Ev Temizliğinin Püf Noktaları
Hem çalışan hem de çalışmayan kadınların ev temizliği süreçleri oldukça vakit alıyor
Hem çalışan hem de çalışmayan kadınların ev temizliği süreçleri oldukça vakit alıyor. Sürekli temizlik yaptığımız halde evimizin temiz olup olmadığı konusunda içimiz hiçbir zaman rahat etmiyor.
Sosyal mecralarda dahi farklı şekillerde ev temizliği videoları yayınlayıp izlenme rekorları kırmakta. En fonksiyonel temizlik nasıl yapılır, ev temizliği yaparken nereden başlamak gerekir, daha kolay ve daha temizlik nasıl uygulanabilir, daha kısa zamanda pratik temizlik yolları nelerdir gibi birçok bilgiyi kadınlar kendi aralarında paylaşır hale geldi.
Bu yazımızda sizler için, pratik ev temizliği yöntemleri hakkında detaylara yer verdik. İyi okumalar dileriz,
Pratik Ev Temizliği Öncesinde Neler Yapılmalı?Evi kolay bir şekilde temizleyebilmek için öncelikle detaylı bir temizliğin şart olduğunu söylemeliyiz. Örneğin mutfak fayansları, banyo fayansları, rutubetli duvarlar, yağlı mutfak dolapları, yağlı fırın içi, kirli cam ve perdeler, uzun zamandır yıkanmamış halılar ya da düzenlenmemiş çekmece içleri. En zor olan aslında bu kısım. Şimdi bu noktalar için sizlere ufak küçük ipuçları aktaracağız.
Mutfakta, banyoda ya da koridorda evinizin her yerinde fayans derz araları belirli bir süre sonra sararmaya başlar. Kadınlar derz araları nasıl temizlenir sorusunun cevabını yıllardır aramakta. Bunun için en kolay ve uzun yıllar sararmaya fayans aralarına kolay bir şekilde ulaşmanın bir yolu mevcut.
Kırtasiyeler de, internette ya da hobi marketlerde satılan hobi boyaları ile derz aralarının boyayabilirsiniz. Birçok farklı markanın hobi boyası mevcut. Ahşap, cam, fayans, mermer ya da demir üzerine kolayca tutunma özelliğine sahip olan bu boyaların kokusuz özelliklerine sahip vernikleri de bulunuyor. Derz aralarına küçük bir fırça yardımı ile iki kat boya sürüp kurumasını bekledikten sonra, vernikleme işlemini de aynı şekilde küçük bir fırça yardımı ile kısa zamanda tamamlayabiliyorsunuz.
Bu işlemi yaparken fayansları kenarlarına kağıt bant çekmeniz boyayı düz bir şekilde taşırmadan ve titretmeden sürmenize yardımcı olur. Boya ve vernik kuruduktan sonra bantları çıkararak pürüzsüz bir şekilde tertemiz fayans aralarına sahip olacaksınız. Çay kahve gibi herhangi bir şey dökülmüş olsa bile leke tutmayacak, yerleri ya da banyo duvarlarını temizlediğimiz anda ise temizliği kolay bir şekilde ön plana çıkarmış olacaksınız. Bu meşakkatli gibi görünüyor olsa da bu işlemin ardından yıllarca pratik temizlik ile zamandan büyük ölçüde tasarruf edebilirsiniz.
Rutubetli Duvarlar Nasıl Temizlenmelidir?Rutubetli duvarı silmek, yıkamak hiç bir çözüm vermez. Çünkü bu duvarlar soğuk ve sıcağın birbiri ile çakışması sonucu oluşan nemden kaynaklı bakteri üretmeye başlar. Bunun için ise en sağlıklı çözüm yeni nesil rutubet engelleyici boyalar ile rutubetli olan duvarı boyamaktır. Bu boyalar, duvara çok kolay bir şekilde tutunur ve damlama olmaz. Sürüldüğünde fırça izi oluşmaz. Bunun için profesyonel boyacı olmanıza da gerek yok. Evde çok kolay bir şekilde temiz edeceğiniz boyayı duvara uygulayabilir ve yıllarca rutubetli ortamlardan kurtulmuş olursunuz.
Pratik ev temizliği yapabilmek için aslında genel ev düzeninin kurulu olması gerekir. Tezgah üstü gün içerisinde dağılacaktır. Her an mutfağın toplu olması gibi bir durum maalesef olmamakta. Ama kolay bir şekilde burayı toparlayabilmenin püf noktası, gizli kalan ayrıntıların daha önceden yapılmış olması.
Bunun için sizlere önerebileceğimiz birkaç husus bulunuyor.
Mutfak dolaplarını temizlemeyi ertelemeyin. Nasıl ki tezgah üstünü her topladığımız anda siliyoruz, mutfak dolaplarını da anlık olarak silebilir, her açtığınız çekmecede düzen yok ise anında toplayabilirsiniz. Bu size çok fazla vakit kazandırır.
Bazı kişiler ayda bir ya da iki defa mutfak temizliğine detaylı bir şekilde vakit ayırıyor. Bu hem iş yükü getirirken hem de büyük bir zaman ayırmak şart oluyor. Oysaki boş kaldığınız bir anda temiz bir bez ve bulaşık makinesi parlatıcısı ile mutfak dolaplarını kısa sürede temizleyebilirsiniz. Bulaşık makinesinin boş olduğu zamanlarda kullanmadığımız tabak, bardak gibi eşyaları kısa programda çalıştırarak yerine koymak her daim temiz olmayı sağlar.
Fırın içi temizliğinde de sizlere verebileceğimiz en büyük ipucu fırını kullandıktan hemen sonra sirkeli karbonatlı bir bez ile anında temizlemeniz olacaktır. Temizliği ertelenen, şu gün yaparım denilen fırın temizlikleri hem çok daha fazla zaman ayrılmanız gereken bir işlem olup hem de zorlu lekelerle baş etmenize sebep olacak. Bundan ötürü de kimyasallar kullanmak durumundan kalınıyor. Deterjan artıklarının kaldığı bir fırın ise sağlık için ciddi tehlikeler oluşturmakta.
Halılarınızın ve perdelerinin yılda en az 2 defa yıkanması gerekir. Gözle görmeseniz de halılar ve perdeler en çok bakteriyi içinde bulunduran eşyalardır. Halıların silmek görünürdeki lekeleri yok etmeyi sağlarken asla etkin bir temizlik sunmaz. Bunun için perdelerinizi evde kolayca yıkayabileceğiniz gibi hem perde hem de halılarınızı güvendiğiniz, temizliğinden emin olduğunuz firmalara yıkattırabilirsiniz.
Dolap ve Çekmece Düzenlemeleri Nasıl Yapılmalıdır?Son yıllarda kadınların en çok tercih ettikleri ürünler arasında yer alan organizatörler, dolap, çekmece gibi alanları çok güzel düzenlemeye yardımcı oluyor. Hem daha düzenli durmalarını sağlarken hem de kullanım esnasında arananı kolay bulma imkanı tanıyor. Siz de bu organizatörlerin yardımı ile evinizi düzenini oluşturmalı her eşyanın yerini sabit hale getirmelisiniz. Bu düzen sizin gelecek zamandaki ev temizliği süresini ciddi anlamda kısaltacaktır.
Ev içerisinde meşakkatli ve zaman alan temizlenmesi gereken alanlardan kısaca bahsettik. Tüm bu detaylar biraz zaman alıcı gibi gözükmüş olsa da bundan sonra gündelik yapacağınız temizlik süresi çok daha kısa olup, pratik bir şekilde ev temizliğinde size yardımcı olacaklar.
Pratik Ev Temizliği Nasıl Yapılır?Detayları temiz olan bir evi temizlemek oldukça pratiktir. Bunun için yapılması gerekenler;
Gün içerisinde kullanılan ve ortada kalan eşyaları kolay toparlayabilmenin her odada gizli bir sepet edinin. İşiniz bittikten sonra sepette biriktirerek gün sonunda her şeyi yerli yerine yerleştirmek kolaylaşır. Pratik ev temizliği yapmanın ilk kuralı cam, kapı önü, balkon gibi toz alan alanları önce temizlemek. Buralarda biriken tozları en başta temizleyerek, ev içerisinde temizlenen alana gelmemesi için önemli bir konudur. Mutfak temizliği bulaşıkların makineye yerleştirilmesi her işin önceliği olduğunda, evin hem kötü kokmaması hem de temizlik için uygun zemin hazırlanması açısından en önemli kural. Bunun için mümkün oldukça yemek sonrası mutfak toparlamak iş yükünü hafifletecektir. Her yer toplu ve düzenli tek yapmak gereken şey ise silme ve süpürme işlemi. Kadınlar önce Dikmeli sonra süpürmeli miyim gibi detaylara çok fazla takılıyor. Haksız da değiliz bu konuda. Öncelikle süpürme işlemi yapılır. Süpürme esnasında olabildiğince tüm toz ve kirler alınmaya çalışılmalıdır. Daha sonra etraftaki toz alınmalıdır. Eğer toz alma işleminden sonra süpürme işlemi yapılır ise tekrar eşyalar toz olacaktır. Buna dikkat edilmelidir. Tuvalet ve banyo temizliği her gün yapılması gereken bir iş olmalı. Bunun için banyoya özel çamaşır suyu her daim bir kenarda bulundurarak klozet içerisine lavabolara ve duşa kabin içerisine püskürtmeli ve suyla arındırılmalıdır. Bu da banyo ve tuvaletin her daim temiz olmasını sağlar. Gün içerisinde ev içi havalandırılmalıdır. Bu yapılmadığı taktirde yapılan ev temizliği asla kendini göstermez.Detayları temiz olan bir ev için, günlük rutin temizlik için en fazla yarım saat ayırmak, uzun süre düzenli ve temiz kalmayı sağlar.