Hibiskus Çayı Aç mı Tok mu İçilir?
Uzmanlar tarafından faydaları saymakla bitirilemeyen hibiskus, geçtiğimiz yıllar içinde gittikçe daha popüler hale geldi
Uzmanlar tarafından faydaları saymakla bitirilemeyen hibiskus, geçtiğimiz yıllar içinde gittikçe daha popüler hale geldi. İnsan sağlığına pek çok faydası olduğu bilinen bitki, çeşitli yollar ile tüketilmeye müsait. Aktarlarda kolaylıkla bulunabilen hibiskusun en sık kullanım yöntemi ise bu bitkiyi demlemek ve hibiskus çayı olarak içmek. Tüm bitki çaylarında olduğu gibi hibiskusun aşırı tüketimi de sağlığa zarar verebilmekte. Hal böyle olunca hibiskus çayı tüketmek ile ilgili bilgiler sıklıkla merak edilmekte.
“Hibiskus çayı aç mı tok mu içilir, nasıl yapılır, faydaları nelerdir?” gibi sorular birçoğumuzun aklını kurcalamakta. Biz de uzmanlar tarafından verilen bilgileri sizler için derledik. Hibiskus çayına dair merak ettiklerinizi bu yazıda bulabilirsiniz.
Gerçekleştirilen çalışmaların ışığında hibiskus bitkisinin sağlığa yararlı olduğu kesin hale geldi. Peki bu çayın özü olan hibiskus tam olarak nedir? Hatmi çiçeği ya da kerkede olarak da bilinen hibiskus, ebegümecigiller familyasına ait bir bitkidir. Bitkinin izine ilk defa Afrika’da rastlanmıştır. Tarih boyunca Ortadoğu’da bulunan pek çok bölgede, tedavi amaçlı kullanımı görülmüştür. Kan basıncının ve kolesterolün yükselişine karşı sık sık kullanıldığı bilinmektedir. Öte yandan, hibiskus bitkisinin denetimli tüketilmesi gereken durumlar mevcuttur. Hibiskus çayı içerken dikkat etmesi gerekenler:
Kronik hastalığı bulunan kişiler, Hamile ya da yeni doğum yapmış olanlar, Alerjik bir bünyesi olanlar, Belirli ilaçları düzenli kullananlar.Hibiskus çayı içmesi tehlikeli olabilecek durumdaki kişilerin, bu çayı tüketmeden önce doktora danışması önerilmektedir. Her bünyenin farklı olması nedeni ile, doktorunuz sizin için en iyi öneriyi yapabilecektir.
Hibiskus bitkisini, aktar ve büyük marketlerde bulmak oldukça kolaydır. Hibiskus bitkisini tüketmenin en popüler yolu hibiskus çayı içmektir.
Hibiskus Çayı Nasıl Yapılır?Pek çok kişi tarafından tadı sevilen ve lezzetli bulunan hibiskus çayı, keyifli bir içecektir. Hibiskus çayı yapmanın birkaç farklı yöntemi bulunmaktadır. Kendi zevkinize göre ekleyebileceğiniz ve çıkarabileceğiniz besin ve baharatlar ile favori içeceğinizi oluşturma fırsatınız bulunmaktadır.
Hibiskus demlerken yaparken, 1 tatlı kaşığı hibiskus bitkisine 1 su bardağı su ölçüsü önerilmektedir. Suyu kaynattıktan sonra bitkiyi suya atarak, demlenmesini bekleyebilirsiniz. Kaynar suyun içine atılan bitki yaklaşık 10 dakikada demlenecektir. Bitkiyi süzdükten sonra hibiskus çayınız hazır olacaktır. Damak zevkinize uygun olarak bal, zencefil, tarçın ya da limon ekleyebilirsiniz. Ayrıca bitki çayınızı hazırlarken hibiskus bitkisinin yanında adaçayı, nane, ıhlamur gibi bitkileri de demleme sürecine katmayı düşünebilirsiniz.
Hibiskus bitkisinin uzun yıllardır süren araştırmalar ile keşfedilen pek çok faydası bulunmaktadır. Bu bitkiden yapılan çayın faydaları:
Bağırsakların hareketliliğini artırır ve metabolizmayı hızlandırır. Bu sayede sindirim sistemini rahatlatır. Soğuk algınlıkları ve grip dönemlerinde boğazı rahatlatır. Regl döneminde oluşan sancıları azaltmaktadır. Yüksek antioksidan etkisi ile bağışıklık sistemini güçlendirir. Antioksidan ve antibakteriyel yapısı cilt dengesini düzenleyerek cildi güzelleştirir. Kan şekeri üzerinde düzenleyici görev görmektedir. Kilo vermeyi hızlandırmasının nedenlerinden biri budur. Metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeyi sağlar. Hibiskus Çayı Ne Zaman İçilmeli?Hibiskus, Türkiye’de kış çayı olarak da tüketilmektedir. Soğuk kış günlerinde, soğuk algınlıklarına karşı birebir olan hibiskus çayı, günün herhangi bir öğününden önce ya da sonra tüketilebilmektedir. Demlenmiş hibiskusu zayıflama amaçlı tüketenler, aç ya da tok karın ile içebilirler. Yağ yakımını hızlandıran hibiskus çayı, aç veya tok karınla tüketilmesi fark etmeden kilo vermeye yardımcı olacaktır.
Buna ek olarak, sıcak yaz günlerinde önceden demlediğiniz hibiskus çayını buzdolabında soğutabilir, soğuk çay olarak tüketebilirsiniz.
Sağlıklı günler dileriz...