On bir ayın sultanı ramazan ayının gelişi ile birlikte kilo aldırmayan ve metabolizmayı yormayan tatlı tarifleri de araştırılmaya başlandı. İftar sofralarının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan tatlıları hafif şekli ile tüketmek isteyenler için hafif tatlı tarifleri derledik. Ramazan'da birbirinden lezzetli ve az kalorili tatlılar yapmak sandığınızdan daha basit olabilir. Normal zamanlarda tatlı ile pek arası olmayan insanları bile Ramazan ayında tatlı ihtiyacı duymaktadır.
Oruçlu olduğumuz için yemek alışkanlıklarımız tamamen değişeceğinden dolayı iftar sonrasında tüketmemiz gereken yiyeceklerin kalorisine dikkat etmemiz gerekmektedir. Bu nedenle ramazan boyunca iftardan sonra tüketebileceğiniz en hafif tatlı tariflerini yönelmenizde her zaman fayda var. Uzun süre aç kalıp mideyi küçülttükten sonra ağır ve şerbetli tatlılar tüketerek mideyi yormayı istemezsiniz. İşte bir sonraki günün orucunu da rahatlıkla geçirmenizi sağlayabilecek tatlı tarifleri...
Kahveli ve Çikolatalı Puding
7'den 70'e herkes tarafından Ramazan boyunca da rahatlıkla tüketilebilen ve az kalorili bir tatlı olan pudingin son derece basit bir tarifi mevcut.
Malzemeler:
- 2 yemek kaşığı nişasta
- İki buçuk su bardağı süt
- Bir tatlı kaşığından bir miktar az yağlı kakao
- 2 yemek kaşığı esmer şeker
- 2 tatlı kaşığı Nescafe
Hazırlanışı
İlk önce süt, Kakao ve şekeri bir kaba alarak kısık ateşte karıştırmaya başlayın. Hemen ardından nişastayı ve nescafeyi yavaş yavaş ekleyerek topaklanma yapacak şekilde çırpın. Karışımı orta ateşte pişirerek yeterince kıvamını aldığını görünce ocağın altını kapatıp soğumasını bekleyin. Pudinginiz soğuduktan sonra servis edebilirsiniz.
Güllaç
Malzemeler:
- 600 ml süt
- 1 su bardağı çiğ fındık
- 5 adet güllaç yaprağı
- Yaklaşık 3 yemek kaşığı gülsuyu
- 6 yemek kaşığı bal
Hazırlanışı
Ramazan ayının vazgeçilmez tatlılarında biri de Güllaç...İşte güllaç tarifi:
Derin bir kaba ilk önce balı, sütü ve gül suyunu ekleyerek iyice çırpın. Güllaç yapraklarını kaptaki sütle ısıtarak borcama yerleştirin. Yaprakların üstüne fındıkları serpin. Daha sonra, kalan karışımınızı üstüne dökerek dolapta dinlendirin. Güllaç soğuduktan sonra üzerine Antep fıstığı veya Hindistan cevizi ekleyerek servis edebilirsiniz.
Tarçınlı İncir Uyutması
Malzemeler:
- 10 - 15 adet kuru incir
- 1 litre süt
- Yarım tatlı kaşığı tarçın
Üzeri için:
- 30 gr ceviz içi
- 20 gr Antep fıstığı
Hazırlanışı:
- Kuru incirleri bir miktar sıcak suda yaklaşık 10 dakika kadar beklettikten sonra sudan çıkararak sap kısımlarını ayırıp, minik küpler şeklinde doğrayın.
- Hemen ardından, sütünüzü bir kaba alın. Süt kaynama noktasına gelinceye kadar ısıtın. Fakat kaynatmamaya özen gösterin.
- Bir kaba doğranmış incirleri ilave ederek ısıtılmış sütü ve yarım tatlı kaşığı tarçın ilave edin. Karışımı yavaş yavaş karıştırın.
- Daha sonra kabın ağzını sıkıca kapatarak oda sıcaklığında yaklaşık 10-15 dakika kadar bekletin. Bu süre sonlanınca incirlerin hafif şekilde şiştiğini gözlemleyeceksiniz.
- Daha sonra el blenderı yardımı ile tüm malzemeleri ezerek karıştırın. Ağzını tekrardan kapatarak 30 dakika kadar bekletin.
- Tarçınlı incir uyutmasını dolapta en az 2 saat kadar dinlendirerek süsleyip servis edebilirsiniz. İftarda değerli misafirleriniz varsa bile onlara bu hafif tatlıları sunarak el lezzetinize hayran bırakabilir ve herkesin tarifini isteyeceği hafif tatlılarla iftar sofranızı şenlendirebilirsiniz.
Ekmek Kadayıfı
Kolaylıkla yapabileceğiniz tatlı tarifleri ile iftarda en mutlu anları yaşayabilirsiniz. Ramazan'da her zaman hafif tatlılar olmaz, arada bir şerbetli tatlılar da yenmeli diye düşünenler için ekmek kadayıfı tarifi oluşturalım.
Malzemeler:
- 2 çay bardağı ılık su
- 1 yemek kaşığı pekmez
- 1 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı maya( kuru)
Hamurun hazırlanışı için:
- 50 gr tereyağı
- 2 yemek kaşığı pekmez
- 2 yumurta
- 1 çay bardağı ılık su
- Yarım çay kaşığı tuz
- 6 çay bardağı kadar un
Islatabilmek için:
- 1 yemek kaşığı pekmez
- 2 su bardağı su
- 1 tatlı kaşığı limon suyu
Hazırlanışı:
- Derin bir kaba toz maya, ılık su, un ve pekmezi koyarak 10 dakika kadar karıştırın. Ön mayayı yaklaşık 15 dakika kadar bekletin. Maya köpüklü bir kıvama geldiği zaman mayanız hazır demektir.
- Ön mayanızın üzerine tuz, pekmez, yumurta, ılık su ve önceden yumuşatmış olduğunuz tereyağını ilave edin. Mikserle karışımı en az 3 dakika karıştırarak unu yavaş yavaş ekleyip tekrardan karıştırın.
- Hamurunuzu bir tahta kaşık yardımıyla 2 dakika boyunca çırpın.
- Çırpmış olduğunuz hamuru en az 30 dakika boyunca mayalanmaya bırakın.
- Bir tepsiye yarım çay bardağı yağ dökerek mayalamış olduğunuz hamuru tepsiye alın.
- Elinize bir miktar sıvı yağ sürerek hamuru katlayıp havasını çıkarın. Daha sonra hamurunuzu ters çevirin tepsiye elinizle yayıp yarım saat dinlendirin.
- Kabaran hamurunuzu 190 derecede altı ve üstü iyice kızarana kadar 35-40 dakika boyunca pişirin. Ekmek soğuduktan hemen sonra ıslatma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Islatmadan önce ekmeğinizi ters çevirerek büyük bir kaba alın.
- Ekmeğinizi ıslatmak için; su ve pekmezi karıştırarak her yeri eşit bir şekilde ısıtacak kadar kaşık yardımı ile karışımı azar azar ekmeğin üzerine dökün.
- Şerbetiniz için şekeri bir tencerenin içerisinde karıştırarak eritin ve karamel haline getirin. Şeker iyice eridikten sonra ocağın üzerine alarak sıcak su ve limon suyu ekledikten hemen sonra 25 dakika kaynatmaya bırakın.
- Şerbetinizin ilk sıcaklığı çıktıktan sonra ekmeğin üzerine yavaşça gezdirerek her tarafın eşit şekilde ıslanmasını bekleyin.
- Yaklaşık 2 saat beklettikten sonra kaymakla servis yapabilirsiniz.
Hepinize mutlu, sağlıklı bir Ramazan diliyoruz...