Başladığınız diyetleri size listesini vereceğimiz otlar ve baharatlarla zenginleştirerek lezzetlerini arttırabilir ve tüketimini kolaylaştırabilirsiniz.
Sizlerin de bildiği üzere baharatlar, eşsiz koku ve tatları ile sofralarımızın vazgeçilmezleri arasında ilk sırada yer alıyor. Eğer, siz de mutfakta birbirinden farklı tatlar yaratmayı seviyorsanız, kullanmış olduğunuz baharatların faydalarını ve bariz özelliklerini öğrenmek istiyorsanız, bu yazımıza mutlaka göz atmalısınız.
İşte O Nefis Baharatlar
Listemizde yer alan otlar ve bunlardan elde edilen baharatların önce yararlı etkilerini sonrasında da diyetinize kattıkları lezzeti göz önüne almaya çalıştık.
Karabiber
Mutfakların vazgeçilmez baharatları arasında ilk sıralarda yer alan karabiber sindirim sisteminde etkili bir konuma sahiptir. Sindirimi kolaylaştırması ile bilinen karabiber aynı zamanda güzel kokusu ile yemeklere lezzet katıyor. Antibakteriyel ve antioksidan özelliğe sahip olan karabiberin faydaları saymakla bitmiyor. Karabiber terlemeyi arttırıyor ve diüretik etki gösteriyor. Aynı zamanda gaz oluşumunu en az seviyeye indirgeyen karabiber, K vitamini ve demir kaynağı olarak kabul ediliyor.
İçeriğinde yer alan tiplerin isimli madde metabolizmaya etki ederek hızlandırıyor. Yalnızca bir çay kaşığı 5 kalori içeriyor olsa da yemek yaparken buna dikkat etmenizi hiç gerek yok. Birbirinden farklı tatlar yaratmak için limon, zeytinyağı, karabiber, tuz ve biraz kekik karışımı ile oldukça lezzetli bir sos yaratabilirsiniz. Aynı zamanda rendelenmiş portakal veya limon kabuğu ile dövülmüş 1 diş sarımsağı taze karabiber ile harmanlayarak benzersiz bir sos elde edebilirsiniz.
Kimyon
Sindirimi kolaylaştırıcı etkisi ile ön plana çıkan kimyon, yemeklere lezzetli bir tat katar. Gaz söktürücü ve sinirleri yatıştırmak gibi özellikleri olan kimyon, vücut için son derece sağlıklıdır. İçeriğinde yer alan tüm bileşenler bağışıklık sistemini olumlu bir şekilde etkiler. Antioksidan içeriğe sahip olan kimyon, kansere karşı etkili bir koruma sağlar. Helicobacter pylori gelişimi iyi derecede önleyerek mide ve karaciğer kömürünün oluşmasına engel olur. Tüm yemeklerde koku ve tat vermek için tercih edilen kimyon, sebzelerde çorba ve pilavlarda sıklıkla kullanılır.
Aynı zamanda brokoli ve patatese de çok yakışan bu baharat, demir ve manganez açısından oldukça zengin bir baharattır. Özellikle kimyonun sebze ve baklagiller ile birlikte pişirilmesi sindirim sorunlarını rahatlatmaktadır. Diyet yemeklerimizi kimyon ile tatlandırabilirsiniz. Birbirinden farklı tatlar yaratabilmek için kepekli pirinç üzerine bir miktar kimyon, 1 adet kayısı kurusu, badem ve 1 adet ceviz içi ilave ederek et yemeklerinin yanına farklı bir garnitür hazırlayabilirsiniz.
Kekik
Birçok besinle uyum sağlayan ve antiseptik özelliğe sahip olan kekik güzel kokusu ile ön plana çıkıyor. Bağışıklık sistemini ileri düzeyde destekleyen baharatlardan biri olan kekik; kuru baklagiller ve sebzelerle uyum içerisindedir. Bu baharatın uyum sağladığı besinler; köfte, tavuk, brokoli, mantar, havuç, taze fasulye, bezelye, ıspanak, kabak, Brüksel lahanası ve dana etin şeklinde sıralayabiliriz. Yalnızca bir yemek kaşığı bal ve yarım çay kaşığı kadar kekik ile yoğurdu karıştırarak üzerine bir tatlı kaşığı dövülmüş ceviz ilave edin. Kendi tatlınızı kolaylıkla oluşturun.
Kırmızıbiber
Acı tat bırakan baharatlardan birisi olan kırmızıbiber yüksek antioksidan yapısına sahiptir. Temel maddesi kapsaisin olan biber, anti-tümör etkisi göstermektedir. Vücutta bulunan enflamasyonla savaş halinde olan bu baharat bağışıklık sistemini desteklemektedir. Ağrı azaltıcı bir etkiye sahip olan kırmızıbiber, aynı zamanda kolesterolü düşürücü bir etkiye sahip olduğu da bilinmektedir.
Nane
Mideyi rahatlatıcı ve sindirimi kolaylaştırıcı bir etkisi bulunan nane; pankreas, karaciğer ve göğüs tümörünü yavaşlatmaktadır. Mide bulantılarına da iyi gelen bu baharat limon ile kaynatılıp içildiği zaman daha etkili olmaktadır. Anti-mikrobiyal etki gösteren naneyi tatlandırıcı olarak kullanmak için gazlı içeceklere, limonataya, buzu çaya ve maden suyuna ekleyerek tatlandırabilirsiniz. Çorbalarda da sık sık kullanılan nane sadece sıcak suya eklense bile rahatlatıcı etki göstermektedir.
Tarçın
Kan şekeri üzerindeki olumlu etkisi ile bilinen baharatlardan olan tarçın anti-mikrobiyal besin olarak bilinmektedir. Tarçın beyin aktivitesini arttırıcı bir formüle sahiptir. Diyet lifinin önemli bir kaynağıdır. Taze zencefil ile harmanlanan tarçın, grip ve soğuk algınlığına karşı etkili bir koruyucudur. Farklı tatlar yaratmak adına tavuklu salataya yarım çay kaşığı tarçın ve kuru kayısı ilave ederek tüketebilirsiniz.
Biberiye
Izgara et tüketmeyi seviyorsanız, eti sotelemek için biberiye kullanabilirsiniz. Biberiye, hafızaya ve hazımsızlığa son derece iyi gelmektedir. Aynı zamanda bu baharat, kas ve eklem ağrılarının ciddi boyutta azalmasını sağlıyor. Biberiyenin kanserin yayılmasını engellediği de yapılan çalışmalar arasında yer alıyor.