Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar nelerdir sorusu günümüzde oldukça yaygın olarak sorulan bir sorudur

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar nelerdir sorusu günümüzde oldukça yaygın olarak sorulan bir sorudur

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar
28 Eylül 2021 - 15:03

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar nelerdir sorusu günümüzde oldukça yaygın olarak sorulan bir sorudur. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, çoğunlukla cinsel temas yoluyla bulaşan hastalıklardır. Cinsel bir hastalığın etken maddesi vücuda girdiğinde bir enfeksiyon meydana gelir. Genellikle enfeksiyon cinsel ilişki yoluyla ortaya çıkar. Bu cinsel ilişkinin nasıl (genital, oral-genital, anal) veya kimlerle (heteroseksüel, homoseksüel) gerçekleştiği çoğunlukla fark etmemektedir. Bazı patojenlerde, örneğin öpüşme, sevişme veya kandan kana temas gibi diğer yakın fiziksel temaslar enfeksiyon için yeterlidir. Peki, cinsel yolla bulaşan hastalıklar nelerdir?

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Hangilerdir?

Klamidya

Klamidya enfeksiyonu, cinsel yolla bulaşan en yaygın hastalıklardan biridir. Hastalık genellikle fark edilmez, çünkü genellikle semptomlar yoktur veya çok azdır. Ancak tedavi edilmediği takdirde klamidyal enfeksiyon kısırlık gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Kadınlarda klamidya belirtileri şunlardır:

  • Vajinadan olağandışı akıntı,
  • Ağrılı idrara çıkma,
  • Adet dışı kanama,
  • İlişkiden sonra kanama,
  • İlişki sırasında ağrı ve/veya kanama,
  • Alt karın bölgesinde ağrı ve/veya basınç.

Erkeklerde klamidya belirtileri şunlardır:

  • Penisten beyaz / beyazımsı ve sulu akıntı,
  • Ağrılı idrara çıkma,
  • Testislerin ağrılı şişmesi.

Klamidya enfeksiyonunuz olabileceğini düşünüyorsanız, muayene olmalısınız. Partnerinizi de muayene olmaya teşvik edin. Bir klamidyal enfeksiyon, erken bir aşamada antibiyotiklerle nispeten kolayca tedavi edilebilir.

cinsel yolla bulaşan hastalıklar

Bel Soğukluğu

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında belki de en sık görüleni "bel soğukluğu"dur.

Bel soğukluğuna Neisserria gonorrhoeae adlı Gram(-) bakteriler neden olmaktadır. Bulaşma neredeyse yalnızca yakın cinsel temas yoluyla gerçekleşir. Belirtileri şöyledir:

Erkeklerde,

  • Genellikle enfeksiyondan bir ila on gün sonra idrar yaparken yanma hissi,
  • Üretradan akıntı.

Kadınların birçoğunda hastalık başlangıçta semptomsuzdur. Hastalık ilerledikçe üretra enfeksiyonuna bağlı olarak idrar yaparken yeşilimsi sarı akıntı ve/veya yanma hissi oluşabilir. Bununla birlikte yüksek ateş ve şiddetli karın ağrısına da neden olabilir. Tedavi antibiyotiklerle yapılır. İlerlemiş bel soğukluğu ise genellikle hastanede tedavi gerektirir.

Bel soğukluğu vakalarında, yeterli tedavinin uygulanmadığı, bakterinin tamamen eradike edilemediği durumlarda, eşler arasında sürekli bulaş durumu (ping-pong enfeksiyon) söz konusu olabileceğinden, antibiyotik tedavisi ciddiye alınmalı ve hekimin tavsiyelerine paralel olarak tamamlanmalıdır.

Hepatit B

Hepatit B, dünya çapında en yaygın viral enfeksiyonlardan biridir. Hepatit B virüsü tüm vücut sıvılarında, özellikle kanda, meni ve vajinal sıvıda, ayrıca tükürükte yüksek konsantrasyonlarda bulunur. Bu vücut sıvıları ile temas ettiğinde virüs, derideki veya mukoza zarlarındaki küçük lezyonlar yoluyla organizmaya kolaylıkla girebilir. Enfeksiyon öncelikle cinsel ilişki (vajinal, anal, oral) ve kan ve kan ürünleri ile temas yoluyla ortaya çıkabilir.

HIV / AIDS

AIDS kelimesi, "edinilmiş bağışıklık yetmezliği" gibi bir anlama gelen İngilizce "Acquired Immune Deficiency Syndrome" kelimesinden türetilmiştir. Bu, HIV virüsü (insan immün yetmezlik virüsü) ile enfeksiyonun son aşaması anlamına gelir. HIV virüsü özellikle bağışıklık hücrelerine saldırır ve onları yok eder ve böylece bağışıklık sistemine zarar verir. Enfeksiyon ilerledikçe, özellikle sağlıklı bir bağışıklık sistemini etkileyemeyen patojenlere sahip enfeksiyonlar ve ayrıca özel tümör hastalıkları olmak üzere gelişen ciddi bağışıklık yetmezliği nedeniyle tipik hastalıklar ortaya çıkar. Ölümcüldür.

cinsel yolla bulaşan hastalıklar-2

HPV / Papillomavirüs

Papilloma virüsü HPV (Human Papilloma Virus) enfeksiyonu, muhtemelen virüsle ilişkili cinsel yolla bulaşan en yaygın hastalıktır. Bilinen 110'dan fazla farklı HPV türü vardır ve bunların çoğu genital bozukluklara neden olabilir.

Tipik belirtiler, erkeklerde ve kadınlarda genital siğillerdir. Papilloma virüsünün belirli türleri, yıllar sonra rahim ağzı kanseri gibi hücre değişikliklerine neden olabilir.

Frengi

Frengi patojeni neredeyse sadece yakın vücut teması yoluyla bulaşır. Başka bir bulaşma olasılığı da kandır. Bu nedenle kan, kan ürünleri veya şırıngalar yoluyla da bulaşabilir. Tedavi genellikle penisilin ile yapılır. Tedavi planı hastalığın evresine bağlıdır. Frengi birinci ve ikinci aşamalarda yeterli tedavi ile tamamen tedavi edilebilir. Geç frengide ise kalıcı ciddi hasar beklenmektedir. Bununla birlikte, tedavi en azından daha fazla ilerlemeyi önleyebilir.

Trikimonadlar

Genital trichomonads enfeksiyonunun etken maddesi, Trichomonas vaginalis adında tek hücreli bir organizmadır. Trichomonad'lar neredeyse sadece cinsel temas yoluyla bulaşır ve bu nedenle sıklıkla cinsel yolla bulaşan diğer hastalıklarla birlikte ortaya çıkar.

Enfeksiyondan günler ila haftalar sonra kadında kötü kokulu, sarımsı köpüklü akıntı, yanma, kaşıntı ve cinsel ilişki sırasında ağrı ile vajinal bir iltihaplanma gelişir. Belirtiler genellikle zamanla azalır. Erkekler ve kadınlar idrar yaparken ağrı hissedebilir ve üretra etkilenirse sık idrara çıkma dürtüsü yaşayabilir.

Bu yazımızda, cinsel yolla bulaşan hastalıklardan belli başlılarını aktarmaya çalıştık.

sağlığımızı ilgilendiren her konuda olduğu gibi, cinsel yolla bulaşan hastalıklar konusunda da en doğru tercih tıp hekimlerinden destek almaktır.

Sağlıklı günler dileriz..!