Bazen cinsel ilişki sonucu istenmeyen gebelik durumları meydana gelebiliyor. Bu gibi durumlarda kadınlar için kürtaj etkili bir opsiyon olabilmektedir. Kürtaj, vücudun hassas bir bölgesi üzerinde gerçekleştirilen cerrahi bir operasyondur. Operasyonun işlemi ve doğası gereği, kürtaj sonrasın da bazı önlemlere uymak gereklidir. Operasyonu gerçekleştiren hekimler bu önlemleri detaylı bir şekilde anlatıyor olsa da, bazen önceden merak edebiliriz veya sadece bilgi edinmek istiyor olabiliriz. Keza “Kürtajdan sonra cinsel ilişkiye girilir mi?” sorusu da bunlardan yalnızca biri.
Kürtaj Sonrası Cinsel İlişki
Kişiye göre farklılık gösterebiliyor olsa da, kürtaj sonrası kanama süresi genel ortalamaya göre yaklaşık 15 gün sürmektedir. Bu kanamalar pek şiddetli olmazlar ve genellikle adet kanamalarından daha hafif olurlar. Kürtaj sonrası cinsel ilişki yapılıp yapılamayacağını belirleyen etkenlerden birisi de bu kanamanın bitme süresidir. İlişki öncesi kanamanın bitmiş olması önem taşımaktadır. Kanamanın yanı sıra, kürtaj operasyonu işlemlerinin ardından rahim ağzı bir süre enfeksiyona müsait olmaktadır. Kürtaj operasyonunun ardından, hekim hastasına belirli bir bekleme süresi verecektir. Bu süreye uyulmadığı takdirde, vajina ağzında bulunan mikrop ve bakteriler rahim içerisine ulaşabilmektedir. Bu durum, kişinin sağlığı için ciddi tehlikelere sebebiyet verebilmektedir.
Kürtaj sonrası 15 günlük sürenin beklenmesi, hatta ardından bir süre daha beklenmesi büyük önem taşımaktadır. Kanama 15 gün içerisinde geçse ve dursa bile, rahim ağzı hala enfeksiyona açık olması ihtimali hiç de küçük değildir. Kürtaj sonrası cinsel ilişki yasaklarının sebeplerinden birisi de yumurtlamanın ne zaman gerçekleşecek olmasıyla alakalıdır. Kürtaj operasyonu gören kadınlarda, yumurta oluşumu çoğunluk ortalamasına göre yaklaşık iki hafta içerisinde gerçekleşmektedir.
Kürtaj Sonrası Cinsel İlişkide Dikkat Edilecek Hususlar
Kürtaj sonrasında yapılan cinsel ilişkide dikkat edilmesi gereken hususları akılda bulundurmakta fayda var. Üzerinden zaman geçmiş olsa bile, birtakım etkiler etkilerini sürdürmeye devam edebilmektedirler. Kürtaj operasyonunun ardından iki ay tamamlanmadan önce girilen cinsel ilişkilerde, kadınlarda ağrı görülebilmektedir. Bu ağrının güçlü olmaması durumunda cinsel ilişkide bir sakınca yoktur. Ayrıca, dediğimiz gibi hiçbir kanamanın olmaması da büyük önem taşımaktadır. Eğer 2 ay geçmesine rağmen cinsel bölgelerde ağrılar geçmediyse, en yakın sağlık kurumuna gitmek faydanıza olacaktır. Eğer yaşadığınız her cinsel birliktelikte ağrı giderek artış gösteriyorsa, artışlar hafif bile olsa sağlık önleminizi takınmanızda fayda var. Bu tür ağrı artışı gördüğünüz durumlarda 2 aylık süreyi beklemenize kesinlikle gerek yoktur. Bu durumlarda sürenin dolmasını beklemeden doktorunuza veya en yakın sağlık kurumuna başvurmalı ve bilgi vermelisiniz.
Kürtaj Sonrası Hamilelik
Kürtaj operasyonu geçiren kadınların en çok merak ettiği konulardan birisi de kürtaj sonrası hamileliktir. Kürtaj görmeyi kısırlıkla bağdaştıran birtakım insanlar ve gruplar vardır, bu iddialar kesinlikle yanlıştır. Kürtaj gören kadınlar sorunsuzca hamile kalabilirler. Sağlıklı bir hamilelik için, rahim ağzının iyileşmesini beklemek büyük önem taşımaktadır. Tıbbi açıdan yaklaşacak olduğumuzda, kürtaj sonrası hamilelik için 3 ay beklemek sağlığınız için en güvenlisi olacaktır. Rahim ağzı kapanmadan ve etkiler geçmeden hamile kalan kadın, sağlık sorunları yaşayabilir. Bu durum hem kendisinin, hem de bebeğinin sağlığını kötü yönlerde etkileyebilmektedir. Bu da hem anne hem de bebek için ciddi istenmeyen etkilere sebebiyet verebilir.
Kürtaj işlemi gören kadınlar, bu operasyondan psikolojik olarak etkilenebilmektedirler. Kürtaj gören bir kadının, yeniden kendisini anne olmaya hazır hissetmesi kendi manevi sağlığı için büyük önem taşımaktadır. Bu sebeple, kişi kendisini bu durum için hazır hissedene dek cinsel ilişkide korunmakta fayda var.