Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonları
Hamilelik başlangıcı ile anne adayının vücudunda hormonların ve fiziki olarak değişimlerin yaşanmasına sebep olmaktadır
Hamilelik başlangıcı ile anne adayının vücudunda hormonların ve fiziki olarak değişimlerin yaşanmasına sebep olmaktadır. Bu değişimler bazı sağlık problemlerinin ortaya çıkmasına etken olmakla birlikte, hayatı boyunca idrar yolu enfeksiyonu yaşamamış kadınlarda dahi, hamilelik dönemi hassaslığı ile bu dönemde karşılaması muhtemel olan rahatsızlıklardandır. En çok 6. Hafta ile 24. Hafta arasında karşılaşılan hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu, sistit olarak da bildiğimiz basit bir enfeksiyon olabilirken, ciddi böbrek enfeksiyonu da olabilir.
Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur? Gebelik dönemi içerisinde anne adayının vücudunda oluşan değişikliklerden biri idrar kesesinin ve rahmin büyümesidir. İdrar vücuttan tam atılmadığında ise büyüyen idrar kesesi içerisi tam olarak boşaltılmadığına ise kalan idrar, bakteri gelişimine ve enfeksiyona sebep olur. Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonunun diğer sebeplerinden biride, hormonsal sebeplerle vajina içerisinin değişen yapısı da etkilemektedir. Gebelik döneminde, cinsel birlikteliklerde idrar yolu enfeksiyonuna zemin hazırlamaktadır. Bu nedenle cinsel ilişki öncesi ve sonrası eşler genital bölge temizliğine özen göstermelidir. Tuvalet temizliğine özen gösterilmelidir. Yanlış ve yetersiz temizlenme sonucunda, bağırsaklarda bulunan bakteriler idrar yoluna ulaşarak enfeksiyona sebep olabilir. Bu dönemde bol sıvı tüketmemek, sık tuvalete çıkmamak ve kendini tutmak gibi yapılan eylemler idrar yolu enfeksiyonu oluşumuna kapı açar. Anne adayına şeker hastalığı hikayesi var ise enfeksiyon tetiklenir ve hızlanır. Anne adayında böbrek rahatsızlıklarında da karşılaşılması yüksek orandadır.Gebelik boyunca anne adayları oldukça hassas bir dönemde oldukları için, normal döneme göre idrar yolu enfeksiyonu ile karşılaşma oranları yüksektir. Anne adayı idrar yolu enfeksiyonu geçirdiğinde, vücut belirtiler gösterebilmektedir. Bunlar;
İdrarı yaparken vajina içerisinde ve dışında yanma hissetmek. İdrarın koyu renkli olması. İdrarı kanlı yapmak. Tuvalet ihtiyacı anında, bekleyememek ve kendini tutamamak. Bazen idrar kaçırmak. Kasık ve karın bölgesinde ağrı ve krampların oluşması. İç çamaşırında oluşan kötü koku ve akıntı. Cinsel birleşme esnasında vajina içerisinde ağrı. KaşıntıGebelik döneminde kaçıncı haftada olursanız olun, yukarıdaki belirtilerden biri ya da birkaçı ile karşılaşmanız durumunda gebeliğin takibini yapan hekime bildirilmelidir. İdrar yolu enfeksiyonu çözümü hızlı bir şekilde üretilerek tedavisi yapılmalıdır. Enfeksiyonun ilerlemesi sonraki süreçte farklı sağlık problemlerini yanında getirerek, tedavi süreci de uzar. Belirtiler ortaya çıktı anda eken tedavi her zaman en sağlıklı olandır.
Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirti Vermediği Durumlar Olabilir Mi?Anne adayları, geçirdiği idrar yolu enfeksiyonu fark etmeyebilir. Hiçbir belirti göstermeden ilerleyebilen bu hastalık, böbreklerin ve mesanenin iltihaplanmasına kadar ileri düzeyde olabilir. Bu nedenlerle de gebelik sürecini hekim kontrolünde geçirmek oldukça önemlidir.
Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Bebeğe Zarar Verir Mi?İdrar yolu enfeksiyonu geçiren anne erken doğum riski ile karşı karşıya kalmaktadır. Aynı zamanda idrar yolu enfeksiyonu nedeni ile annenin su kesesi erken bir şekilde açılabilir.
Anne idrar yolu enfeksiyonu geçiriyor ve normal doğumlarda bebek doğum kanalına girdi ise enfeksiyon kapabilir. Tüm bunlar neticesinde bebeğin hayatı tehlikeye girebilir.
Enfeksiyonun ilerlemeden çözülmesi oldukça önemli bir konudur. Tedavi edilen enfeksiyonların ise bebeğe ve anne sağlığına zararı olmaz.
Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu İçin Alınacak Önlemler Nelerdir?İdrar yollarında enfeksiyon oluşmaması için birkaç basit önlem ile korunabilmek mümkündür. Gebelik dönemini rahat atlatmak, sağlık problemlerinin önüne geçmek adına birkaç basit adımı mutlaka uygulamalısınız. Bunlar;
Sıvı tüketimine özen gösterilmelidir. Bol bol ve şık bir şekilde su tüketilmelidir. Şekerli gıdalardan olabildiğince uzak durulmalıdır. Kısıtlı miktarlarda tüketmek hem bebek hem de anne sağlığı için önemlidir. Gebelik döneminde anne adayının bağışıklık sisteminde düşüklük yaşanma ihtimali, normal dönemlere göre daha yüksektir. Probiyotik içerikli gıdaları tüketmek bağışıklık sistemini güçlendirmenin en iyi yoludur. Normal zamanlarda da önemli olan genital bölge temizliğine daha fazla özen gösterilmelidir. Tuvalet ihtiyacı anında aceleci davranmayarak, vücudun tam boşaltım yapmasına müsaade edilmelidir. Özellikle ayak bölgesinin sıcak tutulması önemlidir. Tuvalet ihtiyacını anında karşılaşmaya ve beklememeye özen gösterilmelidir. Pamuklu iç çamaşırı kullanılmalıdır. Kullanılan iç çamaşırı gün içerisinde sıklıkla değiştirilmelidir. Anne adayının iç çamaşırları yıkanırken başka kıyafetler ile karıştırılmamalıdır.Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu geçirmek önemli hem bebek hem de anne adayının sağlığı için önemli konulardandır. Hastalık belirti gösterebileceği gibi sinsice de devam edebilir. Gebelik takvimini takip eden hekim tarafından kontrol edilerek testler yapılır. Enfeksiyon geçirmemek ve tedavi sonrası tekrarlanmaması için alınacak önlemler ise oldukça önemlidir. Bebeğinizin ve sizin sağlığınız için muayene olmayı ihmal etmeyin.