Aralıklı Oruç Diyeti (Intermittent Fasting) Nedir?
Aralıklı oruç diyeti diğer tabiri ile intermittent fasting kilo vermek isteyenlerin en gözde seçenekleri arasında yer alıyor
Aralıklı oruç diyeti diğer tabiri ile intermittent fasting kilo vermek isteyenlerin en gözde seçenekleri arasında yer alıyor. Son zamanlarda oldukça popülaritesi artmış olsa da bu diyet türü geçmiş yıllardan itibaren birçok zayıflama ve sağlıklı yaşama tekniği olarak kullanılmaktadır.
Aralıklı oruç diyeti belirlenen zaman dilimleri arasında, adından da anlaşıldığı üzere oruç tutmak ve bu süreçte kalorili hiçbir şey tüketmemek anlamına geliyor. Bunun yanı sıra da haftalık olarak yeme düzeni belirleniyor ve kalori alımlarına da sınır koyuluyor. Kişinin ihtiyacına yönelik farklı zaman dilimlerinde uygulanabilen bu diyetin, en çok kullanılan seçenekleri ise iki gruba ayrılıyor.
Farklı şekillerde uygulanma imkânı bulunan bu diyetin en sık karşılaşılan gruplarında 16:8 ve 5:2 olarak adlandırılan aralıklı oruç diyetleri oluyor.
16:8 Aralıklı Oruç Diyeti Ne Anlama Gelir? Bu diyet içeriğinde, toplam 16 saat boyunca hiçbir besin maddesi tüketilmez. Gün içerisinde yemek yenilebilecek zaman dilimi 8 saattir. Genellikle yemek yeme saatleri öğle saatinden başlayarak akşam 7 de sonlandırılır. Bu uygulanan diyetin etkili olması için oruç sonrası tüketilen gıdaların kalori miktarını dengede tutmak şarttır. Hatta oruç sonrası kendinize en uygun olan diyet listesine uygun beslenmek hem günlük almanız gereken vitamin ve mineralleri eksiksiz tamamlamanız sağlayarak sağlıklı kalmanızı sağlar hem de çok daha etkin bir şekilde zayıflamaya yardımcı olur. 16:8 Aralıklı Oruç Diyeti kilo vermeyi destekleme in yanı sıra kişinin kan şekeri düzeninin oturması, sağlıklı beslenme ile insan ömrünü uzatacak etkileri bulunuyor.Bu diyeti yapmayı tercih eden kişilerin büyük bir çoğunluğu aralıklı oruç diyeti 16:8 olan seçeneği oluyor. 5:2 modeline göre daha kolay bir diyet türü.
Aralıklı Oruç Diyetinin Faydaları Nelerdir?Bu oruç türünde hangi seçeneği uygularsanız uygulayın, vücuda birçok etkili fayda sağladığı görülmektedir. Bunlar;
Yağ yakmayı hızlandırır. Bunun sebebi ise yemek yenilmeyen zaman dilimlerinde depolanan yağlar enerjiye dönüşüyor. Sık aralıklarla yemek yendiğinde ise vücut gereken enerjiyi yenilen besinden alıyor ve depolanan yağlara dokunma fırsatı olmuyor. Kan Şekerini düzenliyor. Her yemek yenildiğinde tüketilen karbonhidratlar direkt kana karışıyor bu da insülin hormonunun seviyesini aniden artırıyor. Diyabet yatkınlığı olan kişilerde, insülin görevini yapamadığı için kan şekeri anlık olarak yükselmeye başlıyor. Uzun aralıklarla beslenmek ve oruç diyeti ile bir süre yemeye ara vermek ise kan şekerinde iniş çıkışların yaşanmasına engel oluyor. İyi kolesterolü artırır, kötü kolesterolü de düşürür, bu sayede de kalp sağlığınızı koruma altına alır. Oruç diyetinin beyin sağlığını koruma etkisi kanıtlanmıştır. Beyni geliştirdiği hafızayı güçlendirdiği ve öğrenme kabiliyetini artırdığını yapılan araştırmalar ne olarak ortaya koymakta. Açlığı azaltıcı etkiye sahip olup, yeme isteğini durduran leptin hormonunun verimli bir şekilde çalışmasını sağlıyor.Aralıklı Oruç Diyeti Uygulayacak Olanların Dikkat Etmesi Gerekenler!
Herhangi bir yeme bozukluğu, safra kesesi hastalığı, tiroit hastalığı gibi hastalıklara sahip olan kişilerde olumsuz sonuçlar doğurabilir. Gelişim çağında yer alan çocuk ve genç bireyler için bu diyet uygun değildir. Kan şekeri düşüklüğü yaşayan kişiler için uygun değildir. Gebelik döneminde bu diyet uygun değildir.Tüm bu nedenlerden ötürü, yukarıda belirtilen ve bunun dışında yer alan sağlık sorunlarınız var ise doktorunuza danışarak bu diyeti uygulayıp uygulamayacağınız hakkında detaylı bilgi almalısınız.
Unutmayın en iyi diyet, uygulamaktan keyif aldığınız, vazgeçmediğiniz diyettir.