Gebelikte reflü yakınmaları, anne adaylarının en sık karşılaştıkları mide rahatsızlıklardan biri durumunda. Hamileliğin ilk evresinden itibaren mide problemleri ile karşılaşan anne adayları, özellikle mide bulantıları ve mide yanmaları konusunda hamilelik döneminin tamamında da sağlık problemleri ile karşılaşabilmektedir.
Anne adaylarının gebelik dönemi boyunca alacakları basit önlemler sayesinde, bu dönemi konforlu ve keyifle geçirerek, reflü ve diğer mide sorunlarını en aza indirmeleri mümkün.
Reflü Nedir?
Reflü midede bulunması gereken mide asidi, safra ve mukusun, hatta bazen yemek parçacıklarının da yer aldığı sıvının yemek borusuna ulaşıp, ağza kadar gelmesidir. Günlük yaşam şekilleri, yeme şekilleri ve tüketilen besin özellikleri nedeni ile kadınlarda ya da erkeklerde sık karşılaşılan bu mide rahatsızlığı, hamilelik döneminde kadınları daha fazla etkilemektedir.
Reflü Belirtileri Nelerdir?
- Özellikle yemeklerden sonra midede ekşime yaşanır. Mide yanması olarak da adlandırılan bu durum mideden boğaza kadar yayılır.
- Mideden ağza gelen acı su reflü belirtisinin en temel özelliğidir.
- Midede ağrı yaşanabilir hatta ağrı göğüs ağrısı ile karıştırılabilir.
- Yutkunma esnasında güçlük çekebilir, yutma anında boğazda ağrı hissedilebilir.
- Öksürük yapar.
- Mide bulantısı durumu söz konusu olur hatta kusma eylemi sürekli hale gelir.
Hamilelikte Reflü Neden Olur?
Mide ile yemek borusu arasında bulunan kapakçık sayesinde midenin içinde bulunanların yemek borusuna geri geçmesi engellenir. Hamilelik döneminde anne adaylarının kanında yükselen hormon seviyeleri nedeni ile koruma kalkanı görevinde olan bu kapakçık doğru çalışmaz hale gelmektedir.
Gebelik dönemi hormon yapısında yaşanan değişiklikler ve düzeylerinin iki katına çıkıyor olması, sindirim sisteminin yavaşlamasına neden olur.
Diğer yandan da gebeliğin ilerleyen haftalarında yaşanan fizyolojik değişimler ile birlikte büyüyen rahim ve rahim içinde büyüyen, büyüdükçe de hareketlenen bebek ile midede baskılar oluşur.
Tüm bu detaylar bir araya geldiğinde ise anne adayının midesinde oluşan baskı, diğer yandan sindirim sisteminin yavaşlığı ve diğer yandan hormon seviyelerinin yükselmesi ile görevini tam yapamayan mide kapakçığı bir araya geldiğinde reflü meydana gelme ihtimali yükselmektedir.
Gebelikte Yaşanan Reflü Tedavisi Var Mı?
Gebelik zamanında doktorun reçete edeceği ilaçlar ile reflü şikâyetlerini en aza indirmek mümkündür. Gebelik döneminde meydana gelen reflü için detaylı tedaviye ihtiyaç duyulmadan, doğum sonrasında kendiliğinden yok olur. Vücudun doğum sonrasında tekrar eski hormon seviyelerine ulaşarak, sindirim sisteminin de normal hale dönüyor olması sebebi ile reflü problemi ortadan kalkar.
Gebelikte Reflü Tetikleyici Etkenler Nelerdir?
- Yapılan araştırmalara göre gebelikte reflü şikayetleri ile genç yaşta hamile kalan anne adaylarında daha sık karşılaşılmaktadır.
- Annenin daha önceki gebeliklerde reflü geçmişi var ise tekrarlar.
- Kişinin hikâyesinde reflü geçmişi var ise hamilelikte de ortaya çıkar.
- Gebelikte beslenme şekli, içeriği ve miktarı reflü tetikleyicidir.
- Bebeğin saçlarının çok olacağı reflü tetikleyicisi olmamakla birlikte, hiçbir ilişkisi yoktur.
Gebelikte Reflüye Ne İyi Gelir?
- Gebelikte reflü problemi yaşayan anne adaylarına mide asidini dengeli halde tutacak gıdalar ile beslenmesinde fayda vardır. Bunlar; Muz, Haşlanmış patates ,Elma, Balık, Peynir, Pirinç, Lifli meyve ve sebzelerdir. Bu gıdalara gündelik olarak yer verildiğinde reflü şikayetleri aza inecektir.
- Uyurken yüksek yastık kullanımı, olabildiğince sol tarafa yatmak ve bacakların arasını yastıkla desteklemek reflü etkisi azaltılır.
- Hamilelikte Reflü etkisini azaltmak için de rahat kıyafet seçimi oldukça önemli. Vücudu sıkmayan, mideye baskı oluşturmayacak, hareket özgürlüğünü kısıtlamayacak nitelikte kıyafet seçimi yapılmalıdır.
- Reflü şikâyeti olan anne adayları, gebelik takibini yapan hekimi ile mutlaka konuyu görüşmelidir. Yemek yeme porsiyonları ve sıklığı hakkında bilgi alarak, uygun diyet listesini gebelik takibi yapan hekim tarafından iletilmelidir. Bu durum hem anne hem de bebek sağlığı için en ideal olanıdır.
- Yemek yeme sitili olabildiğince yavaş hale getirilerek, uzun süre çiğnenmelidir.
- Porsiyon miktarları az, Öğün araları ise sık hale getirilmelidir.
Gebelikte Reflü Tetikleyici Gıdalar Neler?
Gebelikte reflü problemi yaşayan anne adayları, mide asit dengesini bozan gıdaları tüketilmemelidir. Gerekli durumlarda ise miktarları sınırlandırılmalıdır. Bu gıdalar ise;
- Çikolata
- Baharatlı tüm gıdalar.
- Paketlenmiş atıştırmalıklar.
- Yağlı gıdalar.
- Kızarma ve türevleri
- Çay- kahve
- Kola-Gazoz vs. Asitli içeceklerin tamamı
- Hazır meyve suyu
- Portakal, mandalina, greyfurt
Reflü problemi yaşayan anne adayları, doktor kontrolü altında yapılan tetkikler sonucu doktorun reçete ettiği ilaçları kullanmalıdır. Bu durum anne ve bebek sağlığı için önemlidir.