Hamilelikte Doğum Tarihi Hesaplama
Bebek doğum tarihi hesaplama noktasında sistem üzerinde birbirinden çeşitli birçok yöntem mevcuttur
Bebek doğum tarihi hesaplama noktasında sistem üzerinde birbirinden çeşitli birçok yöntem mevcuttur. Gebelik hesaplama işlemi, hemen herkesin de bildiği üzere, son adet tarihi temel alınarak hesaplanır. Anne adaylarının özellikle merak etmekte olduğu en önemli hususlardan bir tanesi de bu oluyor.
Doğum tarihi hesaplamaları, gebelik haftası hesaplamaları ile eş zamanı yapılmakta olup hamilelik süreci genel itibariyle 40 hafta olarak belirlenir. Bebek gelişimi noktasında bebek doğum tarihini otomatik hesap araçları aracılığıyla saptayabileceğiniz gibi son adet gününüzün başlangıç tarihine 7 gün ekleyerek ve 3 ay çıkararak da rahatlıkla bulabilirsiniz.
Kadınlarda gebelik olgusu bir hayli hassas bir durum olup genel itibariyle bu süreç hafta hafta takip edilir. Aylık olarak ifade edilmekte olan hamilelik dönemlerinde doğum genelde 9 ay 10 gün sonrasında gerçekleşir. Fakat kimi beklenmedik durumlarda veya erken doğumun beklendiği durumlarda ise 38. veya 39. Haftada doktor eşliğinde doğum gerçekleştirilebilir.
Gebeliğin son ayında doğumu gerçekleşen bebeklerde herhangi bir sorun gözlenmemiş ise, bebek büyük oranda gelişimini tamamlamış durumdadır. Fakat bu nokta doğuma oldukça yakın olması sebebiyle de önemli olmakta, bu yüzden de anne adaylarının son derece dikkatli olması gerekir.
Peki, gebelik sürecinde bebek doğum tarihini hesaplamak için neden son adet tarihi hesaplanır? Bu durumda gebelik tarihi hesaplamasından yola çıkarak net bir ayrıma varılabilir. Çünkü yumurtlamanın ne zaman gerçekleştiği hakkında net bir bilgiye sahip olmak her zaman mümkün değildir.
Bu yüzden de her zaman için gebelik sürecinde doğum günü hesaplamaları, son adet tarihinin ilk gününden başlamak üzere sayılır. Bu süreçten sonrası ise 40 haftaya yani neredeyse 28. güne tekabül etmektedir.
Hamilelik tarihi hesaplama noktasında özellikle tercih edilen bir diğer hesaplama yöntemi ise ilişki tarihini temel alarak yapılan gebelik hesaplamalarıdır. Günümüzde birçok anne adayı, hamilelik döneminin son ilişkinin ardından gerçekleştiği kanaatine varsa da durum öyle olmak zorunda değildir ve bunun aksine son ilişki günü gebelik oluşmaz.
Gebelik süreci, son adet tarihi esas alınarak hesaplanmakta ve bu sayede en net bilgiye varılır. Sperm hücresi, cinsel ilişki esnasında 3-5 gün arasında canlılığını koruması sebebiyle gebelik aynı gün gerçekleşemeyebilir. Bunun yanında kadın vücudunda gelişen yumurta hücreleri de yumurtlama işlemini takip 24 saat boyunca canlılığını yani aktifliğini koruyabilir.
Bu durumda anne adayları, genellikle cinsel ilişkinin ardındaki ilk 5 günü değerlendirmezler ve gebelik sürecinin kaçıncı günde başladığı konusunda net bir ayrıma varamayabilirler. Bu özelliği dolayısıyla da dünyanın neresinde olursanız olun, adet tarihinin son günü esas alınmaktadır.
Bu süreçte anne adaylarının doktor tavsiyesi alması ve günlük aktivitelerine her zamankinden daha fazla önem vermesi hem bebe sağlığı hem de kendi sağlığı için oldukça önemli olacaktır. Hamileliğin önemli evrelerinden olan 2. Ayda anne adaylarının tükettikleri besinlere son derece dikkat etmesi ve bebeğin içsel gelişimlerini ek maddelerle desteklemeleri oldukça önemli olur.
Bu dönemlerde anne adaylarında şiddetli baş dönmeleri ve halsizlik durumları sıklıkla gözlenir. Bu gibi durumlarda kesinlikle doktorla irtibata geçilmeli ve süreç tamamıyla kontrol altında tutulmalıdır. Burada özellikle üzerinde durulması gereken bir durum da ani ve sarsıcı hareketlerden uzak durmak ve kan basıncını sürekli olarak kontrol etme olacaktır.
Çünkü hamileliğin 4.ayında bebekler hem tat alma duyusunu geliştirmek hem de tat duygularını anlamlandırmak istemektedirler. Bu durum da anne adayları sıklıkla açlık durumu ile karşı karşıya kalabilir. Aynı zamanda gebeliğin 4. Ayın sonları, 5. Ayların başında cinsiyetinin net bir şekilde belirlendiği tespit edilmektedir. Yani 5. Ay, bebek için yapılan alışverişlerde oldukça önemli olacaktır.
Tüm hareketlerinin anne adayları tarafından kolaylıkla hissedilebildiği bu süreçte, kemikler de önemli ölçülerde gelişir ve sağlamlaşır. Bu süreçte anne adaylarına her zamankinden çok daha fazla dikkat etmesi gerekir. Görme duyusunun ve ayrıca kilo artışının da etkisi ile bebek 7. Ayın sonlarına doğru önemli ölçülerde gelişme gösterir.
Bu nedenle de erken doğumların büyük bir kısmı da bu dönemlerde görülür. Özellikle bu dönemlerde anne adaylarının kaygı ve stresten uzak durması, bolca dinlenmesi gerekir. Kısaca özetlemek gerekirse gebeliğin 9. Ayındaysanız bebeğinizin ilk sesini ve minik parmakları ile ellerinizi sıkmasına az kalmış demektir.
Bazı annelerin, özellikle astrolojiye ilgi duyanların bebeğin burcu açısından da doğum tarihini merak ettikleri bir gerçek. Hangi burçtan, veya doğum tarihi ne zaman olursa olsun, sağlıklı bir bebeği kucağa almaktan daha çok mutluluk veren bir şey yoktur.