Blog Yazmaya Ne Dersiniz?
Çağımız hiç şüphesiz internet çağı
Çağımız hiç şüphesiz internet çağı...
Günlük yaşantınız boyunca internetle ne kadar sık haşır-neşir olduğunuzu bir düşünün. Alışverişten bilgi edinmeye, seyahat biletlerinden konser duyurularına, film ve dizi izlemeye kadar günlük pek çok aktiviteyi internet üzerinden yapıyoruz.
Blog yazmak, bir web sitesi sahibi olmak ve bu site üzerinden abartısız tüm dünyaya saniyeler içinde ulaşmak artık çok kolay...
Tüm dünyada milyonlarca kişi, Blog yazarak hem boş vakitlerini en iyi şekilde değerlendiriyor, hem de çoğu bu sayede hatırı sayılır bir gelir elde ediyorlar. İnsanın hobi olarak edindiği uğraş üzerinden gelir elde edebilmesi kulağa hoş gelmiyor mu?
Hangi Konuda Blog Yazabilirsiniz?Bu sorunun cevabı sonsuz ve tamamen size bağlı.
Hangi konuda/konularda kendinizi dolu, yeterli ve öğretici hissediyorsanız işte o konu veya konular sizin blogunuzun temelini oluşturabilir. Yemek tariflerinden ev dekorasyonuna, makyaj bilgilerinden kişisel bakım tüyolarına, çiçek-bitki bakımından evcil hayvan hatta akvaryum bakımına kadar kadar konunuzu belirleyin ve yazmaya başlayın...
Şu anda, bu yazıyı okuduğunuz web sitesi olan www.kadinvekahve.com da bir blog sitesi aslında. Biz de, ekip olarak kadına dair her konuda bilgi paylaşımları yapmaya, sizlerden gelen yorum ve geri bildirimlere göre farklı kategorilerde ilerleyeceğimiz yönü belirlemeye çalışıyoruz.
Blog Yazmak İçin Neler Gerekli?Öncelikle sabır...
Milyarlarca web sitesinin arasında yer almak, bilinir ve aranır hale gelmek ister istemez uzun bir süre alacaktır.
Bu iş için ayıracağınız zaman...
Özellikle ev hanımlarının gündelik işlerden, çocuk ve kişisel bakımdan dolayı çok da fazla boş vaktinin olmadığını biliyoruz. Ama günlük yaklaşık bir saat blog sayfanıza içerik eklemek için ayırmanız yeterli olacaktır. Giderek ustalaşacak ve yazının başta Google olmak üzere tüm arama motorlarının aradığı kriterlere uygun olmasına dikkat etmeye başlayacaksınız.
Bilgi, Birikim, Tecrübe...
En çok ihtiyacınız olacak şeyler aslında bunlar... Çünkü bunlar ne yazık ki para ile satın alınamayan değerler. Kendinizi en iyi hissettiğiniz konular zaten en bilgili ve tecrübeli olduğunuz konulardır. Hem yazarken, hem de paylaşırken kendinizi son derece yeterli ve rahat hissedeceğiniz konu sizin web sitenizin konusu olmalı...
Bir Alan Adı (Domain) ve Barındırma Alanı (Hosting)…
Sizi, fikrinizi ve blog'unuzun içeriğini en iyi yansıtacak mümkün olduğunca kısa ama özlü bir alan adı diğer adıyla domain sahibi olmalısınız. www.sizinsiteniz.com gibi bir alan adı, projenizi veya sizi en iyi temsil edecek, akılda kalıcı, mümkün olduğu kadar ç, ı, ğ, ö, ş, ü gibi Türkçe Karakterler içermeyen bir alan adı belirlemeye çalışın. Tabi bu alan adının daha önce sahiplenmemiş olması şart... Böyle bir durumda farklı alan adı uzantılarını (.net, .info, .biz vb. gibi) tercih edebilirsiniz.
.wordpress, .blogger vb. uzantılar ile Blog yazmak istemiyorsanız kendinize özgü bir alan adını kayıt ettirmeniz şart. Alan adları kayıt firmaları tarafından bir veya birkaç yıllığına kayıt edilir ve kayıt sürelerinin sonlarında yenilenmeleri gerekir. Bir alan adı için yıllık ödenecek miktar 80-100 TL civarındadır.
Sıra geldi, web site içeriğinizi barındıracak olan Hosting aşamasına... Evet bir barınma alanı yani Hosting paketi almanız gerekecek.
Wordpress, Blogger, Winx gibi pek çok ücretsiz web site altyapısı sunan kuruluşlar olsa da, bir web sitesi için inanılmaz önemli olan tasarım seçiminiz ücretsiz paketlerde çok kısıtlı olacak veya bir süre sonra size dar gelmeye başlayacaktır. Yine yıllık bazda 150 TL civarı bir maliyetle yeterli bir hosting paketi almanız yıl boyu web sitenizi geliştirmenize ve yeni içerikler eklemenize olanak tanıyacaktır.
SSL Sertifikası
Yine başta (en çok tercih edilen olduğu için) Google olmak üzere, tüm arama motorları Güvenli Bağlantı Sertifikası olmayan web sitelerini sıralamalarda üst sıralara taşımak istemiyorlar. http:// yerine https:// adresli, yani SSL sertifikalı siteler, güvenirliği belgeli siteler olarak daha avantajlı konumlara gelebiliyorlar...
Ve Tasarım...
Bir Web sitesinin görüntüsü ve dizaynı en az hızı ve güvenilirliği kadar önemli... kurumsal da olsa, kişisel de olsa bir web sitesi, amaca ve içeriğe uygun en şık tasarımı hak eder. Bu yüzden bir kere seçip ziyaretçilerinize sunacağınız web sitenizin tasarımı oldukça önemli.
Ayrıca unutulmaması gereken bir diğer konu da mobil cihaz uyumu. Çünkü masaüstü veya dizüstü bilgisayarlarla birlikte, cep telefonu ve tablet gibi mobil cihazlardan yapılan web site ziyaretlerinin oranı giderek artıyor. Web sitenizin masaüstü bilgisayarınızda olduğu kadar, mobil cihazlarda da en kolay okunacak şekilde tasarlanmış olması ziyaretçilerinizin sizin sitenizi tercih etmeleri için geçerli bir neden.
Düzenli girilen İçerikler...
Kişisel web sitenizin veya Blog'unuzun sürekli güncellenmesi, yeni içeriklerle daha da zenginleştirilmesi, arama motorlarına uyumunun (ki buna "Search Engine Optimization" yani kısaca SEO deniyor) sağlanması orta ve uzun vadede ziyaretçi sayınızı ve kalitesini arttıracaktır.
Arama motorları tarayacakları makale/yazılarda belli kriterler ararlar. Kullanılan dil, bilgi içeriği, özgünlük, kelime sayısı ve içeriğin siteye uyumu gibi çok fazla kriter, arama sonuçlarında sizin yazınızın alacağı sıralamayı etkiler. Bu nedenle SEO uyumlu yazılar konusunda da kendinizi geliştirmelisiniz.
Arama sonuçlarında yükselmek, ilk sayfada yer almak, referans web sitesi ünvanına ulaşmak için hem yazı konularınızı, hem yazınızın hedef kitlesini, hem de bu yazıların anahtar sözcüklerini çok iyi belirlemeniz gerekir. Örneğin; yemek tariflerinin bulunduğu bir sitede bir börek tarifi yazacaksanız ve anahtar sözcüğünüz "börek tarifi" ise, arama sonuçlarında rekabete yenik düşersiniz. Çünkü bu anahtar kelimeyi hedefleyen on binlerce web sitesi ile rekabet etmeniz gerekecektir. Bunun yerine, daha belirgin ve özel bir anahtar kelimesi örneğin; "Avokadolu börek tarifini" seçerseniz siteniz için bir avantaj sağlayacaktır.
Sosyal Medya...
Günümüzün vaz geçilemeyen ortamları sosyal medya platformlarını da unutmamak lazım. Web sitenize özel, mümkünse aynı adı taşıyan sosyal medya hesapları açmayı, benzer içerikli web sitelerinin sosyal medya hesaplarını takip etmeyi, içeriğinizi web sitenizden sonra sosyal medya platformlarında da paylaşmayı asla ihmal etmeyin. Bir instagram ve facebook sayfası size giderek artan bir trafik sağlayacak, size ziyaretçilerinizle bire bir iletişim kurma şansı verecektir. Ayrıca içeriklerinizi bir video ile desteklemek hatta bir Youtube kanalı açıp, web sitenizle birlikte geliştirmek mükemmel sonuçlar verecektir.
Sabırla, bilgiyle ve SEO kriterleri ile sitenize düzenli içerik girmeye başladınız. Arama sonuçlarında yavaş yavaş yükseliyorsunuz. Bu da ziyaretçi sayınız her geçen gün artıyor demektir. Web site trafiğiniz arttıkça blog sayfanız dikkat çekmeye başlayacaktır. Bu aşamada artık içeriğinizle ilgili üretici, pazarlama vb. şirketler sizden yazılarınızda, videolarınızda kendi markalarına yer vermenizi istemeye başlayacaklardır. Örneğin bir örgü blogu yazıyorsanız, örgü ipi üreticilerinin ürünlerini ve görsellerini kullanmanız, trafiği yüksek bir sitede çok iyi bir reklam platformu olacaktır.
Bu tür sponsorluk anlaşmaları dışında web siteniz üzerinde reklam yayınlayarak tıklama veya gösterim başına gelir elde etmeniz de mümkün.
Yine bir Google ürünü olan Google Adsense, bu tür reklam ağlarının en bilineni. Adsense dışında AdsTerra, Propeller Ads, Yandex Partner gibi, reklam yayınlama platformları onay sürecinden sonra web sitenizin çeşitli alanlarında, içerikle veya ziyaretçilerinizin eğilimleri ile ilgili reklamlar yayınlamaya başlıyorlar. Siteniz üzerindeki reklamlara ziyaretçileriniz tarafından yapılan her tıklama veya gösterim size mülk sahibi olarak bir miktar para kazandırıyor.
Blog yazmak, vakit ayırdığınız ve düzenli içerik girdiğiniz sürece başarı grafiğinizin nasıl yükseldiğini gözlerinizle görebileceğiniz, tatmin edici ve gerçekten keyifli bir uğraş.
Aklınızda bir fikir, yeterli bilgi birikiminiz ve blog yazmak gibi bir niyetiniz varsa, size her türlü teknik desteği sunmaya bizler de hazırız...
Yorum ve sorularınızı yanıtlamaktan mutluluk duyacağız.
Sağlıcakla kalın...