Çeşitli nedenlerden ötürü bebek sahibi olamayan çiftler için tabir edilen kısırlık için farklı tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir. Kısırlık sebebi ile bebek sahibi olamayan kişilerde ise tüp bebek tedavisi yönteminden önce aşılama yöntemi uygulanmaktadır. Bebek sahibi olamayan çiftler için yapılan araştırmalarda kısırlığı etkileyen birçok faktörün bulunduğu bilinmektedir.
Başlıca sebepler incelendiğinde ise kısırlığa en çok etki edenler;
- Evlilik yaşının yükselmesi ile bebek sahibi olma yaşının ilerlemiş olması.
- Sigara kullanımının artması.
- Alkol kullanım oranlarının artması.
- Genç yaşta bebek sahibi olmak istememek.
- Hormonsal değişimler nedeni ile erkekte sperm üretiminin azalması.
- Sağlıksız beslenme durumu.
- Paketli işlenmiş gıdaların tüketiminin artması.
- Meyve sebze üretimi esnasında kullanılan kimyasallar.
Bebek sahibi olmak isteyen çiftlerde, kısırlık durumlarında uygulanan aşılama yöntemi ise başarılı sonuçlar veren uygulamalar arasında yer almaktadır.
Aşılama Yöntemi Nedir?
Aşılama yöntemi bebek sahibi olamayan çiftlerde hem anne adayında hem de baba adayında tedavi uygulaması yapılmaktadır. Anne adaylarında uygulanan tedavi ile yumurtaların da gelişme ve iyileşme yapılır. İlaç ya da iğne yöntemi ile yumurtalıklar tedavi edilir. Gelişimi izlenir. Çatlama dönemleri takip edilir.
Diğer taraftan da erkekten sperm hücreleri alınır. Laboratuvar ortamında iyileştirme sağlanır. Yumurtaların çatlama döneminde ise iyileştirme işlemi yapılan sperm hücreleri rahim içerisine aşılanır. Sonrasında ise sperm ve yumurtanın döllenmesi beklenir.
Aşılama Tedavisi Kimlere Uygulanır?
Aşılama tedavisi uygulaması için öncelikle farklı yöntemlerin denenmiş ve çocuk sahibi olamamış olması gerekliliği aranır. Bunun için ise ortalama en az 1 yıl boyunca korunmadan cinsel birliktelik olmasına rağmen bebek sahibi olamayan çiftler bu yöntem için başvuru yapabilmektedir.
Yapılan araştırmalar neticesinde bebek sahibi olamayan çiftlerde kısırlık durumu söz konusu ise aşılama yöntemi uygulanabilmektedir. Bu yöntemin uygulanması için çiftlerde bazı sebepler aranmaktadır. Bunlar;
- Bebek sahibi olmak isteyen çiftlerden erkek kişisinin sperm sayısının yetersiz ya da sperm hareketliliğinin az olduğu durumlarda,
- Nedeni bulunamayan kısırlık problemlerinin tamamında,
- Rahim ağzı problemleri nedeni ile bebek sahibi olamayan çiftlerde,
- Bebek sahibi olmak isteyen çiftin kadın kişisinin yumurtlama durumu söz konusu olmadığında,
- Kadının erkeğin spermine karşı vücudunda antikor üretimi gerçekleşiyor olduğunda,
- Bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin vajinismus, erken boşalma vb. Gibi farklı nedenlerden ötürü normal yollar ile cinsel birliktelik yasayamama durumlarında uygulanabilmektedir.
Aşılama Tedavisi Kimler İçin Uygun Değil?
Yukarıda belirtilen durumlarda aşılama yöntemi uygulanabilmekte olup bazı durumlarda ise bu yöntem tercih edilmemektedir. Bunlar;
- Bebek sahibi olmak isteyen anne yaşının 40 ve üzerinde olmaması gerekmektedir.
- Bebek sahibi olmak isteyen çiftlerde 8 yılı aşkın süredir deneniyor ve olumsuz sonuçlar alınıyorsa bu yöntem uygulanmaz.
- Anne adayının geçmiş hikayesinde düşük gebelik durumu yaşanıyorsa incelenir.
- Yumurtalık kapasitesinin düşük olduğu durumlarda aşılama yöntemi cevap vermemektedir.
- Aşılama uygulanacak anne adayının tüplerinden en az bir tanesi açık olmalıdır. Açık olmadığı ya da şüpheli olduğu durumlarda uygulanmamaktadır.
Aşılama Tedavisinde Hangi Testler Yapılır?
Aşılama tedavisi uygulamasından önce, bebek sahibi olmak isteyen çiftlerden belirli testler talep edilir. Bu testler sayesinde kısırlığın nedenini bularak tedaviyi gerçekleştirmekte olumlu sonuçlar alınmaktadır.
Aşılama Tedavisinde Erkeğe Uygulanan Testler Nelerdir?
- Semen analizi; diğer adıyla sperm kalitesi testidir. Bu test spermlerin sağlıklı olup olmadığını, yumurtayı dölleyebilecek kapasitede olup olmadığının analizini yapar.
- Yıkama sonrasında sperm hareketlilik değerleri testi yapılır. Alınan hareketli sperm sayısı ortalama 5 milyon ve üzerinde olması öngörülürken, yıkama işlemi sonrasında bu sayının en az 1.milyon ve üzerinde olması gerekmektedir.
- Hormonların doğru çalışıp çalışmadığına dair, detaylı hormon profili çıkarılır.
- Uzman hekim tarafından fiziki olarak muayene edilir.
Aşılama Tedavisinde Kadına Uygulanan Testler Nelerdir?
- Fiziksel muayene yapılır.
- Tüplerin tıkalı olup olmadığı araştırılır.
- Prolaktin ve TSH değerleri testi yapılır. Bu değerler normalin üzerinde ya da altında olması durumunda hamile kalmanın önüne geçmektedir.
- Progesteron hormon seviyesi ölçümü yapılır.
Adım Adım Aşılama Yöntemi Nasıl Yapılır?
- Aşılama yöntemi uygulanmaya başlamadan önce, bebek sahibi olmak isteyen çiftin hikayesi dinlenerek, kısırlığa neden olan durumlar tespit edilir. Tespit edilen durumlar ortadan kaldırılarak bebek sahibi olunabilir ihtimalleri üzerinde tedaviler uygulanabilmektedir.
- Aşılama tedavisine karar verilen çiftlerde öncelikle kadın kişisinin yumurta gelişimini desteklemek amacı ile iğne ya da ilaç seçenekleri ile tedavi süreci başlar.
- Yumurta keseleri olması gereken boyuta ulaştığı anda yumurtaların çatlatma zamanları belirlenir.
- Diğer taraftan erkek kişisinden alınan sperm hücreleri üzerinde laboratuvar ortamında çalışmalar yapılır.
- Doğru zaman ayarlanarak laboratuvar ortamında döllenmeye hazırlanan sperm hücreleri kadın rahmine aşılama yöntemi ile ulaştırılır.
- İşlem esnasında anne adayları herhangi bir acı hissetmez.
Aşılama Tedavisinde Dikkat edilmesi Gerekenler Nelerdir?
- Tedavi esnasında erkekten alınan sperm örneklerinin kalitesi önemli bir konudur. Çalışmadan verim alabilmek ve başarıya ulaşabilmek için sperm örneği vermeden son 48 saat içerisinde tüketilen gıdalara dikkat edilmelidir. Hekim tarafından hangi besinlerin tüketilmeyeceği konusunda bilgilendirilirsiniz.
- Aşılama öncesinde hem anne hem de baba adayları için alkol ve sigara kullanılmamalıdır.
- Aşılama öncesinde ya da sonrasında anne adayları genital bölgede krem, losyon, ıslak temizlik mendili gibi ürünler kullanmamalıdır.
Aşılama sonrasında vajina içi kesinlikle yıkanmamalıdır.