Keten Tohumunun Faydaları Nelerdir?
Keten tohumu nedir? Hangi gıda değerlerini içerir? Kaç kaloridir? Keten, Linaceae familyasına tabi tek senelik bir bitkidir
Keten tohumu nedir? Hangi gıda değerlerini içerir? Kaç kaloridir?
Keten, Linaceae familyasına tabi tek senelik bir bitkidir. Keten tohumu keten bitkisinin meyvesidir. İnsanlar uygarlıkların başlangıcından beri keten tohumu tüketmişlerdir. Antik Mısır ve Yunanistan’dahi bilhassa karın ağrılarını hafifletmek ve ayrıyeten enerji kaynağı olarak tıbbi amaçlarla kullanılmıştır. Bilimsel ispatlar, keten tohumu tüketimini içerdiği; yüksek omega 3 ve omega 6 yağ asitleri, alfa linolenik asit (ALA), lignanlar, yüksek nitelikli proteinler ve liflerden ötürü desteklemektedir. Bu bileşikler birtakım müzmin hastalıkların (pekçok kanser türü, şeker, kalp-damar hastalıkları, serebrovasküler inme) önlenmesinde biyolojik olarak aktif rol oynarlar. Keten tohumu bunun beraberinde iyi bir vitamin-mineral kaynağıdır. B1 vitamini (tiamin), bakır, molibdenum, magnezyum ve fosfor içerir. 1 yemek kaşığı (10 gr) öğütülmüş keten tohumu 2.8 gr lif içerir ve 55 kcaldir.
Keten tohumunun faydaları nelerdir?
Keten tohumu en çok laksatif olarak, hazım sağlığını tedavi etmek ve kabızlığı gidermek için kullanılır. Ayrıca menepoz esnasında sıcak basmaları ve meme ağrılarını gidermek için tercih edilir. Keten tohumu yağı, artirit girmek üzere türlü koşullar için faydalıdır. Hem keten tohumu üstelik yağı yüksek kolesterolle mücadelede, glikoz toleransının iyileştirilmesinde, iltihap göstergelerinin azaltılmasında ve tümör oluşumunu bloke ederek kanserin (bağırsak, meme, prostat) önlenmesinde yardımcıdır.
Keten tohumunun cilde yararı var mıdır?
Keten tohumu içerdiği omega 3 yağ asitleri, lignanlar ve antioksidanlar sayesinde yaşlanmayla mücadelede etkindir. Omega 3 yağ asitleri cildin düzgün ve nemli kalmasına, lignanlar yüzdeki kırık kan damarlarını ve cilt hücrelerini tekrar yapılandırmaya ve antioksidanlar cildi serbest radikallerden ve UV ışınlarından korumaya yardım eder. Ayrıca keten tohumu vücuttaki östrojeni dengeleyebilir böylelikle sebum üretimi düzenlenir ve akne oluşumunun azalmasına yardım eder. Keten tohumu yemenin beraberinde yüz maskelerine eklenen granüler keten tohumu tozları, cildi ölmüş deri ve kara noktalardan uzaklaştırıp, gözenekleri sıkılaştırır ve kirin yerleşmesini engeller.
Keten tohumu tüketmenin zararları var mıdır? Keten tohumu kullanımına kimler dikkat etmelidir?
Keten tohumu çoğunlukla iyi tolere edilir ve alerji görülme ihtimali nadirdir. Keten tohumu yerken bol su içilmesi tavsiye edilir. Günde max.5 yemek kaşığına kadar yenmesinin fazlası sıhhatli şahıs için güvenilir ve faydalı olduğu belirlenmiştir. Tiroid sorunu olanlar ekstrem derecede keten tohumu yemekten sakınmalıdır. Günde max. 1-2 yemek kaşığı ile sınırlandırılmalıdır. Alışık olmayan bünyelerde aniden ekstrem derecede yenmesi şişlik, gaz, karın ağrısı ve mide bulantısı yapabilir. Hamile ve emziren kadınlar keten tohumu kullanmamalıdır. Keten tohumu içerdiği omega 3 sebebiyle kanı sulandırır, gene kanama sorunu olanlar yahut kan sulandırıcı ilaç kullananlar yüksek dozlarda yemekten kaçınmalıdır.
Keten tohumu kilo verdirir mi?
Keten tohumu kg verme diyetlerinin bir parçası olarak sık sık kullanılır. İçerdiği çözünür lifler çok kilolu yahut obez bireylerde açlığı ve yeme isteklerini bastırarak kg kaybını teşvik edebilmektedir. 45 çalışmanın meta analizi; vücut kitle indeksi 27 ve üstü olan bireylerde, 12 hafta süresince günde 30 gr (ortalama 3 yemek kaşığı) keten tohumu alındığında kg kaybının daha çok olma eğilimi gösterdiğini saptamıştır.
Keten tohumu nasıl kullanılır?
Sıcak yahut soğuk hazırlanan kahvaltılık gevreklere 1 yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumu eklenebilir. Sandviç içlerine hazırlanan soslara 1 çay kaşığı öğütülmüş keten tohumu konabilir. Yine 1 yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumu yoğurda katılıp, al meyvelerle beraber yenebilir. Öğütülmüş keten tohumu kurabiyeler, kekler, ekmekler ve başka bütün unlu mamüllerle beraber pişirilebilir. İçeceklere, smoothielere eklenebilir.
Keten tohumu ile ilgili sağlıklı birkaç tarif:
Keten tohumlu meyveli smoothie
Malzemeler:
Yapılışı: Keten tohumu hariç bütün malzemeleri adamakıllı yumuşak kıvama gelene kadar blenderize edin. En son keten tohumunu ekleyip karıştırın. Taze olarak tüketin. 1-2 gün buzdolabında saklanabilir.
Keten tohumlu peynir topları
Malzemeler:
Yapılışı: Bir kapta krem peynir, karabiber ve pul biberi karıştırın. 2 adet top durumuna getirin. Her topu 1’er yemek kaşığı keten tohumuna önlü arkalı bulayın. Streç filme sarın ve 2 saat buzdolabında bekletin. Kraker ve sebzelerle servis edin.
Keten tohumlu bulgur pilavı
Malzemeler:
Yapılışı: Tencerede orta ateşte tereyağı eritin, bulgur, keten tohumu ve soğanı ekleyip 1-2 dk karıştırın. Ardından domates, tavuk suyu, tuz ve biberiyeyi ekleyin. 15 dk pişirin. Pilavı çatalla havalandırıp, 10 dk dinlenmeye bırakın.
Omega 3’lü Akdeniz Salatası:
Malzemeler:
Yapılışı: Karışık salata yapraklarını adamakıllı yıkayıp, kurulayın. Geniş bir kasede bütün malzemeleri adamakıllı harmanlayın.
Keten tohumu, yüksek oranda lif içeren bitkilerden bir tanesidir ve deva gayeli tüketimi Mısır’dahi aşağı yukarı 2 bin sene evveline kadar masraf. Omega 3, B12, K ve E vitaminleri bakımından varlıklı olan Keten tohumu, sağlığa faydalı yağlar, protein ve linamarin gibi faydalı bileşikler içerir. Zengin bir antioksidan kaynağı olan Keten tohumu, bağışıklık sistemini güçlendirme özelliğine sahiptir, metabolizmayı süratlendirdiği için yönetim yapan ve kg vermek isteyenler yönünden sık sık kullanabilmek mümkündür. Yüksek lif oranına sahip olan Keten tohumu bilhassa hazım sistemi rahatsızlıkları için çok faydalıdır; ayrıyeten kabızlık tedavisinde epey tesirli olduğuna dair pekçok soruşturma mevcuttur.
Ketengiller familyasından olan keten, yaz aylarında sarı yahut mavi yumuşak çiçekler açan bir bitkidir. Yakın Doğu ve Akdeniz bölgelerinde 4-5 bin yıldan beri lifi ve tohumları için yetiştirilmektedir. Ayrıca dünyanın pekçok bölgesinde üretilir. Keten bitkisi bilhassa ılıman iklimleri sever. Meyveleri yaz sonlarında olgunlaşır ve 60 cm civarına kadar büyüyebilir. Bitkinin yetiştirilme hedefi hem lifinden faydalanmak, üstelik tohumunu almaktır. Tohumları %40-45 yağ içerir ve yağ elde edilmesinde kullanılır. Keten, Omega 3 yağ asitleri bakımından varlıklıdır. “Bezir yağı” biçiminde de bilindik bu yağ boyacılıkta dahi kullanılır. Tohumlar, yağları alındıktan sonra hayvan yemi olarak kullanılır.
Faydalı probiyotikler bakımından epey varlıklı olan ev yoğurduyla keten tohumu bir araya geldiği vakit çok faydalı olacaktır. Bunun için 1-1,5 yemek kaşığı keten tohumu sıcak su ile ıslattıktan sonra bir süre bekletilir. Suyun etkisiyle yumuşayan keten tohumları ufak bir kâse ev yoğurdunun içine karıştırılarak kullanılır. Böylece hem hazım düzeneğinin çok daha iyi işlevini gerçekleştirmesine, üstelik vücuttaki yağlardan azıcık azıcık kurtulmaya yardım eder.
Keten tohumu kanserden korur mu?
Keten tohumu Omega-3 yağ asitleri içerir. Bunların kanser hücrelerinin büyümesini ve gelişmelerini engellediği düşünülmektedir. Ayrıca içerdiği Lignanların antianjiyogenik özelliklere sahip olduğu düşünülmektedir. Bu lignanlar, bilhassa sıhhatli bir diyetin ve hayat tarzının bir parçası olarak tüketildiği takdirde, türlü kanserlere karşı korunmasına yardım edebilir. 161 şahıs üstünde uygulanan bir çalışmada, bilhassa düşük yağlı bir diyetle keten tohumu tüketen erkeklerde prostat kanseri urlarının büyümesinin engellendiği görülmüştür. Ayrıca keten tohumu alımının meme kanseri tehlikesini azalttığı bulunmuştur.
Keten tohumunun diyabete tesiri
Lignanlar ve başka fitoöstrojenlerin, anti-enflamatuar etkileri sebebiyle, şeker gibi müzmin hastalıklarda riski azaltmaya yardımcı olduğu düşünülmektedir. 2016’dahi incelemeciler, prediyabetli 99 şahıs üstünde uygulanan bir çalışmada, her gün keten tohumu tozu tüketmenin prediyabetli (diyabetin ilk evresi) şahıslarda kan basıncını düşürdüğünü, fakat kan şekeri ve insülin direncinin düzeylerini iyileştirmediğini gösterdi.
Yapılan pekçok çalışmaya karşın, keten tohumunun şeker semptomları üzerindeki yararları belirsizliğini korumaktadır. Bu yüzden, şeker tedavisi görenler diyetlerine keten tohumu eklemeden evvela doktorlarıyla görüşmelidirler.
Olası faydaları arasında kanseri önlemek, kolesterol ve kan basıncını düşürmek ve radyasyona karşı koruma sağlamak yer alır. Ayrıca tüketilen keten tohumu, bedenin gıdaları daha tesirli bir şekilde emmesini sağlar.
Kan basıncını düzenleyerek yüksek tansiyon problemini mani olur. Sindirim düzeneğinin işlevlerini düzenler. Mide ve bağırsak zarlarının temizlenmesine yardım eder ve iltihap oluşumunu mani olur. Mideye ulaştığında şişerek bağırsakları doldurur ve böylelikle hemoroiti hafifletir İçerdiği Omega 3 yağ asitleri sayesinde cilt kuruluğunu mani olur geçer ve parlaklık verir Beynin hareketlerini destekler. İçerdiği B12 vitamini sayesinde unutkanlık konusu ile ilgili tesirli, Alzheimer hastalığının önlenmesinde de yardımcıdır. Özellikle vejetaryen beslenenler, gereksinimleri olan B12 vitaminini bu tohumundan alabilir Sindirim sistemi işlevlerini destek verdiği ve bedende yağ depolanmasını önlediği için kg vermek isteyenler için sıhhatli bir alternatiftir. Mideye ulaştığında şiştiği için de çok vakit aç olmama duygusal sunarak sık sık yemek yeme, atıştırma ihtiyacını bastırır. Omega 2 içeren keten tohumu, hücre yapısındaki akışkanlığı destekler. Kan şekerinin dengelenmesini sağlayarak diyabetten korurKeten tohumu yağının faydaları
Keten tohumunun bünyesinde bol miktarda doymamış yağ, potasyum, çinko ve n-3 yağının bulunmasından ötürü keten tohumu yağı diyetisyenler yönünden sık sık tavsiye edilir. Aşırı kullanılmadığı sürece her daim sağlığa faydalıdır ve günde ortalama bir şeker kaşığı yahut en çok bir çorba kaşığı olarak yalnızca bir kere tüketilmesi tavsiye edilir.
Keten tohumu ve Keten tohumu yağı
Keten tohumu zayıflatır mı?
Keten tohumu lif, yağ, protein ve türlü mineraller ve vitaminler içerir. İçerdiği maddeler sayesinde lüzumsuz yağların eritilmesinin beraberinde, bağırsakları çalıştırarak, onlara jel gibi yumuşak bir iç doku kazandırır ve kabızlığı mani olur. Bu özelliği ile keten tohumu zayıflatıcı gıdalar arasında ilk sırayı alanlardan bir tanesidir. Ara öğünlerde havanda dövülen keten tohumu yoğurtla yenildiğinde aç olmama duygusal uzayacağı için, bireyin çok yemek yemesine mani olur.
Keten tohumu, bağırsaktan geçerken içermiş olduğu, kıymetli durağan yağların emilime uğramasıyla, ihtiyaç duyulan enerjiyi karşılayabilir. Lif içermesinden ötürü yönetim yapan bireylerin sıhhatli kg vermesine yardım edebilir. Zayıflama programında, hayvansal kaynaklı yağ alımı yerine; bitkisel kaynaklı yağların alımında yarar vardır.
Keten tohumu ile yoğurt
Yoğurt ve keten tohumu, beraber kullanıldığı vakit pekçok hastalığa ve rahatsızlığa iyi gelir. Keten tohumu yüksek oranda çoklu doymamış yağ asitleri ve çok düşük oranda doymuş yağ asitleri beraberinde, yüksek oranda lif barındırır. Ayrıca gene yüksek oranda potasyum ve düşük orada magnezyum, çinko, demir, bakır gibi başka vitaminleri de içerir.