Regl Döneminde Covid-19 Aşısı Olunur mu?
Regl dönemi (menstrüasyon) kadınlarda hassas, ağrılı ve sancılı bir şekilde geçebilir
Regl dönemi (menstrüasyon) kadınlarda hassas, ağrılı ve sancılı bir şekilde geçebilir. Ancak elbette ki bu durum her kadın için geçerli değildir. Regl süreci fazlasıyla kişisel olduğundan dolayı herkeste farklı yan etkiler oluşturabilir. Bazı kadınlar hiçbir belirti yaşamadan süreci atlatabilirken, diğerleri ilaç desteğine ihtiyaç duyacak kadar ağrılı atlatabilir.
Ancak uzmanlara göre kadınlardaki regle dönemini ile Covid aşısı arasında herhangi bir bağlantı bulunmamaktadır. Dolayısı ile regl döneminde olmanız aşı olmanız için herhangi bir engel teşkil etmemektedir. Üstelik bu durum, yalnızca Covid aşısı için de geçerli değildir. Tetanoz, hepatit, menenjit, HPV ve benzeri bütün aşıları herhangi bir endişeye yer vermeden olabilirsiniz.
Alerji ve benzeri nadir durumların dışında bütün aşılar yalnızca basit ve geçici yan etkiler sergilemektedir. Bu yan etkiler ateş düşürücü ve ağrı kesici ilaçlar aracılığı ile kolaylıkla kontrol altına alınabilmektedir. Dolayısıyla aşının yan etkilerinden ve sizi hasta edeceğinden endişelenmenize gerek kalmaz.
Ek olarak daha önce de belirttiğimiz gibi bazı kadınlar regl dönemlerini oldukça ağır atlatabilirler. Bel ve karın bölgesinde şiddetli ağrı, mide bulantısı, halsizlik ve benzeri yan etkiler bu dönemde ortaya çıkabilir. Covid aşısının da bilinen yan etkileri bunlara benzerdir. Bu nedenle eğer kişi, regl döneminde bu belirtileri çok ağır bir şekilde sergiliyorsa Covid aşısını bir süre ertelemeyi tercih edebilir. Bunun sebebi aşının zararlı olacağından değildir. Yalnızca hali hazırda kendini iyi hissetmeyen bir kişinin enerjisini daha fazla düşürmemeyi tercih edebileceğinden kaynaklanmaktadır. Elbette ki regl döneminizi hafif atlatıyorsanız ve Covid aşısından kaynaklı belirtilerin sizi daha normalden daha fazla yormayacağını düşünüyorsanız aşınızı ertelemek için hiçbir sebebiniz bulunmamaktadır.
Covid Aşısının Regl Dönemine EtkisiCovid aşısı olduktan kısa bir süre sonra regl dönemine giren kadınlardan bazıları birtakım şikayetlerde bulunmaya başladı. Bu şikayetler regl döneminin gecikmesi, erken başlaması ya da çok ağır geçmesi ile alakalıdır. Çok sayıda kişiden aynı şikayetler geldiği için pek çok uzman bu konuda araştırmalar yapmaya başladı.
Yapılan araştırmaların sonucuna göre Covid ve diğer aşıların kadınların menstrüasyon düzenini etkileyebilmesinin oldukça olası olduğu sonucu ortaya çıktı. Ancak yine de bu kesin bir bilgi değildir. Bahsettiğimiz şikayetlerin ortaya çıkmasının altında yatan başka sebeplerin de olabileceği uzmanlar tarafından öne sürüldü. Bu sebeplerden bazıları şunlardır:
Kişi Covid aşısı olduğundan dolayı stres yaptığı için regl düzenini etkilemiş olabilir. Eğer kişi menopoz dönemine girmek üzere ise regl döneminde sorunlar yaşamaya başlayabilir. Günlük hayatında yaşadığı streslerin ya da diğer etkenlerin Covid aşısı ile aynı döneme denk gelmiş olması görülebilir. Böylece kişiler regl düzensizliğinin aşıdan kaynaklı olduğunu düşünebilirler.Bunun yanı sıra kadınlardaki regl dönemini etkileyebilecek pek çok faktör bulunmaktadır. Çünkü hormonlarla alakalı bir durum olan regl çevresel etkilerden de kolaylıkla etkilenebilmektedir. Ancak yine de eğer regl döneminizin aşıdan kaynaklı olarak düzensizleştiğini düşünüyorsanız doktorunuza danışmayı deneyebilirsiniz. Fakat bu alanda çalışma yapan uzmanlar bu etkilerin olasılık dışı olmadığını ve karşılaşıldığı durumlarda endişe edilmemesi gerektiğini dile getirmiştir.
Eğer henüz aşı olmadıysanız ve aşının regl döneminizi olumsuz etkileyeceğinden endişe ediyorsanız en doğru karar doktorunuz ile iletişime geçmek olacaktır. Ek olarak bu konuda sosyal medyada yayılmakta olan yanlış bilgilendirmelerden kaçınmanız gerekir. Sağlık durumunuzu etkileyebilecek kararlar almadan önce doğru bilgiye erişmiş olduğunuzdan emin olmanız gerekir. Dolayısıyla doktorlarınıza ve bu alanda çalışan uzmanlara güvenmeniz sizin için en doğru tercih olacaktır.