Bir sağlık sorunu olduğu kadar, kadının görüntüsünü de olumsuz etkileyen bir faktör olan diş eti çekilmesi ve tedavisi, en fazla cevap aranılan soruların başında geliyor.
Diş eti çekilmesinin nedenleri nelerdir sorusu hemen hemen herkes tarafından en fazla sorulan soruların başında geldiği için, verilecek tatmin edici bilgiler, bu sorunun belirlenmesinde ve tedaviye başlanmasında önem kazanıyor. Aksi takdirde, bu sorun sonrasında dişler istenilen işlevi göremez ve zaman içinde diş kayıplarına neden olabilir. Daha büyük hastalıkların habercisi olarak bilinen bu sorunun mümkün olan en kısa sürede tedavi edilmesi en doğru ve sağlıklı karar olacaktır.
Diş Eti Nedir?
Diş etleri ya da gingiva her dişi boyun kısmının çevresinde ve dişin görünen alanın altında bir yaka gibi saran pembe renkli bir dokudur. Diş etleri kan damarları bakımından zengindir ve diş köklerini korumaktadır. Bu dokular genel olarak çene kemiklerine yapışık durumda olur.
Dişlerimizin görünen kısımları, vücudumuzdaki en sert doku olan ve "mine" adı verilen doku ile koruma altına alınmıştır. Diş etlerinin başladığı bölgede ise, dişin dış yüzeyi mine ile kaplı değildir ve bu bölge kan damarları ve sinirlerin bulunduğu asıl canlı bölgenin başlangıcıdır. Diş etlerinde çekilmenin başlamasıyla, bu canlı doku dış etkenlere açık hale gelecek, enfeksiyon ve çürük riski kat be kat artacaktır. Sağlıksız dişin oluşturduğu kötü koku ise bir süre sonra tahammül edilemez bir hal alacaktır.
Diş Eti Çekilmesi (Periodontitis) Nedir?
Genel olarak en yaygın olan diş sorunlarından biri olan dişeti çekilmesi her yaş grubunda görülebilen bir rahatsızlıktır.
Dişin canlı kısmını çevreleyen ve koruyan diş etlerinin geriye doğru çekilerek, daha kçük ve dar hale gelmesi, diş eti çekilmesi olarak adlandırılır. Pek çok kişi diş etlerinde çekilme olduğunu fark etmeyebilir. Bunun nedeni ise diş etlerinin birden değil yavaş yavaş çekilmesidir. Bu sorun farklı nedenlere bağlı olarak meydana gelir ve bu sorunun tedavisi altta yatan etkene bağlı olduğundan dişeti çekilmesinde şüphelenilmesi halinde hiç zaman kaybetmeden bir diş hekimine gidilmesi gerekmektedir.
Diş Eti Çekilmesinin Belirtileri
Her yaş grubu insanın başına gelebilecek olan diş eti çekilmesinin belirtileri doğru gözlemlenip belirlenmesi, kısaca erken teşhis uzman yardım alınmasında avantaj sağlar. Diş eti çekilmesinde en büyük belirti diş etlerinde hissedilen hassasiyet olmaktadır. İşte diğer diş eti çekilmesi belirtileri şunlardır;
- Diş etlerinde diş fırçalama yaparken ya da normal zamanlarda görülen kanama,
- Sert yiyecekler yerken gözlenen kanama,
- Diş etlerinde görülen kızarıklıklar ya da şişlikler,
- Dişin normal olandan daha uzun görünmesi gibi belirtiler bulunmaktadır.
Diş Eti Neden Çekilir?
Dişeti çekilmesinin nedenleri şunlardır;
- Peridontal hastalıklar,
- Genetik etkiler,
- Yanlış ve sert fırçalama,
- Yeterli olmayan diş bakımı yapmak,
- Hormonal değişiklikler yaşamak,
- Tütün ürünleri kullanmak,
- Dişleri gıcırdatmak ve sıkmak diş etlerinin çekilmesine neden olur.
Diş Eti Çekilmesi (Periodontitis) Tedavi Yöntemleri
Diş eti çekilmelerinde tedavinin mutlaka bir diş hekimi tarafından planlanması ve takip edilmesi en uygun davranış olacaktır. Diş hekimliğinin özel bir branşı olan periodontistler tarafından uygulanacak tedavi protokolleri, hastanın sorunlarının giderilmesinde en etkili ve mantıklı yoldur.
İlaç, gargara ve gerektiğinde cerrahi yöntemlerle yapılan tedavilere uyum, yukarıda sıraladığımız diş kaybı, ağız kokusu vb. olumsuzlukları gidermeye yardımcı olacaktır.
Diş eti çekilmesi, görünüş üzerindeki kötü etkilerinin yanı sıra, kötü ağız kokusuna neden olması ve tedavi edilmediği durumlarda, diş kayıplarına neden olabilme potansiyeli nedeniyle ciddiye alınması gereken diş ve dişeti hastalıklarındandır.
Teşhis ve tedavi için erken dönemde profesyonel destek almak şarttır.
Sağlıklı günler dileriz...