BionTech Aşısı Kısırlık Yapıyor Mu?
BioNTech aşısı kısırlık yapıyor mu? Araştırma neticeleri açıklandı BionTech Aşısı Kısırlık Yapıyor Mu? Covid-19 aşısı kısırlık yapıyor mu, covid-19 aşısı ve kısırlık
BioNTech aşısı kısırlık yapıyor mu? Araştırma neticeleri açıklandı
BionTech Aşısı Kısırlık Yapıyor Mu? Covid-19 aşısı kısırlık yapıyor mu, covid-19 aşısı ve kısırlık. mRNA tabanlı BioNTech ve Moderna aşısının kısırlık yaptığına dair iddialar çürütüldü. ABD'de uygulanan incelemede, çift doz aşıdan sonra meni sayısında ve kalitesinde eksilme yerine artım belirlendi.
mRNA Aşısı Kısırlık Yapıyor Mu?BD'de, mRNA tabanlı Moderna ve BioNTech Kovid-19 aşıları üstünde uygulanan incelemenin neticeleri yayımlandı. Söz hususu araştırmayla "Koronavirüs aşısı kısırlık yapıyor mu?" tartışmasına son nokta konuldu.
Bu aşıları olan hiç bir genç erkekte meni sayısında ve kalitesinde eksilme görülmedi. Tam aksine, çift doz aşıdan sonra meni sayısında ve kalitesinde artım belirlendi. Yani aşının kısırlık yapmadığı gibi bu hususta pozitif tesiri olduğu dahi belgelendi.https://twitter.com/DrGunerSonmez/status/1405810532339310595
Prof. Dr. Güner Sönmez de attığı tweetle bu hale dikkat çekti.
Prof Dr Güner Sönmez:
mRNA aşısı (Biontech-Pfizer) uygulanan erkeklerde, çift doz aşıdan sonra meni sayısında ve kalitesinde artım belli. Yani aşının kısırlık yapmadığı gibi bu hususta pozitif tesiri olduğu dahi belgelenmiş oldu.
[caption id="attachment_733" align="alignnone" width="696"]
[caption id="attachment_732" align="alignnone" width="696"]
Koronavirüs salgınından korunmak namına Çin’in Sinovac firmasının Coronavac aşısından sonra Biontech / Pfizer aşısı uygulanmaya başlandı. Aşı seçimi şayet geçen günlerde vatandaşlarının tercihine bırakıldı. Birçok şahıs şayet aşı tercihinde kararsız kaldı. Peki, Biontech aşısını kimler yaptırmalı? Biontech aşısının yan etkileri var mı, neler? Biontech/ Pfizer aşısı olan ülkeler hangileri?
Türkiye’de Biontech aşısının dahi uygulanmaya başlamasıyla beraber bilhassa alerjik hastalığı olan şahıslar hangi aşıyı seçecekleri hususu ile ilgili baş karışıklığı yaşıyor. Aşılara karşı ilerleyen önemli alerjik tepki ilerleyen vakaların bildirilmesi ile birlikte alerjik hastalığı olanlar kaygı duymaya başladı. Peki, Biontech aşısını kimler yaptırmalı? Biontech aşısının yan etkileri var mı, neler? Biontech/ Pfizer aşısını kullanan ülkeler hangileri?
Almanya’nın Pfizer BioNTech aşısı mRNA tabanlı COVİD 19 aşısıdır. Diğer mRNA aşısı Moderna aşısıdır. BNT162b2 aşısı için BioNTech teknolojisi, SARS-CoV-2 koronavirüsün (COVID 19) yüzeyinde bulunan diken proteininin bir kısmını kodlayan nükleositle modifiye edilmiş mRNA (modRNA) tüketimine dayanmaktadır. Bu aşıda mRNA yönünden diken proteinin bir parçası bedende meydana gelir ve bu dahi bedende bağışıklık oluşturur. Bu bağışıklık enfeksiyona karşı koruma sağlar. BioNTech aşısı için firma yetkilileri yönünden açıklanan faaliyet oranını % 91.3 olarak bildirilmiştir. Coronavac aşısının faaliyet oranı Türkiye’deki bilgilere göre % 83 olarak bildirilmiştir. Aşının önemli ve orta şiddetteki iltihaplanmalara karşı korumada %100 tesirli olduğu bildirilmiştir.
BionTech Aşısının Yaşa Göre Yan Etkileri Nelerdir?Pfizer-Biontech COVID-19 aşısı yan etkileri başka erişkin aşılarına benzerdir. Klinik denemeler esnasında, çok sık sık kabul edilen frekans sırasına göre yan etkiler şunlardır:
Enjeksiyon yerinde sızı ve şişlik, Yorgunluk, Baş ağrısı, Kas ağrıları, Titreme, Eklem ağrısı ve ateş. Ateş, ikinci dozdan sonra daha çok görülmektedir.BioNTech aşısı için milyon doz aşı başına aşağı yukarı on bir vakada şiddetli alerjik tepki gözlenmiştir. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinin bir raporuna göre, bu alerjik reaksiyonların % 71'i aşılamadan ileri 15 dakika içerisinde ilerlemiş ve çoğunlukla (% 81) bir alerji yahut alerjik tepki hikayesi olan şahıslarda meydana geldiği bildirilmiştir.
[caption id="attachment_731" align="alignnone" width="696"]
Aşının en süregelen yan tesiri, iğnenin battığı yerde hafif yahut orta şiddette sızı. Yan etkiler çoğunlukla 12 ila 24 saat arasında meydana çıkıyor. Bunlar fazlası vakit aşının virüse bağışıklık geliştirdiğinin işareti. Genel olarak yaşlılar daha düşük yan tesire maruz kalıyor. Çünkü yaş ilerledikçe bağışıklık düzeneğinin dış etkenlere karşılık verme kuvveti de zayıflıyor. BioNTech aşısında ikinci dozdan sonra ilkine göre daha yorgun sezmek normal. Çünkü ikinci doz, bağışıklık sisteminde birinci dozla sağladığı karşılık verme gücünü daha dahi artırıyor. Aşı, vücudumuza koronavirüsüne karşı antikor ürettiriyor. Ancak bağışıklık sistemimiz, aşı maddesini reel bir enfeksiyondan ayırt edemediği için bedeni güvenliğini sağlamak hedefiyle iltihaplı kimyasallar salgılıyor. Bu dahi ateş, kas ağrısı, bitkinlik yahut baş ağrısına yol açabiliyor.
ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nin son bilgilerine göre BioNTech aşısında yaş gruplarına göre birinci ve ikinci dozdan sonra görülen yan etkiler ve orantısal dağılımları şöyle:
BionTech Aşısını Kimler Yaptırmalı?Uzmanlar umumi olarak aşı seçilmemesini, kim hangi aşıyı bulursa yaptırması gerektiği görüşünde. Hastalığı geçirenler altıncı ayı tamamladıktan sonra istedikleri aşıyı olabilirler. Bir dozu BioNTech, diğerini Sinovac olmak söz hususu değil. Şu anda Türkiye’de pratikte olan Sinovac ve BioNTech için bir değişiklik söz hususu değil, her iki aşıda vatandaşlarımızın tercihi dahilinde hastalığı geçiren şahıslar yönünden kullanmak mümkün. Eğer alerjik bünyeniz varsa mRNA aşısı yerine alerjik bünyelerde daha düşük yan tesir yapan inaktif aşı olan Sinovac aşısını yaptırabilirsiniz. Obezitesi, böbrek yetmezliği, şeker hastalığı olanlar, kanser tedavisi görenler şayet varsa mRNA aşısı olan BioNTech aşısını tercih edebilirler.
Sağlık Bakanlığı dahi COVID-19 mRNA aşısı olan BioNTech-Pfizer aşısının tüketimine dair bir rehber yayımladı. En az dört hafta ara ile birer doz olmak suretiyle toplam iki doz olarak uygulanacak aşının, aşı bünyesinde bulunan rastgele bir maddeye karşı anafilaksi (alerjik şok) hikayesi varlığında uygulanmayacağı ifade edildi. Öte yandan aşının ilk dozunun ardından anafilaksi hikayesi varlığında dahi ikinci dozun uygulanmayacağı bildirildi.
[caption id="attachment_734" align="alignnone" width="696"]
Bakanlık, tedbir alınarak aşı uygulanması gereken halleri dahi belirtti. Kılavuza göre, aşının bünyesinde bulunan rastgele bir maddeye karşı yahut aşının ilk dozunu takiben anafilaksi dışı akut alerjik tepki hikayesi varlığında aşının bir ileri dozu uygulanmadan evvela bir alerji/immünoloji eksperine danışılması gerekiyor.
Aşının her iki dozu dahi tıpkı pandemik aşı ile uygulanmalıdır. Gebelikte mRNA aşısının (BNT162b2) uygulanmasına dair data bulunmamaktadır. COVID-19’u ağır geçirme riski yüksek olan gebelere kendi talepleri durumunda uygulanabilir. İlk trimesterde uygulanmaması tercih edilir. Emzirme döneminde mRNA aşısının (BNT162b2) uygulanmasına dair data bulunmamaktadır. COVID-19’u ağır geçirme riski yüksek olan emziren bayanlara kendi talepleri durumunda uygulanabilir. Kontrolsüz epilepsi ve Guillain-Barre Sendromu, transvers myelit gibi enfeksiyonla ve aşıyla alevlenebilen nörolojik hastalık tanısı bulunanlara takip eden klinisyen yönünden yapılacak değerlendirmeye tabi olarak aşılama kararı verilir. İmmün suprese şahıslara aşı yanıtının en iyi olabileceği vakit aralığını saptayabilmek için takip eden klinisyenin değerlendirmesine tabi olarak aşı uygulanmalıdır. Trombositopeni ve kanama sorunu olan hastalarda intramüsküler enjeksiyon kanamaya niçin olabilir. BionTech ve Pfizer Aşısını Hangi Ülkeler Kullanıyor?ABD, İngiltere, İsrail, Almanya, İtalya, Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri, İspanya, Şili, Polonya, Kanada, Romanya, Japonya, Güney Kore, Avustralya Pfizer/BioNTech aşısından sipariş eden ve uygulayan ülkeler arasında yer almakta.