Demir Eksikliğine Ne İyi Gelir?

24 Ağustos 2021 - 23:32

Vücudun ihtiyaç duyduğu demir miktarının karşılanamadığı durumlarda, demir eksikliği problemi meydana gelmektedir

Vücudun ihtiyaç duyduğu demir miktarının karşılanamadığı durumlarda, demir eksikliği problemi meydana gelmektedir. Öyle ki demir, insan sağlığı için oldukça gerekli olan bir elementtir. Çünkü vücutta birbirinden önemli görevleri vardır. En önemli görevlerinden biri, alyuvar üretiminde rol oynamasıdır. Alyuvarlar, hemoglobin içermektedir ve hemoglobinler de demir içermektedir. Kandaki demir oranı düştüğünde ise dokulara oksijen taşınamaz ve demir eksikliği anemisi meydana gelir. Çünkü alyuvarlar solunum esnasında oksijen taşınması görevini üstlenerek dokulara oksijen taşımaktadır.

Demir eksikliği, başta mide kanseri ve bağırsak kanseri gibi hastalıkların belirtisi olarak da kabul edilmektedir. Vücutta demir eksikliği görüldüğü takdirde kandaki demir miktarını arttırmak gerekir. Bu durumda yüksek miktarda demir içeren besinleri bol bol tüketerek demir eksikliğinden kurtulabilirsiniz. Peki demir takviyesi için tercih edebileceğimiz besin maddeleri hangileridir? Cevabını hep birlikte inceleyelim.

Demir Eksikliğine İyi Gelen Yiyecekler

Bazı yiyecekler yüksek miktarda demir içermesinden dolayı diğer besinlerden ayrılmaktadır. Demir eksikliğinde bu yiyeceklerin tüketimini arttırmanız, demir eksikliği belirtilerinin giderilmesinde sizlere yardımcı olacaktır.

Ispanak: Yüksek miktarda demir içermektedir. Bu nedenle demir eksikliği tedavisinde sıklıkla tercih edilmekte ve etkili bir çözüm yöntemi olarak adlandırılmaktadır. Pekmez: Sıklıkla uzman doktorlar tarafından demir eksikliği tedavisinde tercih edilmektedir. Bağışıklık sistemini güçlendirmekle kalmaz aynı zamanda kendinizi çok daha dinç hissetmenizi sağlamaktadır. Ayrıca kan yapıcı fonksiyonuyla, kansızlık tedavisinde kanıtlanmış bir etkisi mevcuttur. Yumurta: Oldukça faydalı bir besindir. Mineral ve vitamin açısından zengin olan yumurta, demir içeriği açısından da oldukça yeterlidir. Özellikle çocuk gelişiminde yumurtanın düzenli tüketilmesi gerekmektedir. Et Ürünleri: Bol miktarda protein ve demir içermektedir. Günde bir öğün et tüketmeniz tavsiye edilir. Ancak içerdiği kolesterol miktarını da düşünerek tüketim miktarınızı çok da abartmamanız tavsiye edilmektedir. Ayrıca karaciğer ve dalak tüketiminin de demir eksikliği tedavisinde rol oynadığı bilinmektedir. Demir Eksikliği Tedavisi

Doktorlar tarafından genellikle demir takviyesi alınması tavsiye edilir. Ancak bu konuda kendi doktorunuza danışmanız gerekmektedir. Çünkü demir eksikliğine sebep olan başka bir rahatsızlığınız olabilir. Bu sebepten ötürü ilk olarak bir hekim tarafından muayene edilmeniz faydalı olacaktır.

C vitamini, vücutta demir emilimini arttıran bir vitamin çeşididir. Yüksek miktarda C vitamini içeren yiyecekler ile beslenerek, vücudunuza aldığınız demir miktarının bağırsaklardan emilme miktarının artmasını sağlayabilirsiniz.

Kullanmakta olduğunuz ilaçlar, vücudunuzdaki demir emilimi miktarını azaltıyor olabilir. Örneğin mide ekşimesi için kullanılan antiasit ilaçlar, demir emilimini azaltmaktadır. Doktorunuz ile görüşerek kullanmakta olduğunuz ilacı kesebilir ya da bir demir takviyesi kullanmaya başlayabilirsiniz.

Bir doktora danışmadan kullandığınız demir takviyeleri, yanlış doz miktarları sebebiyle başka rahatsızlıklara sebep olabilir. Bu nedenle doktorunuza veya eczacınıza danışmadan demir takviyesi kullanmamanız tavsiye edilmektedir.

Demir Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Beden sağlığı açısından oldukça önemli olan demirin vücutta eksikliği halinde, kişinin günlük hayatını da etkileyebilen rahatsızlıklar görülebilmektedir. Demir eksikliğinizin olup olmadığını anlamak için aşağıda yer alan belirtilerin inceleyebilirsiniz.

Ciltte kuruluk yaşanması Halsizlik Konsantrasyon bozukluğu Saç dökülmesi Ağızda yaraların oluşması Kronik baş ağrısı Baş dönmesi Toz, toprak, buz yeme isteği El ve ayakta karıncalanma, soğukluk hissi Genel olarak sinirli ruh hali El ve ayak tırnaklarında beyaz lekeler ve pullanmalar Saç ve tırnaklarda kırılmaların artması Demir Eksikliği Sebepleri Nelerdir?

Demir eksikliğine neden olan birçok faktör olabilir. Ancak genellikle yanlış beslenmeden kaynaklandığı bilinmektedir. Diğer demir eksikliği nedenlerine değinecek olursak;

Yanlış diyet uygulanması ve yetersiz beslenme B12 ve folik asit yetersizliği Aşırı adet kanaması Hayvansal gıdaların az, işlenmiş gıdaların fazla tüketilmesi Fazla kahve ve çay tüketimi Aşırı kafeinli ürünlerin fazla tüketilmesi Vücuda alınan demir miktarının yeterli miktarda emilememesi (mide ve bağırsak rahatsızlıkları) Gebelik Emzirme dönemi Ergenlik dönemi Sık sık doğum yapmak

Demir eksikliği problemi yaşadığınızı düşünüyorsanız, emin olmak için uzman bir hekimle görüşmenizi tavsiye ederiz.