Gebelikte Son Üç Ay
Gebelikte 3
Gebelikte 3. Trimester, yani son üç ay mutlu sona doğru yaklaşan hamilelik sürecinin belki de en zor dönemi...
Hamilelik her kadının hayalini kurduğu güzel bir duygudur. Bilinçli anne ve baba olmak için hamilelik döneminde ve hamilelik sonrası için araştırma yapıp önemli adımlar atmak hem anne adayları hem de bebekleri için büyük önem arz eder. Anne adaylarının sağlıklı huzurlu bir hamilelik dönemi geçirerek sağlıklı bebekler dünyaya getirmeleri için yalnızca hamilelik süreci boyunca değil hamilelik sonrasında da dikkat etmemiz gereken şeyler vardır.
Anne adaylarının hamilelik süreci başlamadan önce sağlık kontrolünden geçmesi, dengeli ve düzenli beslenip yaşam kalitesini artırmaya yönelik girişimlerde bulunuyor olması hem anne adayına hem de bebeğe iyi gelir.
Anne adaylarının hamile kaldıktan sonra bebeğin gelişimi için gerekli tüm önlemleri alması gerekir. Hamilelik dönemi genel olarak anne adayları için hassas önemli zamanlar mevcuttur. Bu süreç boyunca ilk zamanlarda dikkat edildiği kadar son dönemlerde de dikkat edilmelidir. Gebelikte son üç ay bebek gelişimini tamamlamış ve yeterince büyümüş olacağı için annenin de ağrıları da aynı oranda artacaktır.
Bebeğin alanı daraldığı için hareketleri kısıtlanacak ve daha az hareket etmeye başlayacaktır. Bu durum anne adaylarını korkutmamalıdır. Çünkü bebeğin alanı daraldığı için daha az hareket etmesi normaldir. Gebeliğin sonlarına doğru anne adaylarının ağrıları arttığı için hamileliğin son üç ayı yani 27.ve 40.haftalara denk gelen süre zarfında olabildiğince dinlenmeleri gerekir. Hamileliğin son üç ayında bebek gelişimi tamamladığı için büyüyüp ağırlaşacaktır.
Bu evrede anne adaylarının çok ağır beslenmemesi gerekir. Çünkü bebek anne sütü ile beslenmektedir. Hamilelik boyunca ne kadar dikkatli olunursa olunsun asıl önemli olan hamileliğin son üç ayıdır. Bu dönemde anne adayları çoğu enfeksiyon hastalıkları ve solunum yolu ile bulaşan hastalıklara karşı daha dirençsiz olur. 3. Trimester adı verilen bu dönemde öksürük boğaz ağrısı yüksek ateş gibi tetikleyen ağrılar doğumun daha erken başlamasına neden olabilir. Bu hastalıklara karşı doktor önermedikçe ilaç kullanılması sakıncalıdır. Buna çözüm olarak çoğu doktor hamileliğin ilk, ikinci ve üçüncü trimester döneminde anne adayının grip aşısı olmasını önerir.
Söz konusu aşı dışarıdan gelecek aktif virüs ve gribe yol açacak bir durum olmasını engeller. Bunun yanı sıra bebeğin ve anne adaylarının sağlığı için de kapalı ortamlardan uzak kalmalı ve gerekmedikçe uzun süre bulunmamalıdır. Özellikle dışarıdan getirilen meyve ve sebzeler bol suyla yıkayıp öyle tüketilmelidir.
Gereken yerde maske kullanılmalı ve sık sık ellerini bol su ve sabunla yıkamaları önerilir. Hamilelik döneminde anneler kendine yeterince baksa da bu durum sadece dışarıdan ve beslenme ile ilgili değildir. Hamilelik döneminde anneler psikolojik olarak da zaman zaman çökecektir çünkü duygusal olarak bebek çok etkileyecek ve hormonsal olarak da birçok değişime neden olacaktır.
Gebelikte son üç ay anne adaylarını psikolojik açıdan etkileyeceği için daha dikkatli olmaları gerekir. Anne ve babalar bu konu da ne kadar bilinçli olursa bebekler de o kadar sağlıklı ve gelişimini tamamlamış olarak dünyaya gelirler. Hamilelik boyunca anneler kadar babalar da bilinçli olmalıdır. Anneye daha fazla ilgi yardımcı olma konusunda annelere destek çıkmalıdır. Anne adayları hamileliğin 3. Trimester döneminde kendilerini iyi hissetmeleri bebek için de faydalı olacaktır.
Gebelik sürecinde doğumdan önceki hazırlıklar genellikle hamileliğin ikinci trimester döneminde yapılmaktadır. Böylesi anne adayları için de iyi olacaktır. Artan doğum sancılarında yalancı sancılar sizi korkutmamalıdır. Kalsiyum ve magnezyum içeren besinler tüketmek hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı açısından faydalı olacaktır.
Hamilelik döneminde bebeğe gösterilen ilgi kadar anne adayının kendisine vakit ayırması da büyük önem taşır. Anne adayları sağlıklı bireyler olursa bebekler de sağlıklı olacaktır. Anne adaylarının 3.Trimester döneminde yaşamış olduğu değişikliklerden bahsedecek olursak; annenin bu dönemde en çok zorlanacağı durum nefes daralması olur. Son 3 ay içerisinde meydana gelen tüm nefes darlıkları normal olduğu için endişelenmenize gerek yoktur.
Nefes almanızın çok zorlaştığı dönemlerde doktorunuza danışabilirsiniz. Nefes daralmasının en temel nedeni bebeğin büyümesi sonucu akciğere baskı yapıyor olmasıdır. Bazı anne adaylarının uzanırken dahi nefesi daralır. Böyle durumlarda yastıklardan destek alarak daha rahat uyku uyumayı deneyebilirsiniz.