Tüp Bebek Aşamaları Nelerdir?
Tüp Bebek (IVF) Tedavisi Nedir? Tüp bebek (IVF) yöntemi, çocuk sahibi olamayan çiftlere uygulanan ve uzun süredir kullanılan bir yardımcı üreme tekniğidir
Tüp Bebek (IVF) Tedavisi Nedir?
Tüp bebek (IVF) yöntemi, çocuk sahibi olamayan çiftlere uygulanan ve uzun süredir kullanılan bir yardımcı üreme tekniğidir. Günümüzde en çok tercih edilen kısırlık tedavilerinin başında “Tüp bebek” geliyor.
Nedeni açıklanamayan kısırlık, enfeksiyon, tüplerde tıkanma, erkeğin sperm kalite düşüklüğü, kilo veya ileri yaştan kaynaklanabilen durumlarda tüp bebek yöntemi ile çiftler bebek sahibi olabiliyor.
Tüp bebek tedavisi, kadın üreme hücreleri olan yumurtaların ve erkek üreme hücreleri olan spermlerin toplanarak vücut dışında, laboratuvar ortamında bir araya getirilerek döllenmenin elde edilmesini sağlayan tedavi sürecini kapsamaktadır.
Döllenen yumurtalar bölünmeye başlayıp, embriyo adı verilen ilk gelişim aşamalarını laboratuvar ortamında geçirirken, anne adayının rahmine yerleştirilir. Bu aşamadan sonra elde edilen gebeliğin doğal yollarla oluşan gebeliklerden farkı kalmaz.
Doğal gebelikten farkı dölleme işleminin laboratuvar koşullarında gerçekleştirilmesi ve döllenen yumurtaların anne rahmine tekrar geri yerleştirilmesidir.
Özellikle erkeğe bağlı kısırlıkta tüp bebek tedavisinden önce Aşılama tedavisi de tercih edilebiliyor. Bu yöntemde toplanan spermler rahim içine transfer ediliyor.
Tüp bebek, günümüzde oldukça fazla tercih edilmekte ve yüksek oranda başarı sağlamaktadır, ülkemizdeki tüp bebek merkezleri, müşteri yorumlarına yansıyan kaliteli hizmet anlayışı ile her zaman için sizlerin yanında olacaktır.
IVF uygulaması, doğal yollarla bebek sahibi olamayan çiftler tarafından sıklıkla başvurulan bir uygulama olup, bu sayı gün geçtikçe fazlalaşmaktır. Tüp bebek tedavisi için kurumlar her bireyin bütçesine uygun limitler belirlemekte, uzman kadrosu ile bu uygulamayı başarılı bir şekilde yürütmektedir.
IVF aşamasında her zaman için ilk etapta anne adaylarının sağlığı göz önünde bulundurulmaktadır. Tüp bebek aşamaları nelerdir konusunu sizler için maddeler halinde sıralayacağız.
Çiftler detaylı bir şekilde muayene edilmeli, gerekli sperm testleri ve yumurta testleri yapılmalıdır. İkinci etapta yumurtalar uyarılmakta ve yeni kaliteli yumurtalar üretilmektedir. Geliştirilen ve üretilen yumurtalar, büyük bir titizlikle toplanmaktadır. Dördüncü aşamada ise çifte tüp bebek uygulamasının yapılıp yapılmayacağı incelenmekte, karar verilmektedir. İlk altı ay laboratuar ortamında üretilen yumurtalara embriyo transferi yapılmaktadır. Son adım da ise yaklaşık 12 gün sonra gebelik testi yapılmaktadır. Blastosist TransferiÇiftelerin aşılamaya cevap vermediği durumlarda uygulanan tüp bebek yönteminin başarısız olması ile bir başka yöntem yani embriyonun beş veyahut altı gün büyütülerek tutunma şansını arttırarak transfer etme işlemidir. Blastosist transferi, bir nevi çocuk sahibi olamayan bireyler için başvurulan son yöntem olmakta hem üçüz gebelik önlenmekte hem de düşük riskini büyük oranda ortadan kaldırmaktadır.
Tüp Bebek Başarı Oranını ArttırmaTürkiye’de uygulanmakta olan tüp bebek tedavi yöntemleri tamamıyla ABD ve Avrupa ülkeleri ile aynı olup bu anlamda ne denli güvenilir ve kaliteli olduğunu ispatlamaktadır. Tüp bebek başarı oranını arttırma noktasında çiftlerin yapması gereken ilk durum, sperm kalitesini arttırmak, sayısını arttırmak, kadınlarda ise yumurta rezervlerini ve kalitesini arttırmak olmaktadır. Ayrıca tüp bebek uygulamalarının başarılı olabilmesi için gebeliğin ardından uzunca bir süre risk teşkil edecek durumlardan uzak durulması gerekmektedir.
Yumurtlama SorunuDaha önce de değindiğimiz üzere ileri yaşlarda yumurta kalitesi kendiliğinden düşmekte veyahut sayı itibarı ile azalışa geçmektedir. Yumurtlama sorununu ele alacak olursak, yumurtlamanın gerçekleşmediği durumlarda doğal olarak gebelik oluşmamaktadır. Yine tiroit hastalarında da bu durum sıklıkla yaşanabilmektedir.
Yumurtlama sorunlarının önüne geçebilmek adına laboratuar ortamında yumurtalar üretilmekte, geliştirilmekte ve titizlikle yerleştirilmektedir. Böylece tüp bebek aşamaları nelerdir sorusunun cevabını kısaca özetlemiş bulunduk.
Şimdi de sizlerle birlikte kadınlarda ve erkeklerde meydana gelen infertilite yani halk arasında bilinen ismiyle kısırlık konusuna değinelim.
Erkeklere nazaran kadınlarda infertilite teşhisi oldukça karmaşıktır. Çiftler için yapılacak olan infertilite testi öncesinde erkek kaynaklı durumları elemek sebebiyle merkezlerde spermiyogram testi yapılmaktadır. Bu sistem aracılığıyla erkek sperm hücreleri mikroskop altında hareketlilik ve sayı bakımından incelemekte, kadınlarda ise infertilite araştırması yapılırken bazı testlere başvurulmaktadır. Anne, baba adaylarına destek verilerek, hizmetlere devam edilmektedir.
Yapılan tüm işlemlerde kandan hormon düzeylerine bakılan testler yapmakta ayrıca tiroit fonksiyonlarına da bakılmaktadır. Daha sonrasında da rahim içinin şekil olarak yapısal olarak anlaşılmasını sağlayan öte yandan rahmin her iki tarafındaki tüplerin fonksiyonel olup olmadığına bir nevi tüplerin açık olup olmadığını anlamakta kolaylık sağlayacak rahim filminin çekilme işlemi gerçekleştirilmektedir.
Bu filmleri, son teknoloji ekipmanlar aracılığıyla oldukça basit bir şekilde gerçekleştirmektedirler.
Erkeklerde İnfertilite TeşhisiElbette kadınlarda olduğu gibi erkeklerde de kısırlığı tedavisi mümkündür. Hamileliğin gerçekleşmesi durumunda erkeğin spermlerinin son derece kaliteli ve hareketli olması gerekmektedir. Bu aşamada erkekten alınan spermler laboratuvar ortamında detaylı bir şekilde incelenmekte ve kalitesi saptanmaktadır . Erkeklerde infertilite teşhisi yani kısırlığa neden olan faktörler kadınlara göre daha erken ve daha kolay belirlenebilmektedir.
Bu inceleme sperm kalitesini belirleme noktasında gerekli olup yalnızca spermiyogram testleri ile durum belirlenebilmekte, bu neticede sperm sayısını arttırıcı veyahut hareketlerini arttırıcı tedavilere başlayabilmek mümkündür. Ülkemizdeki tüp bebek tedavisi merkezleri de bu anlamda kaliteli hizmet anlayışı ve son derece güvenilir yapısı ile tüm bu sorunlarınıza çözüm bulmaktadır.