Pek çok platformda, kilo vermeye yönelik diyet programları, estetik ve cerrahi müdahaleler vb. yöntemlerden bahsediliyor.
Bunun tam aksine, çok sayıda kadın da kilo almaya çalışıp başarılı olamıyor. Çok zayıf olduğunu düşünen, kilo almaya çalışan kadınlara, bu yazımızı okumalarını ve önerileri uygulamalarını öneriyoruz.
Çok yememe rağmen kilo alamıyorum ne yapabilirim sorusu, cevapları sıkça araştırılan sorulardan biri. Düşük kilosu ile sorunu olan kişiler zaman içinde kilo alırım diye düşünse de, zaman geçtikçe bu sorun çok daha büyük ve geri dönüşü olmayan genel ve psikolojik sağlık sorunları ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Zayıflık nedenleri, genellikle eşlik eden bazı sağlık sorunlarının habercisi olarak da değerlendirilmelidir.
Zayıflık Nedir ve Neden Kaynaklanır?
Genel olarak fazla kilolar çok fazla sorunları ya da çeşitli hastalıklara neden olduğu düşünülmektedir. Ancak yemek yese de zayıf kalmanın altında farklı sorunların yatması ihtimali göz ardı edilmemelidir.
Başlıca zayıflık (düşük kilo) nedenleri şunlardır;
- Sindirim sistemi bozuklukları,
- Metabolizmayı hızlı çalıştıran hipertiroidizm gibi hormonal hastalıklar,
- Bağırsak parazitleri ve emilim bozuklukları,
- Kilo alma korkusu,
- Psikolojik bozukluklar,
- Farklı nedenlere bağlı iştah kesilmeleri, yeme bozukluğu,
- Kullanılan ilaçlar ve etkileri,
- Fazla fiziksel aktivite yapılması,
- Kanser,
- Tüberküloz,
- Kronik diyare gibi rahatsızlıklar kilo almaya engel olmaktadır.
- Metabolik hızın yüksek olması
Zayıf Olmak Neden Zararlı?
Zayıf olmak her zaman sağlıksız olmak anlamına gelmediği gibi genel olarak bu durum kişiler ve derecesine göre farklı olmaktadır. Zayıf olmanın zararları kişinin görülmesi, vücut analiz cihazı sonuçları değerlendirilmesi yapılarak yaş faktörünü göz önünde bulundurulması gerekir. Yeme bozukluğu olup olmadığı iyi bir analiz sonrasında karar verilir. Şayet anoreksiya, bulimia, tıkanırcasına yemek yeme gibi haller var ise bu konuda psikiyatrist desteği alınması gerekebilir.
Sağlıklı Kilo Alma Nasıl Olmalıdır?
Kilo almak ve vermek çok zor bir süreç olmaktadır. İlk olarak sabırlı olmak gerekir. Kilo almak isteyen kişilerin buna inanması gerekir ve gerekli olan tahliller sonrasında altta yatan geçerli bir hastalık ve sorun yok ise diyetisyen kontrolü altında iletişim halinde ayda ortalama 2 kilo olacak şekilde kilo almak için hedef konularak çok daha sağlıklı bir şekilde amaca ulaşılabilir.
Kilo Alma Yöntemleri ve Örnek Kilo Arttırma Programı
Gelelim, düşük kilolarından şikayetçi olan ve kilo almak isteyenler için program önerimize.
Kadınlar İçin Kilo Alma Tavsiyeleri
- Bol sıvı tüketilmelidir.
- Sağlığa zararlı abur cuburlar yerine fıstık ve leblebi tüketilebilir.
- Tam tahıllı ekmekler tüketilmelidir.
- Yeterli miktarda karbonhidrat ve protein alınmalıdır.
- Ton balığı ve tereyağı sağlıklı kilo alımını sağlar.
- Sigara, alkol, kafein maddelerinden uzaklaşarak daha sağlıklı kilo alımı sağlayabilirsiniz.
Erkekler İçin Kilo Alma Tavsiyeleri
- Kahvaltılarda haşlanmış yumurta veya omlet tüketilmelidir.
- Et tüketimi artırılmalı sebze yemekleri etli tercih edilmelidir.
- Beyaz buğday ekmeği tüketilebilir.
- Meyve olarak muz ve üzüm tüketilebilir.
- Günlük 1 avuç Antep fıstığı yemekte fayda vardır.
- Sigara, alkol, kafein maddelerinden uzaklaşarak daha sağlıklı kilo alımı sağlayabilirsiniz.
Kilo Arttırıcı Örnek Program
Kilo vermek için uygulanan diyet programları olduğu gibi kilo almak için programlarda uygulanmaktadır. İşte sizler için hazırladığımız örnek bir kilo alma programı;
- Sabah: Tereyağlı kaşarlı omlet, 1 bardak portakal suyu, 4 kaşık tahin pekmez, 1 dilim tam yağlı peynir, domates, salatalık.
- Ara öğün: 1 avuç fındık
- Öğle: 1 tabak peynirli makarna, 1 kase domates çorbası, 1 kase çoban salata
- Ara öğün: 1 adet muz ve 1 avuç badem
- Akşam: 1 tabak etli kuru fasulye, pilav, çoban salata ve turşu
- Ara öğün: Meyve ya da kuruyemiş tüketilebilir
Kilo arttırmaya yönelik uygulamalar arasında, vücutta yağ birikimi yapmak yerine, alınan veya mevcut yağ kitlesini kaslara dönüştürmek asıl hedef olmalıdır. Düzenli yapılacak spor eşliğinde yüksek protein takviyesi bu amaca hizmet edecektir.
Yağ seçimi ise diğer önemli konu. Enerjisi yüksek olduğu için kilo artırımında cazip görünen yağ, gerçekten de besin maddeleri arasında, en yüksek kalori değerine sahip maddedir. Ancak, doymuş yağ vücutta kötü kolestrol ve trigliserid birikimine neden olacağından, çok daha yararlı olan ve "iyi kolestrol" olarak adlandırabileceğimiz, kandaki HDL miktarını arttıran kaliteli zeytinyağı çok daha iyi bir seçenektir.
Kilo almak amacıyla yüksek kalorili yiyecekleri tüketirken, hareketsiz bir yaşam tarzından da uzak kalmaya çalışmanın genel vücut sağlığı için gerekli olduğunu lütfen unutmayın.
Hepinize sağlıklı günler dileriz...