Varis problemleri erkeklere oranla kadınlarda daha sık ve yaygın görüldüğü yapılan araştırmalar neticesinde sonuca ulaştı. Varisler bacaklarda ağrı, ödem oluşumu ve yanma hissi gibi yakınmalara yol açar. Hem estetik açıdan rahatsız edicidir hem de psikoloji açısından etkileri kaçınılmazdır.
Bu yazımızda varis kadınlarda neden daha sık görülür? Varislere karşı uygulanacak tedavi yöntemleri nelerdir? Bitkisel tedavisi var mı? Gibi sorulara ayrıntılı olarak yer verdik. İşte detaylar;
Varis Nedir?
Varis, vücudun her yerinde belireceği gibi özellikle bacak bölgesinde beliren yüzeyde bulunan toplar damarların cilt üzerinde görülebilecek düzeyde kabarık hale gelmesi durumudur.
Varis Şikayetleri Nelerdir?
- Bacaklarda mavi, yeşil ve mor şişlik şeklinde damarlar ortaya çıkar.
- Ağrı oluşur.
- Bacaklarda ağırlık hissi oluşur.
- Bacaklarda şişlik ve ödem ortaya çıkar.
- Bacaklarda uyuşukluk ortaya çıkar.
- Belirginleşen ve kabaran damarlar kaşınmaya başlar.
Varis oluşumuna Etki Eden Faktörler Nelerdir?
- Kişinin yaşı
- Cinsiyeti
- Genetik olarak ebeveynlerde görülmüş olması
- Fazla kilolu olmak, obezite
- Gebelik donemi
- Kronik kabızlık yaşamak
- Sürekli hareketsiz bir yaşam içerisinde olmak
- Sürekli oturarak çalışmak
- Uzun süreli sürekli ayakta kalacak meslekleri icra etmek.
Erkeklere Göre Kadınlarda Görülme Sıklığı Nedir?
Fransa’da varis üzerine yapılan bir araştırmada 2000 hastada inceleme yapılmıştır. Bu inceleme sonucunda eşit sayılardaki kadın ve erkeklerde varis görülme sıklığı sonuçlandırılır. Araştırmaya göre varis görülme sıklığı erkeklerde %30,1 iken kadınlarda %50,5 olarak bulunmuştur.
Bir diğer araştırmada ise Almanya’da yapılmış ver varisin kadınlarda görülme sıklığı birçok nedene bağlı kalınarak sonuçlanmıştır.
Kadınlarda Sıklıkla Varis Gelişmesinin Nedenleri Nelerdir?
- Hormonsal Etkiler
Kadın vücudunda bulunan Progesteron hormonu varis gelişimine yol açıyor. Progesteron hormonu aslında kadınların menstruasyon döngüsünü ve fiziksel gelişimi düzenleyerek, toplar damar duvarlarında kasılmaya karşı görev alır damarları daha gevşek hale getirir. Bu durumda ise toplar damarlar genişleyerek, varis oluşumuna zemin hazırlar.
- Gebelik Etkileri
Gebelik döneminde progesteron düzeyi ciddi bir oranda artış gösterir. Varisi olmayan kişilerde progesteron hormonunun artması ve anne adayının karnının ve bebeğin büyümesi ile toplar damara baskı sonucu varis oluşumu gözlemlenir. Gebelik döneminde fazla kilo almak, hareketsiz bir şekilde yaşam sürmek varislerin artmasına ve ortaya çıkmasına zemin hazırlar.
- Menopoz Etkisi
Kadınlarda yaş ilerledikçe varis görülme sıklığı daha çok artıyor. Bunun sebebi ise yaşın ilerlemesi, menopoz döneminin gelmesi, yaşanan hormon değişimi ile toplar damarlar zayıflar ve varis oluşumu ortaya çıkar.
Varis Problemlerinin Önüne Nasıl Geçilir?
Varislerin ilerlememesi, varis olmayan kişilerde sonradan ortaya çıkmaması, varisi olan kişilerde ise ağrıları hafifletmek ve ödem oluşumu en aza indirmek için yaşam tarzını değiştirmek büyük ölçüde etki sağlar. Bunun için;
- Hareketsiz hayatı bırakın ve egzersiz yapmaya özen gösterin.
- Bacaklarınızı dinlendirmeye asla ihmal etmeyin.
- Varis çorabı her ne kadar kullanması zor gibi gözükse de yaşam kalitesini artırır ve çıkan etkileri hafifletir.
- Konusunda uzman bir doktordan destek alın. Tedavi yöntemleri hakkında detaylı bilgi ve yönlendirme alabilirsiniz.
Varis tedavisi nasıl yapılır?
- Varis tedavilerinde birkaç çeşit seçenek bulunmaktadır. En geleneksel yöntem varışlı olan damarın ameliyat ile çıkarılması ve alınmasıdır.
- Bir diğer yöntem damar içerisinde verilen bileşenler ile varışlı damarı düzeltmek hedef alınır. Bu yöntemde tekrarlama olasılığı yüksektir.
- Son zamanlarda verilen lokal anestezi ile lazer ya da radyo frekans yöntemleri kullanılarak , varisli damar yakılıp tedavi edilmektedir.
- Günlük hayatta varis etkileri azaltmak, yakınmaları hafifletmek ve ağrıları en aza indirmek için bitkisel yöntemler de kullanmak mümkündür.
Nedir Bu Bitkisel Çözümler?
Birçok bitkinin yağı ile varışlı bölgelere masaj yaparak varisin etkilerini hafifletmek mümkün. Bunlar;
- Lavanta yağı; lavanta yağının kan akımı ve dolaşım üzerine faydalı olup ağrılı bölgede ağrıyı azaltıcı ve yangısal reaksiyonları önleyici özelliği bulunuyor. Varışlı bölgelerde hafif bir masaj ile uygulandığında rahatlama meydana gelir
- Biberiye Yağı : Damar genişletici etkiye sahip olup ağrı kesici, özellikleri vardır. Yoğun bir yağ olup birkaç damlası ile masaj yapmak yeterlidir.
- At Kestanesi Yağı: birçok kozmetik firmasının bu yağı kullanarak varislere özel krem piyasaya sunduğunu biliyor muydunuz? At kestanesi içerisinde bulunan aescin maddesi toplardamarlar üzerinde yüksek oranda etkilidir.
- Üzüm Çekirdeği Yağı: toplar damarlarda oluşan genişlemeleri önleyerek varis oluşumlarının önüne geçmeye yardımcıdır
Bitkisel Yağlar Nasıl Kullanılır?
- Varis üzerine uygulanacak bitkisel yağlar, seyreltilerek kullanılmalıdır. Badem yağı, zeytin yağı ya da Hindistan cevizi yağı ile karıştırılabilir. Aksi durumda cilt üzerinde yanıklar oluşabilir.
- Herhangi bir bitkiye alerjiniz olup olmadığını bilmiyorsanız, cilt üzerinde ufak bir noktada denemelisiniz.
Gebelik döneminde anne ve bebeğin sağlığını etkilenmemek için mutlaka doktorunuza danışın.