Kış Aylarında Bağışıklık Sistemini Güçlendirme
Özellikle yaz aylarından kışa geçişte güneş ışınlarının etkisini azaltması ile bağışıklık sistemi zayıflamaktadır
Özellikle yaz aylarından kışa geçişte güneş ışınlarının etkisini azaltması ile bağışıklık sistemi zayıflamaktadır. Bu dönemde hastalıklarla mücadele edemez ve kilo kontrolü sağlanamaz. Bu nedenle bağışıklık sisteminizi güçlendirmeli ve aynı zamandan doğru beslenmelisiniz. Bağışıklık sisteminizi güçlendiren çeşitli minerallerden destek alarak daha zinde bir hayat sürebilirsiniz. Özellikle zararlı mikroorganizmalarla savaşan ve hücreleri koruyan vitaminlerden bolca almalı, doğru beslenmelisiniz. Kışın soğuk günlerinde hasta olmadan bağışıklık sisteminizi güçlü tutmaya özen göstermelisiniz. Peki, bağışıklık sistemini nasıl güçlendiririz? Gelin hep birlikte bu soruya cevap arayalım.
Güçlü Bir Bağışıklık Sistemi İçin...Mevsim döngüleri vücut dengesini bozan ve bazı durumlarda belli başlı hastalıklara yatkınlık sağlayan dönemlerdir. Ayrıca sonbahar ve kış aylarında yoğun olarak görülen grip vakalarından daha kısa sürede ve daha az semptomla kurtulmak için bağışıklık sistemini destekleyecek beslenme ve davranış alışkanlıkları edinmek ve uygulamak önemlidir.
İşte bizden size bağışıklık sisteminizi destekleyecek öneriler....
Ellerinizi her zaman doğru şekilde yıkayınHepinizin bildiği üzere ellerimiz mikroplarla en çok karşılaşan organlarımızdır. Gün içinde ellerimizin çok sayıda mikropla temas halinde olduğunu biliyor musunuz? Farkında olmadan milyonlarca bakteriyi elimizle vücudumuza taşırız. Bu nedenle ellerimizi gün içerisinde sık sık ılık suyla ve sabunla yıkamalıyız.
Bol miktarda vitamin alınEğer bağışıklığınızı korumak istiyorsanız C vitaminini yeterli seviyede almanız gerekmektedir. C vitamini hepinizin bildiği üzere iyi bir antioksidan ve enfeksiyon savardır. Bu nedenle C vitamini bağışıklık sistemini etkili bir şekilde güçlendirir. Domates, soğan, kırmızıbiber, brokoli, karnabahar, portakal, ıspanak ve mandalina gidi besinler en güçlü C vitamini kaynaklarından bazılarıdır. Aynı zamanda çinko, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde çok önemli bir role sahiptir. Metabolizmayı hızlandırıcı etkisi ile bilinen çinko, gün boyu enerjik ve pozitif olmanızı sağlar. Mevsim geçişlerinde mutlaka çinko zengini besinler tüketmeye özen göstermelisiniz. Ana ve ara öğünlerinizde çinko değerlerini almanız çok önemlidir. Bu sebeple kabak çekirdeği, deniz ürünleri, fındık, badem ve ceviz gibi besinleri sıklıkla tüketmelisiniz.
Bağışıklığı güçlendirici bir diğer vitamin ise kalsiyum ve proteinden zengin besinlerdir. Kalsiyum vücudunuzun su dengesini önemli ölçüde sağlar ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Bu nedenle süt ve süt ürünlerini yeterli miktarda alarak bağışıklığınızı güçlendirmelisiniz. Protein yetersizliği bulunan bireylerde yeterli tüketilmesi durumunda kalsiyum vücudu zinde tutar. Bu nedenle yoğurt, süt, kefir, ayran, yumurta, et, peynir, tavuk ve balık gibi gıdalardan bol miktarda tüketmelisiniz.
Vitamin ve Mineral takviyesi için kullanılabilecek çok sayıda preparat mevcut olsa da, en doğru tercih vücudun bu ihtiyaçlarını doğal yollarla karşılamaktır.
Taze sebze ve meyveler tüketinSağlığınız için günde en az 2-3 porsiyon taze sebze ve meyve tüketmeye özen gösterin. Taze meyve ve sebzelerin bağışıklığı güçlendirmenin yanı sıra cilde ve saça birçok fayda sağladığını unutmayalım. Özellikle kışa girerken vücudunuzun ihtiyaç duyduğu vitaminleri taze sebze ve meyvelerden sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda D vitamini yönünden zengin meyve ve sebzeler tüketmek bağışıklık sisteminize güçlendirmede etkili bir rol alacaktır.
Bol miktarda su tüketinVücudunuza ihtiyaç duyduğu su miktarını sağlamak için günde en az 2 litre su tüketmeniz gerekmektedir. Vücudunuzun %75'i su ile kaplı olduğu için vücut her zaman suya ihtiyaç duymaktadır. Bu sebeple düzenli bir şekilde günde 2 litre su içerek doğal bir şekilde bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz.
Açık alanda yürüyüş yapınHaftada bir veya iki kere açık havada yarım saat yürüyüş yapmak, bağışıklık sisteminizi güçlendirecektir. Bu nedenle açık havada bol bol spor yaparak temiz hava almalı ve vücudunuzu güçlendirmek için yürüyüşler yapmalısınız. Zinde bir hayata kavuşmak için günde en az yarım saat yürüyüş yapmanız, sağlığınız açısından yararlı olacaktır.
Hemen hemen tüm hastalıkların başrolünde stresin yattığını unutmayın. Hayatınızın her alanında stresi olduğu kadar azaltmaya çalışın. Stres yaparsanız vücudunuz otomatikman yorgun ve halsiz düşecektir. Bu nedenle gün boyu stresten kaçınmaya özen göstererek daima pozitif olun. Günde en az 7 saat uyuyarak uyku düzeninizi forma sokun. Gün içerisinde en az yarım saat şekerleme yapın. Olumlu bir bakış açısına sahip olursanız, yaşama ve olaylara karşı daima pozitif bir tutum sergileyebilirsiniz. Bu da bedensel ve ruhsal sağlığınıza katkı sağlar.
İhtiyacınız olmayan ilaçları kullanmayınGereksiz ilaç kullanımından her zaman kaçının. Özellikle antibiyotiklerden uzak durmanız gerekiyor. Herhangi bir rahatsızlıkta antibiyotik kullanmanız bakterilerin ilaçlara karşı olan direncini arttırmaktadır. Bu nedenle gerçek zamanlarda vücudunuz antibiyotiğe ihtiyaç duyduğu zaman ilaçlar etkisini kaybeder. Doktorunuz tavsiye etmediği sürece gereksiz yere ilaç almaktan kaçının.