Kinoa; hem sağlığına dikkat ederek yaşayanlar için, çok iyi bir beslenme argümanı, hem de zayıflamak isteyenlerin neredeyse altın yıldızı olmuş durumda.
Peki kinoa gerçekten zayıflatır mı? Yararları nelerdir? Zararları var mı? Kinoa ile Zayıflamak Mümkün Mü? gibi hepimizin merak ettiği sorulara, bu yazımızda sizler için detaylıca cevaplar vereceğiz.
Kinoa Nedir?
Yenebilir tohumları için tarımı yapılan Chenopodioideae alt familyasından bitkidir.
Tahıllara benzer yönleri olsa da Buğdaygillerden değildir, ıspanak ve pancar gibi bitkilere daha yakındır. İsmi, Keçuva dilindeki kinua sözcüğünün İspanyolca söylenişinden gelmektedir. arkeolojik verilere göre günümüzden 5.200 ila 7.000 yıl öncesine kadar da insanlarca doğadan toplanarak yenmekteydi. İnkalar tarafından tarımı yapılır ve manevi değer atfedilirdi.
tohumlarının farklı renk çeşitleri mevcuttur. Beyaz, siyah ya da kırmızı renklere sahip olabilir. İçeriğinde GDO bulunmaz. Glüten içermez. Tamamı ile organik yetiştirilir. Protein, lif, karbonhidrat, manganez, sodyum, fosfor, kalsiyum ve OMEGA 3 içeriği zengindir.
Faydaları Nelerdir?
Tohumlarının tüketilmesinin, içeriğindeki zengin mineral ve vitaminler açısından sağlığa birçok noktada faydası bulunuyor. Bunlar;
- Magnezyum ve protein bakımından zengin olması, tüketen kişilerin de kemik sağlığı açısından önemli bir rolü bulunuyor.
- Kadınlarda osteoporozun önlenmesinde yardımcı olduğu kanıtlanmıştır.
- Zengin bir lif kaynağıdır. İçerisinde bütirat bulundurur. İltihap yok edici özelliğe sahiptir.
- Kötü kolesterol savaşçısıdır.
- Karaciğerin doğru ve düzenli çalışmasını sağlar.
- Büyük bir antioksidanlar kaynağıdır.
- Yaşlanmaya karşı etkilidir.
- Harvard Üniversitesinin yapmış olduğu araştırmalara göre; her gün küçük bir kâse tüketmenin hayat kurtarıcı olduğu belirtilmiştir. Özellikle kanser türü hastalıklarda ölüm risklerinin önüne geçmekte iyi bir savaşçıdır.
- Sağlıklı bir cilt görünümü elde etmeyi sağlar.
- Sivilce ve akne oluşumlarının önüne geçer.
- Kilo vermeye yardımcıdır.
Kinoa ile Zayıflamak Mümkün Mü?
Kinoa ile Zayıflamak mümkün olduğu gibi, belirli oranlarda ve belirtilen şekillerde diyet listelerinde tüketildiğinde ise çok daha etkili verim alınır.
Aslında kalori bakımından zengin bir tahıllı gıdadır. Kalori hesabına göre değerlendirecek olduğunuzda ortalama bir kâse pişmiş kinoanın 220 kaloriye eş değer olduğunu bilmelisiniz. Gün içerisinde tüketmeniz gereken kalori miktarına bağlı kalarak porsiyonları belirlemek zayıflamak için büyük bir rol oynar.
Tok Tutar Mı?
Kinoa tüketildiğinde uzun süre tokluk hissi sağlar. Diğer tahıl ürünleri ile kıyaslandığında bulgur, pirinç ya da yulafa göre çok daha uzun süre tokluk hissi uyandırır.
Nasıl Yenir?
Çok farklı bir tadı olmadığı için birçok şekilde tüketime uygun bir besindir. Salata, sebze yemekleri ya da çorbalara haşlanmış kinoa ilave etmek mümkün.
Kilo vermek için yoğurda karıştırılarak tüketilen haşlanmış kinoa, hem sağlıklı vitaminleri bir anda sağlarken hem de yoğurdun yağ yakma hızı ile bu süreçte tokluk hissini yaşanmış olur.
Çiğ Yenir Mi?
Kinoa isteğe bağlı bir şekilde çiğ tüketilebilir. Çiğ ya da haşlanarak tüketildiğinde içeriğindeki besin değerlerinde herhangi bir fark gözlenmektedir. Tat olarak farklılıklar oluşur. Çiğ tüketimlerde daha acı bir tat oluştuğu gibi, haşlanması ile tadındaki acılık yok olur ve yapısı yumuşak kıvama ulaşır.
Nasıl Haşlanmalı?
- Öncesinde pişirilecek miktar bir süre soğuk suda bekletilir. Ardından yıkanarak süzülür.
- Derin bir tencerede üzerini 1 parmak geçecek miktarda su ve tuz ilave edilir.
- Suyu çekene kadar kapağı kapalı şekilde haşlanır.
- Şu çektiğinde ise karıştırılır.
Haşlanmış olduğunuz tohumları ufak paketlere ya da buzdolabı poşetlerine alarak, kolay bir şekilde derin dondurucuda saklayabilir, dilediğiniz an pratik bir şekilde çıkarıp çözülmesini bekledikten sonra tüketebilirsiniz.
Bir Günde En Fazla Ne Kadar Tüketilmeli?
Günlük tüketilmesi gereken kalori miktarının üzerine geçmemek için gün içerisinde ortalama 3-4 yemek kaşığı tüketmek ideal olanıdır.
Fazlası Zarar!
Bu hayatta aşırı tüketilen her şeyin zararı olduğu gibi, kinoanın da birçok zararı var.
- Fazla tüketilen kinoa gaz, şişkinlik, hazımsızlık sonrasında da ishale yol açabilmektedir.
- Saponin içerdiği için fazla tüketilmesi nedeni ile bağırsaklarda hasara yol açabilir.
İçeriğinde değişik oranlarda , oksalik bulunur. Normalde bu tür asitler kişinin idrar yapması ile vücuttan atılımı yapılır. Böbrek taşı oluşumuna eğilimli kişilerde ise fazla tüketimi ile kalsiyum bağlanarak taş oluşumuna sebep olur. Tüm bu sebeplerle daha önce böbrek taşı ya da kumu düşüren kişilerde kinoa tüketim miktarlarına daha dikkatli olmalı gereklidir. Tüm bu nedenlerden ötürü de kullanmadan önce doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.