Hamilelik süreci boyunca normal gebeliklerde anne karnındaki bebek gelişimi 9 ay 10 gün sonunda tamamlanır. Gebelik başlangıcı son adet olunan tarihten hesaplamaya başlanarak, 40 haftalık süreç boyunca anne adayları takip edilir.
Her üç ay kendi içerisinde haftalara ayrılarak, üçer aylık periyotlar içerisinde değerlendirilir. Bu üçer aylık periyotlara ise üç ayrı trimester ile isimlendirilir.
Gebeliğin İlk Üç Ayı – 1. Trimester
Gebelik başladığı günden itibaren ilk üç ay içerisinde anne karnındaki bebeğin organ gelişimi tamamlanmaktadır. Gebelikte ve bebek gelişiminde en hassas dönem olarak bilinir. Düşük tehlikelerinin yaşandığı, kanamaların meydana gelebileceği dönem olabilmektedir.
Düşük annenin zararlı madde kullanımı neticesinde oluşabilirken, anne karnında gelişmekte güçlük çeken bebekler için ve annenin gebelikle ilgili sağlık sorunları oluşması neticesinde de kaynaklanabilir. Gebeliğin tüm dönemlerinde aşırı ağrılı kramplarda, vajinal kanamalarda muhakkak oldukça kısa bir sürede doktorunuza başvurmalısınız.
Trimesterda İlk 4 Hafta Bebek Gelişimi
Anne adayı, hamilelik başlangıcı ile adet gecikmesi yaşar. Normal süreçlerde regl dönemi öncesi kadınlarda ruhsal olarak yaşanan problemlerin üzerine aşırı yorgunluk, göğüslerde şişkinlik, aşırı uyuma gibi farklı hisler meydana gelebilmektedir. Adet günün gecikmesi her zaman gebeliğin kesin başladığı anlamına gelmez.
Gecikme yaşadıktan 2-3 gün sonrasında eczaneden alacağınız testlerle gebeliği doğrulayabilir, kesin ve erken tanı almak istiyorum diyorsanız kan testi ile sonucu öğrenebilirsiniz. Adet gecikmesi yaşadıktan sonra ilk 10 gün içerisinde adet kanamasına asla benzemeyen, çok az miktarda açık pembe ya da açık kahverengi tonlarında, kanamalar görülmektedir.
Bu kanamalar gebelik habercisi olup, halk arasında nişan gelmesi olarak adlandırılmaktadır. Adet kanaması, bu kanamaya göre oldukça koyu renkte, koyu kıvamlı, kokulu ve uzun sürelidir. Gebelik dönemlerinde her zaman açık renkli iç çamaşırı tercih edilmesi, bu tür kanamaların kolay bir şekilde fark edilebilmesi için önemlidir.
Trimesterda 8. Hafta Bebek Gelişimi
Bu haftalarda anne karnındaki bebeğin dil ve dudakları gelişerek, diş yapısı oluşmaya başlar. Akciğerlerin, kalp kapakçıklarının, bağırsakların oluşmaya başladığı bu dönemde, artık bebeğin iskelet yapısı sertleşme evresine geçiş yapar.
Anne adayının rahmi elma büyüklüğüne ulaşmıştır. Dışarıdan hiç bir şey fark edilmese de içeride büyük bir değişim ve gelişim söz konusudur.
Bu dönemlerde çoğu anne adayında iştah kaybı ve mide bulantısı meydana gelmektedir. Unutmayın ki gebelikte istemediğimiz mide bulantıları bir süre sonra kendiliğinden geçecektir. Bu dönemleri biraz sabırla ve bol sıvı tüketimi ile desteklemeliyiz.
Trimesterda 12. Hafta Bebek Gelişimi
12. Haftaya ulaşan bebeğin anne karnındaki görüntüsü incelendiğinde yüzü belirginleşmeye başlamış olup, organların gelişimleri tamamlanmış olur. Saç ve tırnaklarının bu dönemde uzamaya başladığını söyleyebiliriz. Bebeğin cinsiyetinin görülebildiği en erken dönemlerdendir. Mide bulantılarının hafifletmeye başladığı haftadır.
Gebeliğin İkinci Üç Ayı – 2. Trimester
İlk 3 ayın ardından anne adayının hem ruhsal hem de bedensel olarak gebelik hazırlık süreci tamamlanmış olup, gebeliğin ikinci dönemine gelen 3-6 aylık dönem arası hamileliğin en rahat geçirildiği dönemlerdendir. Başta yaşanılan bütün şikayetlerin azalacağı bir dönem olup en riskli zamanlar tamamlanmıştır.
Trimesterda 16. Hafta Bebek Gelişimi
Bebek ultrason görüntülerinde yüzü çok iyi tanımlanabilir haldedir. Ağzını hareket ettirebilir. Bağırsak sistemi yavaş yavaş dışkı biriktirmeye başlar. Bebeğin anne karnındaki hareketleri anne adayı tarafından hissedilmeye başlar. Anne adayları, anne karnında bebeğin ilk hareketini “içimde bir balık gibi kaydı” olarak betimlemekte.
Trimesterda 20. Hafta Bebek Gelişimi
Bu dönem itibariyle anne karnındaki bebeğin koku, tat, duyma, görme gibi duyuları aktifleşir. Anne adayı göbeği belirginleşmeye başladıkça göbek deliğinden itibaren, kasık bölgesine doğru dümdüz köyü bir çizgi ortaya çıkar. Bu çizgi doğum sonrasında tamamen yok olacaktır.
Trimesterda 24. Hafta Bebek Gelişimi
Bu dönem itibariyle bebek; anne karnındaki gelişiminin neredeyse tamamını gerçekleştirir. Hormon yoğunluğu sebebiyle, anne adaylarının diş eti kanamalarının yoğunlaştığı, yetersiz kalsiyum alımı sebebi ile dişlerde çürük oluşumunu hızlandırdığı dönemlerden olup, diş bakımlarını ihmal edilmemelidir.
Bundan sonraki dönemde zorunda kalmadıkça diş hekimleri dişlerde işlem yapmamayı tercih edecektir. Bunun sebebi diş tedavisi sırasında anne adayının hissedeceği korku ile erken doğuma yol açmamak, olası olumsuzlukların önüne geçmek içindir.
Gebeliğin Son Üç Ayı – 3. Trimester
Gebeliğin son dönemi olan 3. Trimester ile anne adayları için heyecanla beklediği günler yaklaşmış durumdadır.
Trimesterda 28.Hafta Bebek Gelişimi
28. Hafta itibari ile bebeğin, ultrason görüntülerinde gözlerini açıp kapadığı görülmeye başlanır. Ortalama 1000 gram ağırlık bu hafta için ideal olmakla birlikte, annenin rahmi üst noktalara kadar ilerler.
Bebeğin büyümesi ile, baskıların arttığı bu dönemde anne adaylarında bacak ağrıları, varis, bel ağrısı ve hemoroit problemleri ortaya çıkabilmektedir. Yalancı doğum sancıları olarak bilinen Braxton-Hicks olarak adlandırılan kasılmalar yaşanabilmektedir.
Kasılmalar giderek artan şiddette ve daha az zaman aralıklarında olmaya başladığı an erken doğum habercisi olabilir. Erken doğum riski ile karşılaşmamak için, anne adayı yaşadığı her türlü bilgiyi hekimine iletmelidir.
Trimesterda 32.Hafta Bebek Gelişimi
Bebek bu hafta ile ortalama 2000 gram ağırlığında olacak ve bundan sonraki süreçte kilo alma süreci ve büyüme hızı azalacaktır. Anne karnındaki bebek 32. Hafta itibari ile hareketleri dışarıdan gözle görülebilecek şekle ulaşacaktır.
Trimesterda 36.Hafta Bebek Gelişimi
Ortalama 2500 gram ağırlığında ulaşmış olan bebek, anne karnındaki gelişimini bu hafta ile tamamlamış bulunmakta. Karnın büyümesi sebebi ile rahat yatamama durumu uyku düzensizliklerini getirebilir.
Bebeğin ağırlığı ile karnın aşağı inmesi sonucunda mesaneye baskı yapar bu durum anne adayının sık sık tuvalete gitme ihtiyacını doğurur .
Trimesterda 40.Hafta Bebek Gelişimi
Heyecanla beklenilen bu zorlu sürecin son aşaması olan 40. Hafta itibari ile anne adayı doğuma hazırdır. Anne karnındaki bebek 40. Haftaya ulaşmadan hemen önce ilk dışkısını bağırsaklarında biriktirdi.
Mekonyum olarak belirtilen bu ilk dışkı bebek doğduktan ilk 24 saat içerisinde vücuttan atılacaktır. Doğum sonrası bebek takibinde önemli konulardan biridir. 40. Hafta ile bebek doğuma kendini hazırlayarak, baş bölgesi doğum kanalına ulaşır. Doğumun başlaması ile tıkaç düşer. Sancılar en üst safhaya ulaşır. Bazı anne adayları sancıları hissetmeyebilir.
40 ila 42 hafta arasında doğum kesin gerçekleşeceği için olası en ufak sancı anında hekiminize ulaşmalısınız. Aynı zamanda bu haftalarda hiç sancı yaşamadan su boşalması yaşayabilirsiniz. Bu durum da doğumun habercisidir.
Unutmamalıyız ki her gebelik ve her bebek kendine özeldir. Aynı anne, her bebeğinde farklı gebelik ve doğum süreci geçirir.
Bebeğin anne karnındaki gelişimi sürerken işin en keyifli bölümleri olan bebeğe hazırlık süreçleri de artık sona yaklaşmış olacaktır. En iyi bebek yatağıEn iyi bebek yatağı, kıyafetler ve oyuncaklar hazırsa kavuşmayı beklemekten başka yapılacak birşey kalmamış demektir.
Tüm anne ve baba adayları için tüm bu süreç sonunda bebeğinizi sağlıkla kucağınıza almanız dileklerimizle.