Mezoterapi Nedir? Mezoterapi Nasıl Yapılır?
Mezoterapi, 1952 yılından beri uygulanan bir tedavi yöntemidir
Mezoterapi, 1952 yılından beri uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bu yöntem ile çeşitli cilt rahatsızlıkları tedavi edilebilmektedir. Tedavinin yanı sıra, bir rahatsızlık olmadığı durumlarda da cilt bakımı olarak uygulanabilmektedir. Cildin ihtiyacı olan vitamin ve mineral benzeri unsurlara yeterince ulaşamadığı durumlarda destek sağlayan mezoterapi, faydaları kanıtlanmış bir yöntemdir. Çoğunlukla sanılanın aksine mezoterapi cerrahi bir yöntem değildir.
Kozmetik ya da estetik tıbbi işlemler arasında sayılan mezoterapi, uzman doktorlar tarafından uygulanmaktadır. Mezoterapi ile enjekte edilen maddeler, tedavi talebinde bulunan kişinin isteği doğrultusunda şekillenmektedir. İçeriği karar verilen enjeksiyon, steril bir ortamda yapılmalıdır. Peki tam olarak mezoterapi nedir? Mezoterapi nasıl yapılır? Bu yazıyı, çeşitli nedenler ile mezoterapi yaptırmayı düşünen fakat detayları bilmeyen okuyucularımız için hazırladık.
Mezoterapi Ne İşe Yarar?Mezoterapi özü itibari ile bir cilt tedavisi olarak kabul edilmektedir. Mezoterapinin kelime anlamı orta tedavi olarak çevrilebilmektedir. İlk olarak Michel Pistor adlı doktor tarafından uygulanmış bir yöntemdir. Bu yöntemle cildin orta katmanına:
Vitaminler Mineraller Aminoasitler Antioksidan Çeşitli enzim türleri enjekte edilmektedir.Kimi zaman yalnızca vitamin, kimi zaman birkaç maddenin karışımı enjekte edilerek yapılan mezoterapinin en sık tercih edilen şekli tüm yararlı maddelerin karışımının enjekte edilmesidir. Önceleri yalnızca iğne aracılığı ile uygulanan mezoterapi günümüzde iğnesiz, yüksek frekanslı ses dalgaları ile de uygulanabilmektedir. Özellikle yüz ve boyun bölgesine uygulanan mezoterapide iğnesiz yöntem tercih edilmektedir.
Cildin ihtiyaç duyduğu maddeleri doğrudan sağlayarak uygulandığı bölgenin kan dolaşımı ve bağışıklığını düzenleyen mezoterapi yöntemi, dermatolojik bir işlem olarak kabul edilmektedir. Bu doğrultuda dermatologlar ve bu alanda uzman kişilerin önerileri dikkate alınmalıdır.
Mezoterapi Kullanım AlanlarıMezoterapi, pek çok konuda kullanılan bir yöntemdir. Saç mezoterapisi, yüz mezoterapisi ve vücut mezoterapisi şeklinde kategorize edilebilecek yöntem; vücudunuzda bulunan belirli bölgelere yönelik uygulanabilmektedir. Mezoterapi:
Migren, gut gibi rahatsızlıklarda ve regl dönemlerinde ağrı kesici olarak kullanılmaktadır. Eklemlerde yaşanabilen iltihaplı sıvı birikimini tedavi ederek romatizma tedavisinde kullanılmaktadır. Varis tedavisinde kullanılabilmektedir. Saç mezoterapisi, bölgesel ya da genel kelliğe karşı uygulanmaktadır. Bunun yanı sıra saç kıran gibi sorunların tedavisinde kullanılmaktadır. Selülit ve bölgesel yağlanma durumunda kullanılabilmektedir. Yüzde oluşan kırışıklıklar ve lekeler, gözaltı morlukları ve torbaları için yüz mezoterapisi uygulanmaktadır.Mezoterapi aynı zamanda spor yaralanmaları olarak adlandırılan rahatsızlıkları tedavi etmektedir. Bu doğrultuda hem ağrı kesici hem de tedavi edici bir uygulama olarak karşımıza çıkmaktadır. Mezoterapinin etkisi, bölge ve amaca göre değişse de genellikle 2. ya da 3. seanstan sonra görülmeye başlanmaktadır.
Kimler Mezoterapi Yaptırabilir?Belirli rahatsızlıkları tedavi etme amaçlı uzmanlar tarafından mezoterapi önerilebilmektedir. Bunun yanı sıra herhangi bir rahatsızlığı bulunmayan kişiler de mezoterapi isteyebilmektedir. Saçın daha gür ve parlak görünmesi, yüzün nemlendirilmesi gibi estetik amaçlar doğrultusunda mezoterapi başarılı olmaktadır. Öte yandan, mezoterapi yaptırmadan önce olası yan etkileri bilmek önemlidir. Uygulamanın sonrasında oluşabilecek kızarıklar, şişkinlikler ve olası yan etkiler için bir uzman denetiminde yapılması önemlidir.
Mezoterapi uygulanamayacak durumlar mevcuttur. Dikkat edilmesi gereken durumlar:
Ürtiker rahatsızlığı Gebelik Felç geçmişi Kanser Kanda pıhtılaşma sorunu Şeker Ağır kalp rahatsızlığında mezoterapi uygulanmamaktadır.Mezoterapi yapılamayacak durumlar dışında, herhangi bir alerjik reaksiyon gösterme olasılığı da dikkate alınmaktadır. Enjeksiyonun içerdiği madde ve ilaçlara alerjiniz olup olmadığı bilinmelidir.
Mezoterapi sonrasındaki 12-15 saat içinde makyaj yapılmamalı ve mezoterapi uygulanmış bölgeye su değdirilmemelidir. Ayrıca, seansları takip eden iki gün içinde vücudu zorlayacak hareketler yapılmaması önerilmektedir.