Bu yazımızda, gebeliğin adetin kaçıncı gününde gerçekleştiğine değineceğiz. Sperm rahim içerisinde en fazla 4 gün canlı kalabilmektedir. Döllenen yumurtanın bir embriyoya dönüşerek anne adayının rahmine tutunması en az 10 gün sürmektedir. Bu nedenle 10. gün ve sonrasında cinsel ilişkiye girmek gebelik oranını ciddi şekilde arttırmaktadır. Bu hususta belirleyici unsur yumurtanın tazeliğidir.
Bu sebeple gebelik adetin kaçıncı günü olur? Sorusuna cevap olarak 14.gün denilebilir. Adet döneminden hemen sonra hamile kalınıp kalınmayacağı anne adaylarının yumurtlama dönemlerine ve hormon seviyelerine göre değişiklik göstermektedir.
Yumurtlama Hangi Gün Gerçekleşmektedir?
28 günde bir regl olan kadınların adet dönemi düzenli şekilde sürmektedir. Peki, yumurtlama hangi gün gerçekleşmektedir? Yumurtlama regl döneminin ilk başladığı günden yaklaşık 16 gün sonrası yumurtlama dönemi olarak değerlendirilmektedir. Bu sürede hamilelik testinin pozitif çıkma ihtimali diğer dönemlere oranla daha yüksektir. Cinsel ilişki bu döneme denk geldiği takdirde hamilelik testinin pozitif çıkma olasılığı oldukça yüksektir. Adet dönemini düzensiz geçiren anne adaylarının yumurtlama süreçlerinin tespit edilmesi zorlaşmaktadır.
Regl döneminde düzensizlik yaşayan anne adayları cinsel ilişkiden yaklaşık 3 hafta sonra hamilelik testi yapabilmektedir. Anne adaylarının 1 yıl ve daha fazla süre boyunca düzenli cinsel ilişkiye girmelerine rağmen hamile kalamamaları durumunda uzman bir hekime başvurmaları gerekmektedir.
Çünkü anne veya baba adayından kaynaklı infertilite problemi söz konusu olabilmektedir. Kısırlık anlamına gelen infertilite doğal yollarla anne baba olamama problemi olarak bilinmektedir. Yapılacak tetkikler sonucu, gebeliğe engel olan nedenlerin tespiti de kolaylaşacaktır.
Yumurtlama Probleminde Tedavi
Anne baba olmak isteyen bireylerin sağlık kontrollerini düzgün bir şekilde takip eden uzman doktorlar yumurtlama probleminde tedavi yöntemleri sunmaktadır. Uzman doktorlar duruma bağlı olarak tüp bebek tedavisi de önerebilmektedir. Tüp bebek merkezi anne baba olmak isteyen tüm bireylere kucak açmakta ve umut kaynağı olmaktadır. İnfertilite anne veya babadan kaynaklı olabildiği için tüm anne ve baba adaylarına özel tedaviler uygulanmaktadır.
Uzman doktorlar bir takım testler sonucunda hastalarına en uygun tedaviyi uygulamaktadır. Tabi ki tüp bebek tedavisine gerek kalmadan doğal yollarla doğurganlığın oluşabileceği durumlarda uzman hekimler gebelik adetin kaçıncı günü olur? Sorusu hakkında bireyleri bilgilendirmektedir
Gebelik Testi Adetten Ne kadar Sonra Yapılır?
Değerli anneler ve anne adayları, gebelik testi uygulamasında zaman kavramı çok önemlidir. Anne adaylarında adet döneminde bozuklukların meydana gelmesi gebelik belirtilerinden biri olarak bilinmektedir. Gebe olduğunu düşünen anne adayları bu şüphelerden kurtulmak adına hamilelik testini uygulayarak sonuca ulaşabilmektedirler. Peki, gebelik testi ne zaman yapılır? Başarılı bir şekilde döllenen yumurtanın bir embriyoya dönüşerek anne adayının rahmine tutunması en az 5-6 gün sürmektedir.
Bu nedenle hamilelik testi adet döneminden 1 hafta sonra yapılabilir. Yapılan araştırmalara göre test sonuçlarının en doğru sonucu verdiği zaman dilimi adet sürecinden sonraki 6.gündür. Regl döneminde düzensizlik yaşayan anne adayları cinsel ilişkiden 3 hafta sonra hamilelik testi yapabilmektedir. Hamilelik testinin kullanımı gayet basit olup test idrar örneği aracılığıyla yapılmakta olup birkaç dakika içerisinde sonuçlanmaktadır.
Gebelik Testi Sonuçları
Test üzerinde bulunan çizginin çift olduğu durumda gebeliğiniz olumlu sonuçlanmış demektir. Tek çizginin yer alması ise hamile olmadığınız anlamına gelmektedir. Gebelik Testi sonuçlarının negatif olmasının birden çok nedeni mevcuttur. Özellikle hastalık, üzüntü, ilaç kullanımı veya kısırlık gebeliğin olumsuz sonuçlanmasının nedenleri arasında yer almaktadır.
Kısırlık anne veya baba olmak isteyen bireylerin doğal yollarla anne baba olamayacaklarını belirten bir çeşit sağlık sorunu olarak bilinmektedir.
Beta HCG Hormonu
Gebeliği gösteren beta HCG anne adayının hamile olup olmadığını belirten hormondur. Test sonuçları beta HCG hormonuna göre belirlenmektedir. Beta HCG hormonu gebe olmayan bir anne adayında 0-10 mlU/ml değerinde bulunmaktadır. Anne adayının hamile olduğu dönemlerde beta HCG hormonu 48 ila 72 saat arasında iki katına çıkabilmektedir. Gebelik sürecinde bu değer aralığı devamlı değişmektedir.
Gebelik testi ne zaman yapılır sorusuna cevap olarak hamilelikte normal şekilde gerçekleşen döllenme sonrasındaki bir haftalık süreçte beta HCG değerlerinin artış gösterdiği zamanlarda gebelik testi uygulanabilir. Düzenli cinsel ilişkiye rağmen gebelik testleri olumsuz sonuçlanan anne baba adaylarının mutlaka uzman hekime başvurmaları gerekmektedir. Uzman hekimlerin muayene işlemleri sonrasında infertilite sorunu ile karşılaşan bireyler kesinlikle endişe etmemeliler. Sağlıklı bir dönemden geçmeniz dileğiyle…