Vegan Kozmetik Ürünler
Giderek daha fazla insan, hayvansal ürünler kullanmayan vegan bir yaşam tarzını benimsiyor
Giderek daha fazla insan, hayvansal ürünler kullanmayan vegan bir yaşam tarzını benimsiyor. Vegan yaşam tarzı; et, süt ürünleri, yumurta, bal ve diğer gıdalardan yoksun bir beslenme düzeni ile başlayan bir süreç. Ancak veganlık, koyun yünü veya deriden yapılmış kıyafetlerin giyilmemesi gibi diğer alanları ve vegan kozmetik ürünler tercih etmeyi de içeriyor. Bu, hayvansal maddelerin kullanılmadığı kozmetik ve kişisel bakım ürünlerine yönelmek demek.
Vegan bir yaşam tarzına ilgi duyan ya da henüz yeni vegan beslenmeye başlayan insanlar için, mağazalarda bulunan birçok bakım ve kozmetik ürününün gerçekte neler içerdiklerini bilmek her zaman kolay değildir. Hayvansal içerikler genellikle yabancı kelimelerin ve kısaltmaların arkasına gizlenir.
Vegan kozmetik ürünlerini merak ediyor ve denemek istiyorsanız, vegan logosu ve diğer uluslararası geçerliliği olan logolar ve uygulamalar alışveriş yaparken size yardımcı olacaktır. Çünkü temel olarak günümüzde vegan makyaj yapabilir ve tepeden tırnağa kişisel bakımınızı vegan ürünlerle gerçekleştirebilirsiniz. Geniş ürün yelpazesi sayesinde cildinizin bireysel ihtiyaçları da vegan kozmetik ürünler ile göz ardı edilmez.
Kozmetik üretiminde hayvansal kaynaklı bileşenlerin kullanımı yaygındır. İnsan vücudunun yararlandığı çok sayıda farklı renk, besin ve diğer elementleri hayvansal maddeler sağlamaktadır. Bu bağlamda en önemli örnek kolajendir. Kolajen cildin iyi, dolgun ve gergin görünmesi sağlayan ve insan vücudunda doğal olarak oluşan bir proteindir. Ancak yaşın ilerlemesi ile birlikte doğal kolajen üretimi de azalır. Yaşlanma karşıtı ürünler kremler, maskeler ve serumlar şeklinde harici kolajen tedariki ile gençleştirici bir etki vaat etmektedirler. Burada sözü edilen kolajen; sığır, domuz ve balık gibi çeşitli hayvanlardan elde edilmektedir.
Vegan kozmetik ürünleri, bu ve diğer birçok hayvansal içerikten kaçınmaya ve bunun yerine bitki bazlı alternatifler kullanmaya odaklanır. Bunlara birkaç örnek şunlardır:
Vegan rujlar sadece karmin içermez, aynı zamanda balmumu da içerir. Bu, örneğin, Brezilya karnauba palmiyesinden elde edilen bir ekstrakt olan karnauba mumu ile değiştirilir. Keratin saç bakım ürünlerinde bulunanlar gibi hayvansal protein, baklagillerden ve soyadan yapılan bitki bazlı alternatifler ile değiştirilmektedir. Vegan Kozmetik Ürün ÇeşitleriVegan kozmetik ürünlerinin içerikleri giderek daha da gelişmekte ve çeşitlenmektedir. Hayvansal ürünlerin elde edilmesindeki vahşi sanayileşme birçok insanı vegan yaşam biçimine yöneltmektedir. Peki vegan makyaj markaları piyasada mevcut mudur? Bu veganizm akımına kozmetik sektörünün devleri destek veriyor mu? Ya da hayvansal ticaretteki vahşi kapitalistleşme hangi kozmetik markalarının çalışma prensiplerini değiştirmelerine yol açıyor?
Bu soruya cevap vermek için piyasadaki büyük markaların ürünlerinin içeriklerine bakınmak yeterli olacaktır. Hayvansal ürünleri belli eden birkaç önemli bileşen bulunur. Yine de bu bileşenler hakkında detaylı bilgi edinmek zor geliyorsa, vegan logolarını da referans alabilirsiniz.
Piyasadaki büyük markaların çoğu halen hayvansal bileşen kullanmaktadır. Örneğin “Yves Rocher vegan mı?” gibi bir soru soracak olursanız, yanıt “büyük oranda” olacaktır. Sektördeki tüm değişimlere ve gelişimlere rağmen kendini vejetaryen olarak tanımlayan Yves Rocher, aslında kendi beyanları ile %88 oranında vegandır. Yani ürünlerinde kullandıkları tek hayvansal bileşen balmumudur.
Bununla birlikte bir diğer büyük marka olan “Golden Rose vegan mı?” sorusunu araştırdığınızda karşınıza çıkacak olan yanıt “Hayır” olacaktır. Golden Rose Cruelty Free’dir yani hayvanlar üzerinde test yapmamaktadır ancak ürünlerinde hayvan bileşen bulundurur.
En Çok Merak Edilen Vegan Kozmetik MarkalarıVegan olup olmadığını bilmek istediğiniz diğer kozmetik markaların durumu şöyledir:
Flormar: değil, Pastel: değil, Beaulis: değil, The Body Shop: vegan, Revolution: vegan, Nyx Cosmetics: vegan, Note: değil, Mac: vegan.Bazı markaların vegan olup olmadığı hususunda ise kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Böyle durumlarda ürünlerde vegan logosu aramak mantıklı olacaktır. Eğer bu logo da bulunmuyorsa, kullanmamak daha iyidir. Çünkü %100 vegan olan markalar, günümüz marketing stratejisi sebebiyle bunu özellikle belli etmektedirler.