Kilo vermek isteyip, yapmış olduğu diyetlerden başarısız sonuç alanlar! Bağırsak hareketlerini gözlemlemelisiniz.
Bağırsak Hareketleri ile Diyet İlişkisi birebir birbiriyle etkilidir. Sürekli kabız mısın? Normal bir insan haftada en az kaç kez büyük tuvaletini yapma ihtiyacı duyar biliyor musunuz? Bağırsakların sağlığını korumak için neler yapmalı? Yapmış olduğumuz diyetleri etkili hale getirmek için, bağırsak hareketleri nasıl gözlenmelidir? Aradığınız tüm soruların cevabına, sizler için bu yazımızda detaylarıyla yer verdik.
Bağırsaklarınız Hareketsiz Kalmasın!
Bağırsakların hareketsiz olduğundan ötürü şikayetçiyseniz, yalnız değilsiniz! Dünya nüfusunun yaklaşık %15 lik dilimi kabızlık problemi ile karşı karşıya. Sağlıklı bireyler en fazla iki günde bir, zorlanmadan büyük tuvalet ihtiyaçlarını giderebilmekte. Aksi durumlarda 2 günü aşan ve zorlanılarak yapılan dışkılama, bağırsak hareketsizliğini yanında getirir. Diyet, yapan, sürekli kilo vermek isteyenler bağırsak hareketsizliği yaşadıklarında ise olumlu sonuç alamamaktalar. Peki diyet yapmış olmanıza rağmen bağırsaklar neden hareketsiz kalır? Aslında bu duruma etki eden birçok faktör bulunmaktadır.
Bağırsak hareketsizliğine etki eden faktörler arasında bulunanlar;
- Hareketsiz bir yaşam sürmek.
- Sağlıksız yaşam koşullarını benimsemek.
- Sağlıksız beslenmek.
- Lifli gıdaların tüketiminden kaçınmak.
- Bazı ilaç kullanımlarının yan etkileri.
- Bazı metabolizma hastalıkları.
- Bazı genetik ya da sonradan oluşan hastalıklar.
- Her hangi bir besine karşı oluşan alerji.
- Yanlış beslenme durumları .
- Günümüz yaşam şekillerine uygun modern ve hareketsiz bir yaşam tarzı.
- Kişinin günlük tüketmesi gereken su miktarını tüketmemesi.
- Psikolojik faktörler, sinir, stres.
- Probiyotik içerikli besin tüketiminin olmaması.
- Yemeklerde kullanılan ve doğal olmayan yağlar.
- Hızlı ve büyük lokmalar halinde yemek yeme sitili.
- Fazla miktarda yemek yeme alışkanlığı.
Lif Tüketiminin Bağırsak Hareketliliği İçin Önemi Nedir?
Dünya sağlık örgütü bir günde ortalama 50 Gr lif tüketimini önermektedir. Düzenli olarak Lif tüketimi bağırsakta herhangi bir değişime ve çözünmeye uğramadığı için bağırsak hareketliliğini artırır ve geçişlere müsaade eder. Tahıllar, bakliyatlar, sebze ve meyvelerden günlük tüketilmesi gereken lif miktarı kolay bir şekilde alınabiliyor. Bağırsakların sağlığını korumak, metabolizmayı hızlandırmak ve yapılan diyetlerden olumlu sonuç almak için beslenme listene lifli gıdaları mutlaka eklemelisin.
Yeterli Su Bağırsakların Çalışması İçin Önemli!
Kabız olmamak ve kolay bir şekilde dışkının bağırsak geçişlerini sağlamak için, yeterli miktarda su içmek çok önemli. Yeteri miktarda içilen su, bağırsakları hareketlendiren hormonları uyarır ve sindirim sistemi doğru şekilde çalışır. Bu sayede ise bağırsak duvarı hareket haline geçerek, florası düzenli bir şekilde çalışır. Su, bağırsakların kaygan olmasını sağlayarak ve bağırsakları hareketlendiren hormonları uyarır. Bu sayede de sindirim sistemini çalıştırır. Bağırsak duvarının hareketliliği ile, bağırsak florasının düzenli çalışması kolaylaşır.
Diyet yapan kişilerde metabolizmanın doğru ve düzenli bir şekilde çalışması, kilo vermesi açısından büyük önem arz etmektedir. Şu hem metabolizmayı çalıştırmakta hızlandırıcı etkiye sahipken hem de su tüketen kişiler kalori almadan uzun süre tokluk hisseder. Bu da kilo vermek açısından çok önemlidir.
Sağlığınız için su içmenin ne kadar faydalı olduğunu biliyoruz. Saçımızdan, cildimize, iç organlarımıza kadar her şeyin, sağlıklı bir şekilde çalışmasında en büyük etken. Su tüketimini doğru miktarda ayarlayarak doğru sonuçlar alın.
Bağırsaklarınızı Harekete Geçirmek İçin Kendiniz de Harekete Geçirmelisiniz!
Yaptığın diyetlerin etkisini hızlı bir şekilde görmek istiyorsan ve sağlıklı bir şekilde kilo vermek istiyorsan, yediklerinin ve yemediklerinin yanında ne kadar hareket ettiğinin önemi çok. Fiziksel aktivitede bulunmadığın sürece bağırsaklarının da hareket etmesini beklememelisin.
Bağırsaklar İkinci Beynimiz!
Beyin ve bağırsak ilişkisi çok önemli. Stres altında olan beyine sahip olan kişinin yeme davranışları, sindirim sistemi davranışları doğru orantıda değişir. Fazla sinir stres altında olunduğu zaman bağırsaklarda huzursuzluk çıkararak, kabızlıkla sizi baş başa bırakır. Bu da metabolizmayı kilitler ve kilo vermenin en zorlu süreci haline gelir. Bunun için, kendinizi iyi hissedecek kişiler ile zaman geçirmeye çalışmalı, kaygı ve stresli ortamlardan uzak durmaya özen göstermelisiniz.
Bağırsak Hareketliliği İçin Ne Tüketmeli?
Bağırsak florasını koruyacak ve hareketliliği doğru yollarla sağlayacak besinleri tüketmeye özen göstermeliyiz. Bağırsakların hareketliliğini sağlamak için tüketmemiz gerekenler ise;
- Probiyotik gıdaların tamamı.
- Kuru erik, kuru kayısı bağırsak dostudur.
- Elma, armut, karpuz, kavun, ayva gibi meyveler kesinlikle tüketilmesi gerekir.
- Tüm yeşil sebzeler mümkün olduğunca çiğ ya da buharda az pişmiş şekilde tüketilmelidir.
Özetle diyebiliriz ki kabızlık dikkate alınması gereken bir durum. Neyden kaynaklandığını bulmak için kendini takip etmeli ve bir uzmandan destek almalısın. Kaynağını bularak hedefe yönelmek her zaman başarılı sonuçlar verir.