Vajina Enfeksiyonuna İyi Gelen Bitkiler
Pek çok kadın, bazı dönemlerde gerek çevresel gerekse fiziksel faktörler nedeniyle vajina enfeksiyonuna yakalanabilmektedir
Pek çok kadın, bazı dönemlerde gerek çevresel gerekse fiziksel faktörler nedeniyle vajina enfeksiyonuna yakalanabilmektedir. Yaz aylarındaki fazla sıcak nedeniyle vajinada fazla nemlenme, kış aylarındaki fazla soğuk nedeniyle de vajinada kurumaya bağlı tahrişler yaşanabilir. Çoğunlukla mantar enfeksiyonu şeklinde baş gösteren bu durum, kandidiyazis olarak da bilinir. Farklı tedavi yöntemleri olmakla birlikte vajina enfeksiyonuna iyi gelen bitkiler de bulunmaktadır.
Vajina Enfeksiyonu BelirtileriVajinal florada halihazırda bakteri ve mantar hücreleri bulunur ancak bu denge değiştiği zaman kandida adı verilen maya formundaki mantar hücreleri çoğalarak enfeksiyona neden olur. Böylece kandidiyazis adı verilen ve rahatsız edici olan vajinal enfeksiyon ortaya çıkar. Kadınlar yakalandıkları vajinal enfeksiyonla birlikte şu durumları yaşayabilirler:
Acı Rahatsız edici koku Akıntı Yanma Kaşınma Cinsel ilişkiden çekinme Şişme Tahriş Ağrı Kızarıklıkİlaç tedavisiyle birlikte bu belirtiler çok kısa süre içinde geçerken mantar enfeksiyonuna karşı doğal ve bitkisel çözümler de mevcuttur. Elbette şiddetli semptomlara sahipseniz bir doktora görünmeniz sizin için daha iyidir ancak tedaviniz için vajina enfeksiyonuna iyi gelen bitkilerden de yararlanabilirsiniz.
AynısefaAntibiyotik özelliklere sahip olan aynısefa bitkisi vajinal mantar enfeksiyonunun tedavisinde en çok kullanılan bitkilerden birisidir. Aynısefa bitkisinin kullanımı ile birlikte enfeksiyonun ilerlemesini durdurabilir ve iyileşmenize destek olabilirsiniz. Vajinit, vajinal akıntı ya da vajinal tahrişe iyi gelen aynısefa bitkisinin kullanımı ise şu şekildedir:
Kaynamış bir bardak suya dört ila beş kaşık arası aynısefa bitkisinden ekleyerek 5-6 dakika kaynatın. Daha sonra hazırladığınız suyu ılımaya bırakın. Ilıyan su enfeksiyonlu bölgeye oturma banyosu şeklinde uygulanabilir. Kürü haftada üç kere tekrar etmeniz önerilir.Ancak mantar şikâyetiniz suyun temas edemeyeceği bir yerdeyse karışımı lapa haline getirerek enfeksiyonlu yerin üzerine sürülür ve 15 dakika bekletilir.
Meyan KöküÖstrojen seviyesini düzenlemeye de yarayan meyan kökü bitkisi, vajinayı temizleyerek mikroorganizmaların yok edilmesinde rol oynar. Vajina enfeksiyonundan kısa sürede kurtulmak için meyan kökünü şu şekilde kullanabilirsiniz:
Bir parça kuru meyan kökünü iyice ezin. Bir bardak suya ezdiğiniz kökleri atın ve karıştırın. Karışımınızı 15 dakika kaynatın ve ılımaya bırakın. Ilıdıktan sonra çayınızı afiyetle içebilirsiniz.Ayrıca meyan kökü çayını kış aylarında bağışıklığınızı arttırmak için de tüketebilirsiniz.
AltınbaşakCandida Albicans adı verilen vajina mantarlarına karşı antifungal özellik gösteren saponinlere sahiptir. Vajinal mantarı hızlı bir şekilde iyileştiren altınbaşak bitkisinin çayı şu şekilde demlenir:
Bir bardak kaynamış suya yaklaşık 1 çay kaşığı kuru altınbaşak otu atın. Üstünü örtün ve 15 dakika bekleyin. Ardından çayınızı süzerek içebilirsiniz.Altınbaşak çayını günde 3 bardağa kadar tüketebilirsiniz.
EkinezyaBağışıklık sisteminizi güçlendirmenin yanı sıra doğal antibiyotik özelliği gösterdiği için de ekinezya, antibiyotiklere bir çözüm olarak tüketilebilir. Ekinezya, vajinal enfeksiyonların ya da mantarlar tarafın üreyen enfeksiyonların geleneksel tedavisinde kullanılabilir. Vajinit, vajinal akıntı, vajinismus ya da vajinal kaşıntı için kullanabileceğiniz ekinezya şu şekilde hazırlanabilir:
Öncelikle bir bardak su kaynatın. Ardından kaynayan suyun içine bir ya da iki çay kaşığı kurutulmuş ekinezya atın ve karıştırın. Karışımı 5 dakika daha kaynatın. Daha sonra karışımı ocaktan alarak 5 dakika da ağzı kapalı bir şekilde bekletin. İsteğe bağlı olarak içine bal ya da tarçın atarak çayınızı içebilirsiniz.Günde 4 bardağa kadar ekinezya çayı tüketebilirsiniz.
Lavanta YağıTıpkı altınbaşak bitkisi gibi lavanta da Candida Albicans adı verilen zararlı bakteri ve mantarlara karşı antifungal özelliklere sahip olan saponinler içerir. Ciltte oluşan döküntüler için de kullanılan lavanta yağı, temizleyici ve arındırıcı özelliklere sahiptir. Böylece ciltte oluşan enfeksiyon, virüs ya da alerjenleri uzaklaştırarak cildi yeniler.