Regl Döneminde Hijyen

22 Kasım 2021 - 16:24

Regl (Adet) Dönemi ve Kadınlar Kadınların vücudunun düzenli olarak her ay hamile kalmaya hazır olduğu süreç olarak nitelendirilen regl dönemi kadınların hayatında önemli bir yere sahiptir

Regl (Adet) Dönemi ve Kadınlar

Kadınların vücudunun düzenli olarak her ay hamile kalmaya hazır olduğu süreç olarak nitelendirilen regl dönemi kadınların hayatında önemli bir yere sahiptir. Adet, menstrüasyon ve hayız gibi çeşitli isimlerle nitelendirilen regl olma durumu ayda bir kere gerçekleştirildiğinden halk arasında aybaşı olarak da isimlendirilmektedir.

Aylık regl dönemi boyunca kadınlarda ortalama regl sıvı hacmi 40 ila 80 mililitre kabul edilmektedir. Eğer, bu kanama demir eksikliği yapılacak kadar fazla ise ve süreç uzuyorsa, bu normal değildir ve en kısa zamanda bir hekime danışmak gerekmektedir.

Bu döngü genellikle bir regl döneminin ilk günü ve son günü arasındaki tipik sürede 21 ila 45 gün arasındadır. Eğer, 45 günden fazla bir gecikme yaşıyorsanız mutlaka araştırmanız gerekmektedir. Bu dönemde genç kızların birtakım ağrılar çekmeleri normal bir durumdur. Ağrı mekanizmasını hedefleyen bazı tedaviler bulunmaktadır.

Uzun süreli tedavi yöntemleri ile rahimden atılan uterus sıvısı miktarı azaltılır. Böylelikle hem daha kısa hem de az ağrılı adet kanaması gerçekleşir. Düzenli fiziksel aktiviteler gerçekleştirmeniz kramplarınızın şiddetini azaltacaktır. Regl döneminde ağrı, hastalık belirtisi olabilmektedir. Bu nedenle de bazı kanserler ve pelvik enfeksiyonlar ikincil dismenoreye neden olabilmektedir.

Ağrılar dayanılmaz olduğu zaman bir hekime başvurmanızda yarar vardır. Daha önce de değindiğimiz gibi adet döngüsü kadınlarda 21 ile 45 günde bir olmaktadır. Bazı hastalıklar ve hormonal düzensizlikler bu döngü etkileyebilmektedir. Peki, regl neden gecikir?

Eğer hamileyseniz regl döneminiz uzamış olabilir. Stres Fazla kilo almak ve vermek. Polikistik Over Sendromu Hormonal değişiklik Aşırı egzersiz ve menopoz dönemi

Bahsetmiş olduğumuz bu durumlar kadınlarda adet döngüsünün gecikmesine sebep olmaktadır. Bu nedenle stresten kaçınmanız, dengeli ve düzenli bir şekilde beslenmeniz adet dönemindeki gecikmeleri önleyecektir. Her sağlıklı birey 21 ila 45 günde bir adet dönemi yaşamaktadır.

Regl günü hesaplaması nasıl yapılır diye soracak olursanız; adetinizin bir gününden bir sonraki adetin 1. Gününe kadar geçen zaman dilimi adet döngüsünün kaç günde bir olduğunu göstermektedir. Genelde 21 ila 45 günde bir adet döngüsü olmakta ortalama ise 28 gün olarak bilinmektedir. Bu dönemin birkaç gün önce veya birkaç gün sonra gerçekleşiyor olması normal kabul edilmektedir.

Hijyenin her zamankinden fazla önem kazandığı regl döneminde ihtiyacınıza ve tercihlerinize yönelik hijyen ürünleriyle bu dönemi daha konforlu ve huzurlu geçirmeniz mümkün.

Regl döneminde hijyen çok önemli olduğu için pet seçiminde dikkat edilmesi gereken birtakım hususlar bulunmaktadır. Bu hususlardan şu şekilde bahsedebiliriz;

Kullanmakta olduğunuz pedin hijyen kurallarına aykırı olmamasına özen göstermelisiniz. Pedinizin emiciliği ultra düzeyde olmalıdır. Nefes alabilir dokuya sahip olan bir ped genital bölgenizin ve bikini bölgesinin rahat bir şekilde nefes almasını sağlayabileceği için pedinizin nefes alabilir olmasına özen göstermelisiniz. Islaklık hissi bırakmamalıdır. Koku giderici bir yapıya sahip olmalıdır. Vajina florası ve asitlik dengeyi bozmamalıdır. Anti-alerjik olmalıdır. İnce bir yapıya sahip olması ve vücut şekli kontrolünde olması son derece önemli bir husustur.Regl Döneminde Genital Bölge Hijyeni Nasıl Sağlanır? Eğer akıntınızda hafiflik hissettiğinizde daha az aralıklarla değiştirebilirsiniz. Hafif günlerde bile en az 4 ila 8 saatte 1 pedinizi değiştirmelisiniz. Gece kullanımı için yüksek emilim gücüne sahip olan pedleri tercih etmelisiniz. Tuvalet sonrası genital bölgenizi etkili ve doğru bir biçimde yıkayarak ellerinizi tuvalet öncesinde ve sonrasında doğru bir şekilde yıkamalısınız. Vajinal duştan ve vajinayı sık sık yıkamaktan kesinlikle kaçınmalısınız. Genital bölge sağlığı için genital bölge temizliğinde özel olarak üretilmemiş duş jeli ve sabun gibi ürünlerden uzak durmalısınız. Adet dönemi boyunca sık sık ped değişikliği gerçekleştirmelisiniz. Islak ve nemli bir his yaratan pedleri kullanmamalısınız. Pamuklu iç çamaşırları tercih edebilirsiniz.

Özetle; Düzenli olarak temizlenin. Vajinanın dışında biriken adet kanı, bölgede bakterilerin çoğalmasına neden olabilir. Bu nedenle özellikle pedinizi her değiştirdiğinizde bölgeyi biraz suyla yıkamalısınız. Tampon veya menstrual kap kullanıyorsanız günde iki-üç defa vajinanın dışını yıkamanız yeterli olacaktır.

Unutmamalısınız ki; herhangi bir sorunla karşı karşıya kaldığınız zaman mutlaka geciktirmeden bir hekime başvurmanız gerekmektedir. Adet döneminde ped değiştirme sıklığınıza dikkat ederek genital bölgenizin temizliğini önemsemelisiniz.

Ped değiştirme sıklığı regl döneminde hijyen kuralları üzerine basit ama etkili bir faktör olmaktadır. Bu nedenle hijyen için genital bölgenin kuru ve temiz kalmasını sağlamanız gerekmektedir.