliştirir. Sezaryen sonrası cinsel ilişkinin daha sağlıklı olabilmesi adına kegel egzersizleri yapılmaktadır.
Kegel egzersizleri oldukça hafif hareketlerden oluşmakta olup genellikle ayakta yapılmaktadır. Bu egzersizlerin temelinde vajinal kasların kasılması vardır. Öncelikle mesanenizi boşaltmanız gerekmektedir.
Pelvik kaslarınızı sıkarak 10 saniye kadar bekleyin ve daha sonra kaslarınızı tekrar gevşeterek 10 saniye bekleyin. Günde en az 3 kere bu egzersizi uygulamanız yeterli olacaktır. Her uygulama sırasında bu işlemi 10 kere gerçekleştirmeniz yeterlidir. Kegel egzersizi yaparken özellikle bel ve karın bölgemizde ağrıların oluşmaması gerekmektedir.
Eğer belirtilen bölgelerde en ufak bir ağrı söz konusu ise egzersiz yanlış yapılıyor demektir. Aynı zamanda kegel egzersizleri esnasında yalnızca pelvik kaslarınızın çalıştırılması gerekmektedir.
Pelvik kasınızı kolaylıkla bulmak için tuvaletiniz esnasında idrarınızı hızlı bir şekilde tutup bir süre sonra tekrar bırakın vajinanız da hissettiğiniz kasılma yeri pelvik kasların bulunduğu bölgedir.