Anne Sütü ve Bebek Gelişimine Etkisi
Anne sütü; protein, yağ, demir ve vitaminler de dahil olmak üzere yaşamın ilk altı ayında yeni doğanın ihtiyaç duyduğu tüm besin maddelerini içerdiğinden optimal bir besin kaynağıdır
Anne sütü; protein, yağ, demir ve vitaminler de dahil olmak üzere yaşamın ilk altı ayında yeni doğanın ihtiyaç duyduğu tüm besin maddelerini içerdiğinden optimal bir besin kaynağıdır. Bu nedenle bugün sizlerle anne sütünün bebek gelişimine katkısından bahsedeceğiz.
Anne sütü, içeriğindeki koruyucular sayesinde bebeği enfeksiyonlara karşı korur. Aşırı sıcak koşullarda bile anne sütü yeterli su ve vitamin içerdiğinden bebeğe su verilmesine gerek yoktur. Anneden emilen süt bebekleri çeşitli bakterilere karşı korur ve dirençli bir forma kavuşturur.
Emzirme bir mucizedir ve çocuğunuz bundan çok faydalanacaktır. Bebeğinizin fiziksel ve zihinsel gelişimi için büyük önem taşımaktadır.
Anne Sütünün ÖnemiŞimdi hep birlikte bebek emzirmenin faydalarına bir göz atalım:
Doğal, taze, güvenli ve sterildir. Bu nedenle her zaman bebek için en uygun sıcaklıktadır. Emzirme basit ve hızlıdır; bebek yemek için beklemek zorunda değildir ve herhangi bir zamanda ve herhangi bir yerde emzirme gerçekleşebilir. İshal, idrar yolu enfeksiyonları, soğuk algınlığı, astım ve bazı çocukluk maligniteleri gibi rahatsızlıklara neden olan enfeksiyon riskini azaltır. Obezite, diyabet ve kalp hastalığı, emzirilen bebeklerde daha az görülür. Alerjilerin neden olduğu egzama ve kulak enfeksiyonu olasılığını azaltır. Aynı zamanda bebeğin çene gelişimine yardımcı olur. Süt formülünden (mamadan) daha fazla demir içerir, bu da emilmesini kolaylaştırır. Bebeğin zekâ, görme, nörolojik sistem ve bağırsaklarının gelişimine yardımcı olur. Anne sütüyle beslenen yeni doğanların hastaneye yatırılma olasılığı formülle beslenen bebeklere göre daha düşüktür. İlk altı ay anneden emilen süt, yeni doğan bir bebeğin ihtiyaç duyduğu tüm besinleri sağlar. Bebeğin büyümesine ve beslenme gereksinimlerine göre sürekli değişmektedir. Anne sütü ile beslenen yeni doğanlarda kabızlık görülmez ve dışkıları formül mama ile beslenen bebeklere göre daha az kokuludur.Ayrıca emzirme, yeni doğanın annesiyle sevgi dolu bir bağ kurması için en etkili yaklaşımdır. Anne sütü, yeni doğanı ishal ve solunum yolu enfeksiyonları gibi hastalıklardan korurken, çene ve diş gelişiminde de önemli bir rol oynar. Annesinin sütüyle beslenen çocuklar astım, alerji ve pediatrik diyabet gibi hastalıklara karşı daha dirençlidir. İçeriğinde yeterince demir bulunduğundan anne sütü ile beslenen bebeklerde anemi görülmez. Ayrıca, emzirilen bebeklerde daha düşük pişik, gastrointestinal ağrı ve kabızlık riski vardır.
Ne Kadar Süre ile Verilmelidir?Anne Sütü Ne Zaman Alınmalıdır? Ne Kadar Sürede Alınmalıdır diye merak eden değerli anneler ve anne adayları için sorulara şu şekilde cevap verebiliriz: Bebekler için en iyi ve en doğal besin anneden emilen süttür. 6 ay boyunca, normal doğum haftasında dünyaya gelen tüm sağlıklı çocukların ihtiyaçlarını sadece anne sütü karşılayabilir. 6 aydan sonra da uygun ek gıdalarla birlikte en az 1 yıl emzirmeye devam edilmelidir.
Emzirme söz konusu olduğunda, bunu ne sıklıkla yapmalısınız? Bebeğiniz acıktığında onu emzirin. Anne sütü hızla sindirilir, bu nedenle mideden hızla geçer. Sonuç olarak, bebeğinizi başlangıçta 1-2 saatte bir emzirebilirsiniz. 1-2 ayın sonunda bebeğiniz geceleri daha fazla uyumaya başlayacak ve emme aralıkları uzayacaktır.
Bebeğinizin yemek yemesi gerekip gerekmediğini nasıl tespit edeceğiniz aşağıda açıklanmıştır:
Bebek acıktığı zaman göğsünüzle ilgilendiğini gösterir. Emme hareketi ile hareket eder. Yaklaşık 2-3 hafta boyunca bebeğinizin uygun şekilde emmeden uyumasına izin vermeyin. Bebek emmeyi reddediyorsa ve son beslenmenin üzerinden 3-4 saat geçmişse, onu uyandırın ve besleyin.
Her gün en az 10-12 bardak su tüketmesi, süt salgısının artmasını sağlar. Yapılan bilimsel çalışmalarda bazı gıda ve bitkilerin özellikle anne sütünü artırdığı görülmektedir. Bunların başında da rezene gelir. Rezene; dereotugillerden bir bitkidir ve süt salgısını artırır. Isırgan otu, fesleğen ve biberiye de süt salgısını artıran diğer bitkilerdir. Aynı zamanda anne sütünü arttırmak için kimyon ve siyah susam da tüketilebilir.
Bunların haricinde, emzirme döneminde dikkat etmeniz gereken konular arasında şunları da saymak mümkündür:
İlaca ihtiyacınız varsa doktorunuza danışın. Bazı ilaçlar çocuğunuz için tehlikeli olabilir. İlaç almanız gerekiyorsa, emzirmeyi bitirdikten hemen sonra almaya dikkat edin. Emzirme döneminde kesinlikle alkol tüketmeyin. Bebeğin yanında sigara içmeyin ve bebeğin yakınında sigara içilmesine izin vermeyin.