Biz kadınlar, annelik heyecanı ile bazen ne yapacağımızı bilemez ve kendimizi işin içinden çıkamaz bir durumun içinde yer aldığımız zamanlar oluyor.
Bu zorlu zamanlardan biri de bebeğin bir türlü bitmek bilmeyen diş çıkarma süreci macerası. Bu süreç hem ebeveynler (ki özellikle anne) hem de bebek için çok zorlu olabilmekte. Diş çıkarma sürecinde neler olur? Bebeğimin ilk dışı ne zaman çıkar? Süt diş çürümesinde diş ağrısı olur mu? Bebeğimizin süt dişleri hakkında merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarına bu yazımızda sizler için yer verdik. Keyifli okumalar dileriz;
İlk Süt Dişi Ne zaman Çıkar?
Aslında her şey, anne karnında başlıyor. Gebelik döneminin 6 ve 7. Haftalarında diş gelişimi meydana gelirken, gebeliğin 6. Ayında anne karnındaki bebeğin dişlerinde sertleşmeler oluşuyor.
Süt dişi çıkmış bir yeni doğan bebek ile karşılaştınız mı? Bazı bebekler dış gelişimlerini anne karnında tamamlayabiliyor ve doğduklarında ilk süt dişi çıkmış olabiliyor.
Bazı bebeklerde erken dönem diye tabir edilen 3., 4. Ve 5. Aylarda ilk süt dişleri çıkabiliyorken, genel olarak süt dişler bebeğin 6 aylık olması ile birlikte çıkmaya başlıyor.
Bebeklerde Ay Ay Diş Çıkarma Zamanları
Bebeğimin hangi dişi hangi ayda çıkacak, bebeğimin ilk çıkan dişi hangisi olacak gibi merak edilen bilgiler için şunları söyleyebiliriz;
Sağlıklı bir bebeğin, alt ve üst çenede bulunan toplam süt dişi sayısı 20 olmalıdır. Bu 20 diş ağızda gruplara ayrılarak meydana çıkar. 5 ayrı grupta çıkan süt dişler aylara göre ayrıldığında ise; Alt çene iki, üst çene iki olmak üzere her grupta toplam 4 diş yer alır. Buna göre aylık dönemler incelendiğinde;
- 6 ay ve 10 ay arasında ilk grup ön dişler çıkar.
- Ve 12. Aylar arasında ikinci grup yan dişler çıkar.
- Ve 21. Aylar arasında üçüncü grup köpek dişleri çıkar.
- Ve 18. Aylar arasında dördüncü grup birinci azı dişler çıkar
- Ve 33 aylarda son defa beşinci grup ikinci azı dişler çıkmaktadır.
Verilen bu süreçler, bebek gelişimlerindeki ortalama zamanlamaları belirtmektedir. Her bebeğin hem fiziksel hem duygusal hem de genetik olarak gelişim süreçleri birbirinden farklı olmaktadır. Daha geç dönemde ya da daha erken dönemde dişler çıkabilir.
Bebeklerde Diş Çıkma Belirtileri Nelerdir?
- Diş etlerinde şişkinlik oluşur.
- Diş çıkacak bölgede diş etinde kızarma, morarma ya da beyazlama görülebilir.
- Diş çıkarma dönemlerinde bebeklerde huysuzluk, sebepsiz ağlama durumları yaşanabilir.
- Diş çıkarma dönemlerinde bebeklerin ateşinin çıkması doğaldır. Diş dolayısı ile ateşlenen bebek iki en fazla üç gün içerisinde ateş normal seviyelere dönmüş olmalıdır. Daha uzun süreli ateş var ise çocuk doktoruna danışılmalıdır.
- Diş sebebi ile ateşlenmelerde önemli olan, ateşi belirli bir seviyede kontrol altında tutabilmektir. Bunun için doktorunuzun reçete etmiş olduğu ilaçları kullanmakta, bebeği ılık su ile banyo yaptırmakta fayda bulunmaktadır.
- Ateş bitti ve dış çıkmadı diyorsanız, gözle görülür olarak dişi görmeseniz dahi içten ilerlemeye ve büyümeye yani çıkmaya başlamıştır. Çıkma süresi ise bir iki gün içerisinde değil, zamana yaygın bir şekilde değerlendirilir. Her dişte bir defa ateşlenme olur diye bir kural bulunmuyor. Bir diş için aynı ay içerisinde bebek ateşlenme yaşanabilir.
- Diş çıkarma döneminde bebeklerin salya akışında artış gözlemlenir.
- Aynı zamanda bu dönemde bebekler ishal olabilir.
- Diş çıkarma dönemlerinde oyuncak, eşya gibi sert şeyleri daha fazla ısırma eğilimi gösterebilir.
- Diş çıkarma döneminde dış etinde oluşan baskıyı hafifletmek, kaşıntıyı gidermek ve ağrıyı hafifletmek için doktorunuza danışarak çocuğunuza uygun ilaç talep edebilirsiniz.
Bebeklerde Ağız ve Diş Bakımı Nasıl Olmalı?
Diş ve ağız temizliği, bebeklerin sağlıklı gelişimleri için çok önemlidir. Sadece anne sütü ile beslenen bebekler de dahil olmak üzere, ağız temizleme mendilleri mutlaka her emzirme ve mama sonrasında kullanılmalıdır.
Bebeklerin ilk süt dişleri çıktığı ilk günden itibaren günlük olarak diş macunu kullanmadan, yumuşak uçlu bir fırça ile fırçalama alışkanlıkları kazandırılması gerekmektedir.
Bebeklerde 3 yaş ve öncesinde diş macunu kullanmadan sonrasında ise yaşına uygun nitelikte, diş macunu ile günde iki defa fırçalama işlemi yapılması gerekir.
Süt Dişleri Çürüdüğünde Ağrı yapar mı?
Bebeklerin süt dişlerinin çürümesi, apse oluşumuna etkilidir. Gerçek dişlerde olduğu gibi süt dişleri de ağrı yapar ve bebek kendini ifade edemediği için ağlama durumu ortaya çıkar. Bunu anlamak için ise dişte ve yanakta şişme, ateş gibi durumlar gözlem altına alınmalıdır.
Süt dişlerinin çürümesi önemsiz gözükmemeli. Mutlaka diş doktoru tarafından muayene edilmelidir. Süt dişlerine gerektiğinde kanal tedavisi uygulanabilir. Dolgu, kaplama gibi birçok çözümle asıl dişler çıkana kadar, yerlerini korumak ve çocuğun psikolojik olarak dış görünümünden etkilenmemesi için birçok farklı tedavi yöntemi mevcuttur. Erken dönemde süt dişlerini kaybetmek ya da çektirmek, gelecek dişlerin sağlıklı bir şekilde büyüyüp çıkmasına engel olur. Bu nedenle de dişler, nereden çıkacağını bilemez ve düzensiz bir şekilde çıkar hatta çene bozukluklarına kadar sorunlar oluşturabilir.