Rinoplasti (Burun Estetiği) Nedir? Nasıl Yapılır?

Burnu mevcut durumundan farklı bir hale getirme amacıyla, doktor ve hastanın ortak kararıyla yapılandırma ameliyatına rinoplasti denir

Rinoplasti (Burun Estetiği) Nedir? Nasıl Yapılır?

Burnu mevcut durumundan farklı bir hale getirme amacıyla, doktor ve hastanın ortak kararıyla yapılandırma ameliyatına rinoplasti denir

Rinoplasti (Burun Estetiği) Nedir? Nasıl Yapılır?
24 Ağustos 2021 - 00:31

Burnu mevcut durumundan farklı bir hale getirme amacıyla, doktor ve hastanın ortak kararıyla yapılandırma ameliyatına rinoplasti denir. Rinoplasti, günümüzde en çok tercih edilen plastik cerrahi operasyonlarından biridir. Bunda burnun yüzde dikkat çeken bir organ olması, gelişen teknoloji ve sosyal medyanın gittikçe yaygınlaşması etkilidir. Aynı zamanda estetik görünümle birlikte nefes alışveriş konusunda yaşanan sağlık sorunları da rinoplastiyi çok tercih edilir kılmıştır. Rinoplastinin bu kadar tercih edilen bir yöntem olması, burun yapısından memnun olmayan kişilerin “Rinoplasti nedir? Nasıl yapılır?” sorularının cevaplarını aramasına sebep olmuştur. Yazının devamında bu soruların cevapları bulabilirsiniz.

Rinoplasti (Burun Estetiği) Nedir?

Burun, üst kısmı kemik ve alt kısmı kıkırdaktan meydana gelen, kıkırdak ve kemiğin üzerinde deri kaplı olan bir yapıya sahiptir. Solunum sistemi için oldukça önemli bir yapıdır. Rinoplasti, burunda bulunan kemik ve kıkırdağa müdahale edilmesi sürecidir.

rinoplasti-2

Burun estetiğini burun cerrahisi alanında eğitimli kulak burun boğaz uzmanları ve plastik cerrahlar yapabilmektedir. Ameliyatın yapılış şekline göre çeşitleri bulunmaktadır. Ameliyatsız rinoplasti, rinektomi, antral lavaj, frontal sinüs trefinasyonu bunlara örnektir.

Rinoplasti (Burun Estetiği) Nasıl Yapılır?

Burun estetiği yapılmadan önce ve süreç içerisinde gerçekleştirilen pek çok aşama bulunmaktadır. Ameliyat öncesi, ameliyat sırası ve sonrası bu aşamalara dikkat etmek, hem cerrah hem hasta için oldukça önemlidir. Bu aşamaların tamamını şöyle sıralayabiliriz:

  • Cerrah ve estetik adayı arasında iyi bir iletişim kurulması. Bu iletişim buruna yapılması gereken müdahalenin en doğru şekilde belirlenmesini sağlayacaktır. Burun hassas ve müdahale edildiğinde eskiye dönemeyecek bir organdır. Bu nedenle ne yapılması gerektiğinden iki tarafında emin olması gerekir.
  • Hastanın ameliyat öncesi belli ilaçlar kullanmaktan kaçınması, mümkünse sigaraya ara vermesi. Ameliyat öncesinde kullanılan bazı ilaçlar kanamanın fazla olmasına neden olabilir. Sigara ise ameliyat sonrası iyileşmeyi büyük ölçüde geciktirmektedir.
  • Ameliyat sırasında uygulanan sıralı bir aşama yoktur. Yapılacak uygulamalar, buruna yapılacak müdahaleye bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Genel olarak burun cerrahı, cilt altındaki kemik ve kıkırdaklara belirlenen şekil ve nefes alma durumu için müdahalede bulunacaktır. Belirlenen ihtiyaca göre burun dokusuna eklemeler ya da çıkarmalar yapılabilir.

rinoplasti-1

  • Ameliyat sonrasında genellikle aynı gün içerisinde hastaneden çıkılabilir fakat başka sağlık komplikasyonları varsa o gece hastanede kalınabilir.
  • Ameliyat sonrasında iç pansumanlar ve atel yaklaşık 1 hafta boyunca takılı kalır. Ayrıca belli bir süreye kadar burundan mukus ile birikmiş kan akabilir. Bu olağan bir durumdur. Bunun için de pansuman ve atele ek olarak burun deliklerine gazlı bez bantlanabilir. Gazlı bez sıkı olmamalıdır sadece akan kanı tutması için kullanılmalıdır.

Burun Estetiği Sonrası İyileşme Süreci

Burun estetiği zorlu bir ameliyattır. Ameliyat sonrası özellikle ilk 1 hafta dinlenilmesi önerilir. Bu dinlenme sürecinde dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • Kanama ve şişmenin azaltılması için başın göğüsten yüksek olduğu bir pozisyonda dinlenmek ve uyumak,
  • Koşu ve aerobik gibi yorucu faaliyetlerden kaçınmak,
  • Banyo sırasında burnu ıslatmamaya dikkat etmek, sümkürmemek,
  • Burna çarpmasını engellemek için geniş yakalı ya da önden açılan kıyafetleri tercih etmek,
  • Tuz kullanımını en aza indirmek, mümkünse hiç kullanmamak, fazla tuz tüketimi burnun şiş kalma süresini uzatmaktadır,
  • Ameliyattan sonra en az dört hafta gözlük veya güneş gözlüğü takmamak,
  • Dışarıdayken burna güneş koruyucu uygulamak,
  • Bol su tüketmeye dikkat etmek şeklinde sıralanabilir.

Ameliyat sonrası iki ila üç hafta boyunca göz kapaklarında şişme, göz çevresinde renk değişimi, hafif morluklar görülebilir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte bu durumlar en aza indirilmekte fakat yine de oluşmaktadır. Bu şişlik ve değişiklikler kısa sürede inmektedir. Fakat burun şişliğinin inmesi daha uzun sürebilmektedir. Burnun tam şekline kavuşması bir seneyi bulabilmektedir. Bu noktada sabırlı olunması ve ameliyat sonrası yapılması gerekenlere dikkat edilmesi önemlidir.