Gebeliğin başlangıç haftalarında yani erken dönemde gerçekleşen düşüklere kimyasal gebelik denmektedir. Anne adayları sessiz düşük olarak da tanımlanan bu gebelik türünde, normal gebeliklerde olduğu gibi idrar ya da kan testleri ile gebelik sonuçlarını pozitif almaktadır.
Kimyasal gebeliklerde kan testlerinde bakılan, Beta HGC hormon seviyeleri yükselir. Sonrasında ultrason görüntüleri ile değerlendirildiğinde gebelik kesesi görülmez. Normal bir adet dönemi yasarcasına kanama meydana gelir ve düşük gerçekleşir.
Kimyasal Gebelik Nasıl Olur?
Kimyasal gebelik, spermin rahimde olması gerektiği gibi tutunamayarak yumurtaların döllenememesi sonucunda yaşanır. Bu tür gebelikler sağlıksız gebeliği ifade eder. Kromozom yapısında bozukluk olan sperm hücresinin döllenemeyerek kendi kendine yok olmasıdır.
Kimyasal gebeliklerde anne adaylarının Beta HCG hormon seviyelerindeki artış, normal gebeliklerde oranla daha düşük seviyede olur. Bu sebeple gebeliğin etkileri hissedilmez. Mide bulantısı, baş dönmesi gibi durumlar yaşanmadığı için kişi hamile olabileceğini anlamadan ortalama 5. Hafta itibari ile kanama gerçekleşir.
Gerçekleşen kanama âdet kanamasından farksız oldu için ise kadınlar adet kanamalarının geciktiğini düşünür. Bu sebeple de hiçbir belirti yaşamadan kimyasal gebelik yaşamak mümkündür.
Kimyasal Gebelik Nasıl Anlaşılır?
Kimyasal gebelik durumunun anlaşılması için eczaneden alınan basit idrar testleri ya da klinik ve hastanelerde yapılan kan testleri ile gebelik durumunu pozitif alan kadınlar, bir hafta sonra testi yenilediklerinde sonucu negatife döner.
Kanda hamilelik göstergesi olan beta HCG hormon seviyesi her gün yükselmesi gerekirken düşük seviyelerde görünür. Gebelik testi pozitif çıkan kadınlar kimyasal gebelik yaşıyorsa kanama ile düşük gerçekleşir. Bu nedenle pozitif sonuç alan kişiler âdet kanaması yaşadıklarında kimyasal gebelik olduğu anlaşılır.
Kimyasal Gebelik Nasıl Sonlanır?
Gebeliğin ortalama 5. Haftasından önceki dönemde, yumurtaların olması gerektiği şekilde tutunamadan kadın vücudundan herhangi bir müdahale olmadan ayrılması şeklidir. Adet kanamasına benzeyen bu tür düşükte ekstra bir durum meydana gelmez.
Oldukça erken bir şekilde gerçekleştiği için çoğu kadın sessiz düşük yaşadığını anlamaz. Hatta hamile kalıp düşük yaptığının farkında bile değildir.
Kimyasal Gebelik Neden Olur?
Bu düşük türü 100 kadından 70 inin yaşadığı bir durumdur. Sebebi kromozom yapısının bozuk olduğu hamileliklerde meydana gelir. Kişinin yaşam şekli ya da fiziksel durumları sebep olmaz. Döllenmesi gereken sağlıklı kromozom yapısına sahip yumurtaların tam aksine bir durum yaşandığı için, vücut bunu kabul etmez.
Aslında bu durum ebeveynler için olumlu bir durumdur. Bunun başlıca sebepleri ise gebeliğin çok erken bir dönemde kendi kendine sonlanabiliyor ve hiçbir müdahale yapılmadan normal hayata devam edebiliyor olmaktır.
Ne Zaman Doktora Danışmalı?
Sessiz düşük olarak da adlandırılan bu gebelik türünde anne adaylarının hatalı yaşamsal davranışlarından bahsetmek mümkün değildir. Her sağlıklı kadının yaşayabileceği bir durumdur. Kromozom yapılarının bozuk olması buna sebeptir. Bu durumun önüne geçebilmek için uygulanacak herhangi bir tedavi yöntemi vs. yoktur.
Erken dönemde kendiliğinden sonlanan bir gebelik türüdür. Kadın vücudu için tekrar sağlıklı gebelik oluşumunda etkisi yüksektir. Bazı kadınlarda art arda sessiz düşük yaşanabilmektedir. 3 ve daha fazla art arda yaşanan kimyasal gebeliklerde uzman hekim tarafından destek alınmalıdır.
Sessiz Düşük Sonrasında Tekrar Hamile Kalmak
Sessiz düşük yaşayan kadınlar kanama bittikten ortalama 2 hafta sonra tekrar hamile kalır. Bu tür gebelikler kadınların hamile kalma durumlarında, problem olmadığının habercisi niteliğinde denilebilir. Bu nedenle kimyasal gebelik yaşadığını bilen kadınların, çok kısa bir sürede tekrar hile kalabileceğini bilmeleri gerekir.
Eğer bu gebelik devam etmiş olsaydı sağlıksız bir gebelik süreci yaşanmış olacaktı. Kendi vücudunuz bunun önüne geçerek sağlıklı bir şekilde bebek sahibi olmak için iyi bir zemin hazırlanmış oldu.
Kimyasal Gebelik Dış Gebelik Midir?
Halk arasında birbirleri ile fazla karıştırılan bu iki gebelik türü, nitelik bakımından keskin bir şekilde ayrışır.
- Dış gebelik anne sağlığı tehlike altına alır. Sessiz düşükte ise anne sağlığına etkisi olmaz, annenin normal yollarla hamile kalabileceğini gösterir.
- Dış gebelik sonlanması için cerrahi müdahale gerekir, diğerinde ise kendiliğinden sonlanır.
- Dış gebelikte yumurta olmaması gereken herhangi bir yerde döllenerek büyümeye devam eder. Diğer gebelikte yumurta döllenmeden vücuttan atılır.
- Dış gebelikler normal hamilelik yaşanıyor aşina dev edip müdahale edilmedi zaman annenin sağlığını ciddi boyutta etkilemektedir. Diğerinde ise anne durumu hissetmeyecek düzeydedir.