Kötü Kokular Psikolojimizi Etkiliyor...
Koku alma duyumuzun psikolojik durumlarımıza birebir etkisi olduğunu biliyor muydunuz? Örneğin bahar kokusu deyince hepimizin aklına mutlu anılar belirirken bir parfüm kokusu ile özdeşleştirdiğimiz kişileri anımsarız. Koku anıları akılda tutucu hale getirir. Bizler yaşadığımız şeyleri unuturken duyduğumuz kokularda hissettiğimiz duygular ise değişmez.
Peki ya kötü kokular! Benim evim asla kokmaz demeyin! Sadece siz kokuya alışıyorsunuz. Nasıl ki sizin eviniz haricindeki tüm evlerin farklı bir kokusu olduğunu düşünüyorsanız, üzgünüz ki aynı şey sizin eviniz için de geçerli bunun bilmelisiniz.
Yaşamın devam ettiği yerlerde yemek yeme, çöp çıkarma, tuvalet, lavabo derken kötü kokular evimizde her yerde! Peki Evdeki Kötü Kokulardan Kurtulma Yöntemleri nelerdir? Hep birlikte bunlara bakalım;
Yemek Kokularından Kurtulmanın Püf Noktası!
Ocakta pişen yemeğin kokusunun güzelliği kadar, sonrasında devam eden ve gittikçe ağırlaşan kokular bir kâbus. Soğan, sarımsak, lahana, karnabahar ve tüm kızartmalar evde kotu koku oluşumlarında bir numara yemeklerden. Yemek kokularından kurtulmak için ise en kolay yöntemleri şu şekillerde sıralayabiliriz;
- Yemek pişirme esnasında kullanılan aspiratörü, pişme işlemi tamamlandıktan sonra da belirli süre çalıştırmaya devam etmelisiniz.
- Havalandırma camları ya da mutfak penceresi kokunun çıkması için en iyi seçeneklerden
- Kızartma yaptığınız esnada lavanta yağı yasemin yağı gibi hoş kokulu esansları su içerisinde kaynatarak, kötü kokuların önüne geçebilirsiniz.
- Karnabahar haşlama esnasında suya katacağınız bir miktar süt, kokuyu alır.
- Tavuk haşlama işlemlerinde kötü koku yayılmasını engellemek için, haşladığınız suyun içerisine kabuğu ile ekleyeceğiniz yarım limon, kokuyu tamamen yok eder.
- Yemek yapılan alanda işlem tamamlandıktan sonra, tavada kavuracağınız Türk kahvesi tüm kötü kokuyu içine alır.
- Evde balık kızartırken, diğer yandan ağzı açık bir kapta en sevdiğiniz yumuşatıcı ve su karışımını kaynatmak balığın kokusunu alır.
- Balığı kızartacağınız yağın içerisine birkaç damla limon ilave ettiğinizde ise aşırı koku olmaz.
- Haftada en az iki defa aspiratör, girin gibi kokuyu hapseden alanları temizlemeli, mutfak fayanslarını ve tezgâhı düzenli bir şekilde silinmelidir. Temizlik kötü koku oluşumunun önüne geçer.
Sigara Kokusundan Kurtulmanın Püf Noktası
Sigara tiryakilerin dahi sevmediği sinmiş sigara kokusunu önlemenin en başlı yolu aslında bunu tamamen kullanmamak olacaktır. İçmeye devam edenler ve evinde sigara içilebilir için ise kokuları yok edecek yöntemler bulunmakta. Bunlar;
- Sigara içilen mekanlarda kokunun sinmemesi için mutlaka gün içerisinde pencereler açılarak havalandırmalı.
- Sigara içilen mekanlarda kokulu mumlar yakmak, sigara kokusunun alınmasında yardımcı seçenektir.
- Yumuşatıcı ya da sevilen yağ esaslarını suda kaynatmak bir çözümdür.
- Defne yaprağı ve lavanta kaynatmak sigara kokusunu hapseder.
- Sigara içilen mekânda, ıslak bir sünger bulundurabilirsiniz. Islak sünger sigara kokusunu içine alır.
Çöp Kokusundan Kurtulmanın Püf Noktaları
Evde biriken çöpler belli bir süre sonra ağır bir şekilde koku yaymaya başlar. Bunun için alınacak önlemler ve püf noktalarını şu şekilde sıralayabiliriz;
- Çöpleri ayrıştırın. Yemek artıkları, plastikler ve kâğıtlar ayrı olsun. Bu sayede yemek artıklarını ayrıca poşetleyerek kokuları yaymayı engellemiş olursunuz.
- Çöp kutusunun içerisine eklenen bir tutam karbonat kötü kokuları içine hapseder.
- Aynı şekilde çöp kovasının içerisine Türk kahvesi serperek kötü kokuları hapsedebilirsiniz.
- Evdeki çöpleri bekletmeden dışarıya çıkarmak her zaman koku oluşumunu önlemek için en doğru adımlardandır.
- Çöpleri belli bir süre evde tutmak şart oluyorsa, çıkarana kadar ağzı sıkıca bağlanmış şekilde balkonda muhafaza edebilirsiniz.
- Çöp kovalarını petek yanlarına ya da önlerine koymayın. Biriken ısıyla koku daha çok yayılım gösterir.
Tuvalet ve Lavabo Kokusunu Önlemenin Püf Noktaları;
- Tuvaletlerin kötü kokmaması için yapılması gereken en temel puf nokta hızlı ve pratik şekilde temizlik yapacak deterjanları kullanarak gün içerisinde gözden geçirmek olmalıdır.
- Tuvalette bulunan yer paspaslar düzenli olarak yıkanmaya ihtiyaç duyar.
- Banyo ve tuvaletlerde sıcak suyun etkisi ile oluşan buhar, bakteri üreterek koku oluşumuna sebep olur. Bunun için mutlaka havalandırma yapılmalıdır.
- Klozet içerisine karbonat ve limon eklerseniz kötü kokuları alabilirsiniz.
- Tuvaletlerde kötü koku oluşumunu engelleyici çamaşır suyu içeren tabletleri klozet içerisinde kullanabilirsiniz.
- Lavabodan gelen kötü kokular için en önemli püf nokta; lavabo bağlantı borularını kıvırmak. Bu sayede boruda su kalarak, giderden kötü koku gelmesine engel olur.
- Kullanmadığımız zamanlarda lavabo tıpası kötü kokuları her zaman engeller.