Akraba Evliliği ve Kısırlık İlişkisi
Akraba evliliği, birçok farklı riski bulunan bir evlilik türü olup, kişilerin gelecek hayatlarını ciddi şekilde olumsuz yönde etkilemektedir
Akraba evliliği, birçok farklı riski bulunan bir evlilik türü olup, kişilerin gelecek hayatlarını ciddi şekilde olumsuz yönde etkilemektedir. Akraba evliliği ile kısırlık durumu ilişkisi arasında birebir ilişki kurmak mümkündür. Yapılan araştırmalar akraba evlilikleri ile doğan erkek çocuklarının gelecek hayatlarında kısırlık sorununu ciddi bir oranda yaşadıkları tespit edilmiştir.
Akraba Evliliğinden Doğan Çocuklarda Neden Kısırlık Oluşmaktadır?Dünyaya gelen tüm bebekler anne ve babanın genlerini taşır. Anne ve babada normalde kendilerinde herhangi bir hastalığa sebep olmayan gen bozuklukları bir araya geldiğinde ise doğan bebeğin birçok farklı genetik hastalığa sahip olmasını tetikler. Kısacası; aynı genleri taşıyan anne-babanın problemli gen yapısını bebeklerine aktarmaları, akraba evliliklerinde çok daha yüksek bir ihtimaldir.
Bu genetik etkiler de doğacak erkek bebeğin ileri hayatında kısır olma ihtimalinin artmasına sebep oluyor. Yapılan tüm araştırmalar ise normal evlilikler ile kıyaslandığında akraba evliliklerinin riskleri arasında kısırlık probleminin yüksek düzeyde olduğunu gösteriyor.
Akraba evlilikleri de çiftler gebe kalmakta olumsuz etkiler ile karşılaşmaktadır. Normal evliliklere göre akraba evliliklerinde kadının gebe kalmaması ihtimali çok daha yüksek. Bu tür durumlarda konusunda uzmanlaşmış hekim tarafından muayene edilerek, gebe kalınmaya engel olan asıl sebebin tespit edilmesi ve bu yönde bir tedavi süreci izlenmesi gerekir.
Akraba evliliklerinde aynen normal evliliklerde olduğu gibi normal yollar ile gebe kalınamıyor ise farklı yöntemler uygulanarak gebelik başarıyla sağlanabilir.
Akraba Evliliğinden Ötürü Sık Görülen Hastalıklar Neler? Kalıtsal hastalıkların en başında yer alan Kistik Fibroz sık rastlanıyor. Taşıyıcılığı olan risk gözlemlenen gebe anne adaylarında önden tanı konulabilir. Hormonsal rahatsızlıklar ortaya çıkar. Özellikle dış genital anomaliler meydana gelmektedir. Bu da hayat boyu hormon tedavisi almak durumunda yol açıyor. Risk taşıma ihtimali bulunan anne adaylarında doğum öncesinde tedaviye başlanarak özellikle dışı bebekler açısından genital anomalilerin önüne geçilebilmekte. Bir kas hastalığı olan SMA hastalığı ile karşılaşılma riski yüksek. Kan yapılarında bozukluk, doğuştan damar tıkanıklığı problemleri, ağır anemi gibi durumların meydana gelme ihtimali çok yüksek. Akdeniz anemisi olarak bilinen gen hastalığı ihtimali yüksektir. Zeka geriliği oluşma ihtimali yüksek. Akraba Evliliğinde Gebelik Riskleri Arasında Neler Var? Ölü Doğum riski yüksek. Normal evliliklere oranla iki kat daha fazla olduğu kesinleşmiş bir durum. Normal gebeliklerde ölü doğum riski % 1,4 iken, akraba evliliklerinde ise risk % 2,14’e yükseliyor. Düşük yapma ihtimali normal evliliklerde ortalama %5 iken, akraba evliliklerinde de bu risk iki katına çıkmakta Canlı doğunun ardından bebek kaybı yaşanabilmekte. Akraba evliliği sadece doğum sürecini etkilemez. Aksine doğumdan sonra ciddi problemlere yol açabilir. Normal evliliklerde yeni doğan bebeğin kaybı % 10 oranındayken, akraba evliliklerinde bu oran % 16 oranlarına çıkıyor. Doğum kusurları ile karşılaşma riskleri yüksek. Doğumsal kusurlar ile dünyaya gelen bebekler gelecek hayatlarında da ciddi derecede zorluk yaşamaktadır. Genetik hastalıkların bebeğe ulaşma riski normal evliliklere göre çok daha yüksek.Ülkemizde akraba evlilikleri oldukça yaygın olup neredeyse evliliklerin %25 oranına ulaşmakta. TÜİK verilerine göre her 4 evlilikten biri akraba evliliği yapmakta. Ülkemizde akraba evliliklerinin yarısı hala dayı çocukları kuzenler olarak görülmekte. Son istatistikler değerlendirildiğinde ise resmi akraba evliliklerinin ciddi oranda düştüğü gözlenmektedir.
Akraba Evliliklerinin Risklerini Taşımayın !Genetik testler çok önemli. Akraba evliliklerinde gebelik öncesi anne ve baba adayları aynı anda genetik testleri birlikte yaptırmalı, taşıyıcı oldukları saptanan hastalıklarda ise yapılacak test ve tedaviler oluşacak riskleri en aza indirmeyi sağlıyor.
Bu tür evliliklerde de sağlıklı çocuğa sahip olunabilir. Bebek sahibi olunmadan önce yapılan genetik tarama testleri çok önemli unutmayın.
Kendinizi Kandırmayın!Akraba evliliği yapmış olan ailelerin, sağlıklı çocuk sahibi olmuş olmaları, sizin de sağlıklı çocuk dünyaya getireceğini anlamına gelmez. Hatta bazı akraba evliliklerinde doğan her çocukta sağlık problemi görülebilirken bazılarında ise hiç görülmemekte.
Bu konuda bilinmesi gereken ayrıntılar neler? İki kardeş, iki kardeşle evlendiğinde bu akraba evliliği değildir. Karıştırılmaması gerekir. Akraba evliliğindeki risk oranı akrabalık derecesine doğrudan etkilidir. Akraba evliliği ile doğan bebekler sağlıklı görünüyor olsalar dahi sonradan birçok genetik rahatsızlığa sahip olabilirler. Ailesinde akraba evliliği olan kişinin kendi nesillerinin de etkilenme ihtimali vardır.