Biotin (B₇ Vitamini) ve Saç Üzerine Etkileri

28 Şubat 2022 - 12:50

Biotin, literatürde, H vitamini veya B₇ vitamini olarak da adlandırılan ve güncel haberlerde karşımıza sıklıkla "güzellik vitamini" adıyla çıkan bir vitamindir

Biotin, literatürde, H vitamini veya B₇ vitamini olarak da adlandırılan ve güncel haberlerde karşımıza sıklıkla "güzellik vitamini" adıyla çıkan bir vitamindir. Kimyasal formülü C₁₀H₁₆N₂O₃S olan B₇ vitamini, suda çözünen bir B kompleksi vitaminidir.

B₇ vitamini; cilt, saç ve tırnakların sağlığı açısından son derece önemli bir yere sahiptir. Eğer, vücudunuz için gerekli miktarda B₇ vitamini tüketmiyorsanız saç dökülmesi problemi yaşamınız olağandır.

Kurdeşen ve benzeri saç problemleri ile karşılaşmamak için günlük ihtiyaç duyduğunuz B₇ vitamini miktarını vücuda sağlamanız gerekmektedir. Birçok insan fazla biotin tüketiminin sağlık açısından yararlı olacağını düşünerek ek takviyeler kullanmaktadır. Bizler, sizin için bu yazımızda B₇ vitamini içeren gıdalar ve Biotin takviyesi satın alırken dikkat edeceğiniz hususlara değindik.

Biotinin Saç Üzerindeki Etkisi

Uzun saçlar birçoğunuzun hayali olmuştur. Keratin; cilt, saç ve tırnak yapısı için en önemli proteinlerden bir tanesi olmaktadır. B₇ vitamini de vücudun keratin altyapısını iyileştirmektedir. Biotinin saç uzaması üzerindeki etkisine değinecek olursak B₇ vitamini saç uzaması üzerindeki etkileri kesin olarak bilinmemektedir.

Fakat yapılan bir araştırmaya göre iki grup oluşturularak biotinin saç üzerindeki etkisi gözlemlenmiştir. Bir gruba Biotin takviyesi uygulanarak saç uzamasındaki etkiler gözlemlenmiştir. Çalışmanın sonunda kadınların saç dökülme probleminin azaldığı ve uygulanan bölgede saç uzaması yaşandığı tespit edilmiştir. Aynı araştırmacı tarafından yapılan başka bir araştırmada da benzeri sonuçlar ile karşılaşılmıştır.

Günlük Tüketilmesi Gereken Biotin Miktarı

Biotin eksikliği birçok kişi de yaygın olarak bulunmaktadır. Tüketmeniz gereken biotin miktarı yaşınızla ve cinsiyetinizle ilişkili olduğu için değişiklik göstermektedir. Ayrıca emziren ve hamile kadınlar için biotin miktarı daha fazla olabilmektedir. Günlük tüketmeniz gereken biotin miktarını öğrenmek için doktorunuzun istediği testleri yaptıktan sonra bu oranı öğrenmeniz mümkündür.

Doktorunuz sağlıklı bir şekilde biotin tüketimini arttırabilmeniz için sizlere rehberlik yapacaktır. Önerilen B₇ vitamini tüketimini elde etmek için beslenmenize dikkat etmeniz gerekmektedir. Sizler için biotin bakımından zengin gıdalara yer verdik.

B₇ vitamini Bakımından Zengin Gıdalar

Gün içerisinde tüketmiş olduğunuz yiyeceklerden yeterli miktarda B₇ vitamini alıyorsunuzdur. Fakat biotin alımınızı arttırmak istiyorsanız, beslenme alışkanlığına bu gıdaları ekleyerek alımı arttırabilirsiniz. Bu yiyeceklerden bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:

Yumurta sarısı Muz Mantar Kepekli tahıllar Badem ve yer fıstığı gibi yağlı tohumlar Baklagiller Havuç Karnabahar

Isı, B₇ vitamini etkisini düşürebildiği için pişirilmemiş yiyecekleri tercih etmeniz, ihtiyacınız olan B₇ vitamini miktarını karşılamanızı destekleyecektir. Bu miktar yiyecekten yiyeceği farklılık gösterdiği için mümkün olduğunca beslenmenize özen göstermelisiniz. B₇ vitamini içeren besin takviyeleri de vücudunuz için ihtiyaç duyduğunuz B₇ vitamini miktarını sağlama açısından son derece önemlidir.

Çoğu kişi B₇ vitamini miktarını arttırmanın çok faydalı olacağını düşünmektedir. Fakat vücut için gerekli olan miktardan fazlasını almak bir takım yan etkileri yol açabilmektedir. Bu yan etkilerden bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:

Kusma Mide bulantısı Halsizlik İştahsızlık Kramp İshal

Bu gibi belirtiler yan etki olarak görülmektedir. Besin takviyelerini yiyecekler yardımı ile tüketmek bu takviyelerin yan etkilerini en az seviyeye indirecektir.

B₇ Vitamininin Bilinen Faydaları

Saç uzaması üzerindeki etkilerinin yanı sıra birçok kanıtlanmış etkisi olan B₇ vitamini vücut için son derece önemlidir. Örneğin; B₇ vitamini metabolizmayı destekleyerek sağlıklı bir vücuda sahip olmanızı sağlamaktadır. B₇ vitamini, karbonhidratlardan elde edilen glikozu hızlı bir şekilde enerjiye dönüştürdüğü için aminoasitlere yardımcı olmaktadır. B₇ vitamininin sağladığı faydalardan şu şekilde bahsedebiliriz:

Zihinsel fonksiyonları etkileyerek iyileştirir. İyi huylu kolesterolü etkileyerek arttırır ve kötü huylu kolesterole yer vermez. Vücutta meydana gelen iltihaplanmayı azaltır Diyabet hastaları için kan seviyesini belli bir miktara kadar düşürmeye yardımcı olur.

B₇ vitamini bakımından zengin gıdaları tüketmek herhangi bir sorun teşkil etmemektedir. Fakat günlük beslenme rutininizi düzenlerken ve besin takviyesi eklerken mutlaka bir doktora danışmanız gerekmektedir. Ayrıca doktorunuz bu konuda yan etkisi olan takviyeler için sizleri uyaracaktır. Almanız gereken miktardan fazla B₇ vitamini tükettiğiniz zaman vücudunuz bu fazla vitaminden kısa süre içerisinde idrar yolu ile kurtulacaktır.

Eğer B₇ vitamini alımını arttırdığınız zaman vücutta kuruluk ve döküntü gibi problemler gözlemlersiniz mutlaka bir doktora danışmalısınız. Bu gibi durumlar çok nadir görülse de protein miktarını aştığınızda işaret edebilmektedir. Çoğu kişi birkaç ay B₇ vitamini takviyesi kullanmakta ve sonrasında gözle görülür şekilde gelişme kaydetmektedir. Eğer gıda yöntemi ile biotin alımını artırmak istiyorsanız, günlük olarak B₇ vitamini bakımından zengin olan gıdalara yönelmeniz gerekecektir.