Savaş ve Müzik

05 Ekim 2021 - 14:27

Savaş ve Müzik kavramları birbirlerine hiç de yakışmıyor ama aralarında tuhaf da olsa bir bağlantı mevcut

Savaş ve Müzik kavramları birbirlerine hiç de yakışmıyor ama aralarında tuhaf da olsa bir bağlantı mevcut. Gelin konuyu biraz açalım…

Dünya, insanlık tarihi boyunca birçok savaşa ev sahipliği yaptı. Taş ve sopalar ile başlayan süreç, ok/kalkan/ mızrak üçlüsüne kadar evrim gösterdi. Teknoloji ilerledikçe de kalkanlar, kılıçlar, mızraklar ve oklar yerini daha teknolojik aletlere bıraktı.

Zaman geçti, savaşlar demir ve çelik tarafından bir araya gelmiş tanklar ile yeniden şekillendi. Savaşın tanımı biyolojik, psikolojik gibi bilimler ile yeniden yazıldı. Yeri geldi, savaş meydanında Cengizhan vebalı insanları kuşattığı kalelerin içine biyolojik silah olarak mancınık ile fırlattı. Yeri geldi, Haşhaşiler lideri Hasan Sabbah, savaşlar için sosyolojik ve psikolojik yöntemler kullandı.

Psikolojik Silah Olarak Müzik

Yukarıdaki Hasan Sabbah ve Cengizhan örnekleri -savaş ne kadar kötü olsa da-, bir savaşın konsepti düşünüldüğünde kabul edilebilir şeyler. Peki ya müzik? İnsanoğlu müziği de savaşta bir silah olarak kullanabilir mi? Müzik günümüzde bir eğlence aracı olarak görülüyor. Fakat gelin görün ki konu savaş olunca işler birazcık değişebiliyor. İnsanoğlu, müzik gibi bir eğlence aracını bile savaş aleti olarak kullanabilir hale geliyor.

Aslında, tarihte desibeli yüksek ritimler üretebilen aletlerin psikolojik harp tekniği olarak kullanılması oldukça bilinen bir şey. Örnek olarak, kabileler arasındaki savaşlarda kullanılan davullar, düşman kabile ile karşılaşmadan çoğu insanı umutsuzluğa ve korkuya sürüklemekteydi. Aslında kabile yıllarına gitmeye de pek gerek yok.

Osmanlı'da Savaş ve Müzik

Osmanlı Devleti, savaş ve müzik arasındaki bağlantıyı farkında olan ve bunu başarıyla işlevsel hale getirebilen yakın tarihteki örneklerden birisi. Sırf bu nedenle özel olarak kurulan ve eğitilen Mehter Takımları, kilometrelerce öteden duyulan davul, çan ve zurna sesleriyle Osmanlı askerlerinin geldiğini bildirmekteydi. Kilometrelerce öteden duyulan müziğin yarattığı stres ve korku, çoğu savaşın Osmanlı lehine başlamadan bitmesini sağlamıştı.

Her ne kadar ilginç gelse de savaş, ritimsel ezgilerin savaşta bir silah olarak kullanılması tarihte bir ilk değil. Vietnam Savaşı’ndan önce de müziksel psikolojik harp taktikleri kullanılmaktaydı. Fakat Vietnam Savaşı’nı diğerlerinden ayıran özelliği, rock müzik gibi spesifik bir ritimsel birleşimin silah olarak işlevsel hale getirilmesiydi. Amerikan askerleri tarafından sıklıkla kullanılan bu  yöntem, ileride İŞİD gibi terör örgütlerine kadar ilham verecekti.

Vietnam’daki Savaş ve Müzik

Vietnam savaşı birçok silahın kullanıldığı bir savaş olarak tarihteki yerini koruyor. Kullanılan silahlar arasında alev silahları, NAPALM bombaları gibi çeşitli silahlar ve bombalar kullanılmıştı. Fakat Vietnam Savaşı ile alakalı en ilginç bilgilerden birisi bu değil. Bazı Amerikan askerleri, özellikle rock müzik türünü helikopterler aracılığı ile psikolojik harp amaçlı bile kullanılmıştı!

PsyOps Helikopterleri

Amerikan askerleri, müzik ile Vietnam askerlerini korkutmak adına spesifik olarak üretilmiş bir helikopter kullanıyordu. Bunun için, müzik ve propaganda amaçlı yayın yapmak adına kullandıkları PsyOps (Psikolojik Operasyonlar) helikopterleri vardı.

ABD birlikleri helikopterlere herhangi bir operasyon için yerleştikleri zaman, yanlarına cephane kadar Rock & Roll müzikleri ile helikopterlere biniyorlardı. Ayrıca müziklerin yanında, geleneksel Vietnam cenaze müziğini helikopterler ile ağaçlarda saklanan Vietnamlılara dinletiyorlardı. Bunun yanında, helikopterler aracılığıyla komünizm karşıtı propaganda yayınları yapılıyordu.

Vietnamlı Askerlerin Batıl İnançları

Vietnamlı askerlerin bazı ilkel ve batıl inançlara sahipti. Böylece, Amerikan askerlerinin müzik yayınları daha onlar üzerinde daha kolay etki ediyordu. Bu sebeple, Amerikalılar tarafından öldürülen Vietnamlı askerler hayalet kılığına sokularak ormanda bir köşeye asılıyordu. Radyo sistemi ile beraber asılan ölü Vietnam askerleri, Vietnam askerlerine asla kazanamayacaklarını söyleyen radyo yayınlarını iletiyordu. Ormanın derinlerine gizlenen bu hoparlörler, kaynağı tam olarak belirlenemeyen boşluktan gelen hayalet sesleri üretiyordu. Sesleri duyan Vietnam askerleri ise fazlasıyla ürküyordu.